Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jitka je obézní dospívající dívka, která se obtížně vyrovnává se svou tloušťkou a nemotorností i s posměšky spolužáků. Největší muka prožívá zejména v hodinách tělocviku vedených sympatickým tělocvikářem, dívkami přezdívaným Bohoušek. Jedinou výjimkou je vybíjená, kde její střely jsou nechytatelné. Nikdo netuší, že trénuje doma ve sklepě, kde se trefuje míčem do zdi, na níž je Bohouškovo jméno. Změnou k lepšímu se stane zápas ve vybíjené, který dívky vyhrají právě díky Jitčiným dělovkám. Hned při prvním zápasu ji kluk z publika označí přezdívkou Metráček, což ji tak dopálí, že do hry vloží veškerý vztek a výrazně přispěje k vítězství v turnaji. A právě tentýž kluk, který se jí po zápase omluví, ji přivede do atletického oddílu, kde se Jitka začne věnovat vrhu koulí a prožije tam svou první lásku. (TV Nova)

(více)

Recenze (169)

Dharmma 

všechny recenze uživatele

Myslím že to hodnocení,je tu dost slabé,na to co jsem viděl.Ano,není to žádný megasuper trhák,ale na svou dobu je to super film a zasloužil by si minimálně aspoň 70%.Přibližuje mi trochu,jak to v dřívější době chodilo a vypadalo,ukazuje že každý jsme krásný ač né na pohled,a také nám trochu dává nahlédnout jaká je šikana,a jak lehce se dá ublížit,nejen u hlavní postavy jitky,ale i v případě lišáka,u kterého spíš převládá domácí násilí.Film také krásně ukazuje některé hloupé návyky,jako u lišáka.Na př:že ho mlátí kvůli známkám a on potom přinese jedničku nebo přestarané starosti maminky jitky.Nicméně to je spíše vedlejší děj,ke kterému je dle mě průměrně zpracovaná romantika se svým kouzlem.Obyčejná plnoštíhlá holka začne sportovat díky jednomu sportovcovi. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Pokolikáté vidím Metráčka, nespočítám. Znám film nazpaměť. Tón hlasu hlavních hrdinů v různých situacích, hlášky, písně, které tam znějí... Vzpomínám na hodiny tělocviku, které jsem neprožívala s velkým nadšením, ale ty modré trenýrky a bílé tričko jsme my, holky, nosily všechny stejné. Film je součástí mého života, mám ho v DNA. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

rodinný film o starostech dospívající dívky se svou postavou mě vrací do dětských let spolehlivě a příjemně. Naštěstí ho neovlivnila tehdejší politická garnitura, tak je koukatelný v každém režimu. Filmově i herecky je na dobré úrovni a ani příběhem nezestárl – aspoň pro mě ne, i když nostalgicky nejspíše působit bude... lepší tři hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Mě to bavilo. Jelikož si tuhle dobu nepamatuji tak jsem tam nakoukla ( takový hadry :). Příběh je ze života. Holka je šikovná a hodná jen by trošku potřebovala zhubnout a jak půjde od rodičů tak je zní nový člověk. Komandující maminka, síla. Každý měl asi z něčeho mindrák tak se v tom najde. Vtipný tělocvikář, hrál Mrkvička, film oživuje. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

"Když nastoupí Metráček, dostanete na fráček" - nejsa děvčetem, trápícím se s nadváhou jsem tenhle film bral vždycky jako sbírku více či méně úsměvných scén, ať už s nádherně schůzujícím a ještě více podnapilým otcem v podání Lubomíra Lipského, dále již zmíněnou "hlasově kulometnou" tetičkou Helenou Růžičkovou, soustavně rozežraným bratrem Jaromírem Hanzlíkem či optimistickým tělocvikářem Bohouškem (Ladislavem Mrkvičkou), který by za svou snahu pomoci hlavní hrdince zdolat hrazdu byl v dnešní době obžalován z harassementu. Nemyslím si, že to je vysoce umělecké dílo, ale na rozdíl od mnoha nedávných či současných komedií si Metráček na nic nehraje a lze se u něj bavit. A propos: No co co co, řekl jsem džus, tak džus. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (15)

  • Film byl natočen podle knihy „Metráček aneb Nemožně tlustá holka“ od Stanislava Rudolfa z roku 1969. V roce 1977 vyšlo její pokračování „Metráček 2 aneb Kosti jsou vrženy“. (SONY_)
  • Velká část exteriérových scén, hlavně lehkoatletické závody v druhé půli filmu, se natáčely v Rožnově pod Radhoštěm, kde se před kamerou objevila řada místních obyvatel a také studentů jako kompars či dokonce v malých rolích. Scény závodů se natáčely na dnes již neexistujícím fotbalovém hříšti, které sloužilo také jako lehkoatletický areál tehdejší Tělovýchovné jednoty v Rožnově pod Radhoštěm. Na místě závodiště dnes stojí hala bývalého podniku na výrobu barevných obrazovek TCT. Několik scén se též natáčelo na rožnovském náměstí a před školou na Videčské ulici. Dále se filmovalo ve Štramberku, Příboru (na náměstí Sigmunda Freuda a přilehlých uličkách), Bechyni a na řece Lužnice. (Pucmeloud)

Reklama

Reklama