Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

MMR 

všechny recenze uživatele

Můj neoblíbenější animovaný seriál. Jako dítě jsem ten to miloval. A vlastně já ty šmoulíky miluju dodnes. Vždycky jsem si přál najít někde v lese šmoulí vesničku. Nádherní malí modrý tvorečkové žijící poklidně ve své vesničce. Ach jo, já chci být šmoula. Ale mám rád i Gargamela a Azraela:-) Tenhle seriál ke mně prostě patří, není epizody, která by se mi nelíbila. Jen je škoda, že nejsou nějaký ty filmy jako má Tom a Jerry nebo Scooby-Doo. Nejoblíbenější šmoula: Šmoula Nešika, trochu se v něm vidím. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Nádherně nakreslené skřítkovské postavičky s výborně promyšlenými ději snad všech (zejména starších) dílů a hlavně fantastický Jirka Císler a jeho Gargamel, ale i nádherně otrávený Mrzout, roztomilý Nešika Pavel Zedníček a další výtečně nadabovaní barevní "trpajzlíci". Kromě Mrzouta a Nešiky mám slabost i pro kuchaře Mlsouna, jehož jedinečné ztvárnění skvělým ("Bodým" z Profesionálů) Petrem Olivou je prostě neodolatelné. Není nad starý český dabing. P. S. Bohužel televize Barrandov nyní (r. 2010) nezvolila dobrého režiséra, jelikož současné předabování nových dílů je hrůzostrašné - Garmagel je místy trapný (zejména u smíchu) a zní spíše jako kluk Fuk či nějaký malý skřet (i když Jirka Císler nejde plnohodnotně nahradit, zvolením jiného herce mohl být výsledek lepší), Nešika je úplně tuctový (nechápu, proč nenechali skvělého Pavla Zedníčka), Hezoun taktéž o ničem (přitom Pavel Trávníček je stále aktivní) atd. atd. = neschopnost současného režiséra dodat tomu správným výběrem a korekcí dabérů tu pravou šťávu, jako tomu bylo u původních dvou dabingů. Nyní většina šmoulů působí zcela stejně, což nás okrádá o komediální stránku - škoda, velká škoda. ()

Reklama

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Už jako malého kluka mě Šmoulové dost znervózňovali a vyvolávali otázky na věci mezi nebem a zemí. Proč jsou modří, když modrá je v mechu a kapradí moc nápadná??? A co je to sakra za druh zvířátek??? Jak se Šmoulové rodí??? Proč mají jen jednu samičku??? Jsou všichni teplí nebo šmoulují se Šmoulinkou??? Případně šmouluje Šmoulinka jen s Taťkou Šmoulou nebo se všemi??? Jedou všichni na houbičkách, když je to takové barevné a všude samá houba??? A především, chutnají šmoulové stejně dobře jako šmoulí zmrzlina??? Nemám rád Šmouly jak by řekl mrzout a mně nezbývá než s ním souhlasit. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jak jsem stará, tak když to stihnu, tak sleduji na Tv Barrandov ANIMÁČEK. Minulý týden jsem zažila kulturní šok. Stejně jako většina CSFD populace jsem řešila, jak se Šmoulové množí, když Šmoulinka je jen jedna (Saschetka je malá, navíc v těch "původních" příbězích, pokud si pamatuji, nebyla.) A považte. Jakýsi zlý skřet měl přinést trolovi tři kouzelné předměty, nebo přimět ke svatbě nevinnou plavovlasou pannu a hádejte, koho si vyhlídl? Tak a teď už lautr vůbec netuším, jak se vlastně ty modré potvory množily. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Mně tahle parta nikdy moc k srdci nepřirostla. To společenství je poněkud podivné. Víme proč, stejně jako se můžeme domnívat, proč si zrovna na tuto partičku jindy všudypřítomný současný genderový aktivismus neposvítí :-) Záporák Gargamel je neschopný trouba, který se většinou odrovná sám, takže celé společenství se povětšinou soustředí na výchovné působení uvnitř sekty. Není proto divu, že nejlépe hodnotím věčně zpruzeného Mrzouta a žvanila Koumáka, kteří se z té sekty vzorňáků aspoň trochu vymykají. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • Sašetka s oblibou oslovuje Gargamela „taťko Gargameli“ a zastává se ho, že kdyby se umoudřil, mohl by být se Šmouly i kamarád. (LindaKola)
  • Mezi Šmouly je jediná žena, protože Gargamel vytvořil Šmoulinku a poslal ji do vesnice, aby narušila její chod. Nicméně neskutečná dobrota, kterou Šmoulové oplývají, změnila Šmoulinku ze zlé na dobrou (HappySmile)
  • Daniela Bartáková je jediná herečka, ktorá dabovala v seriáli tú istú postavu (kocúra Azraela) v pôvodnom dabingu ČST, neskoršom dabingu TV NOVA a aj 10 rokov potom v dabingu TV BARRANDOV. (matthew.17)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno