Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (184)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Viděno znova a zdaleka to není zlé a 3* nejsou z nostalgie. Dobře, leckteré vedlejší postavy jsou naivně a amatérsky ztvárněné, ale Brooke je perfektní, Yanéz muj oblíbenec, Marianna krásná a Sandokan stále cool. Plus, který z dnešních seriálu se odehrává v tropech a mimo několik místností? Scéna lovu tygra - ty věže na slonech - super! Několikrát zajímavá práce s kamerou - detail na sandokanovu tvář a v pozadí naznačeni britští vojáci. Lodě, bílé moře, Marianna oblečená do toho, co našla na sandokanově lodi a s nezavázanými horními šňurkami. Vlastně 3,5*. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sandokan je klasický hrdina z dobrodružných románů žánru swashbuckler podle Emilia Salgariho. Tento otec italské popkultury zpracoval prakticky vše, co si lze představit pod pojmem dobrodružství. Od antiky, přes piráty až po jeho koloniální současnost. Série jedenácti románů se Sandokanem v hlavní roli vycházela v letech 1895-1913, poslední tři díly dokonce po autorově smrti. Ve filmových a televizních adaptacích se objevoval od 40. let, není proto divu, že jeho jméno je pořád živé. Přesto vzpomínky na tehdejší recepci seriálu v ČSR působí značně anachronicky. Snad z nepochopení, že seriál vznikl jako pocta starým příběhům, nikoli jako něco třeskutě moderního. A samozřejmě seriály ze 70. let nelze poměřovat s čímkoli, co vzniklo později. Jistě, tempo je zatraceně pomalé, dobový český dabing je hodně svébytný (dabingoví herci neslouží originálu, ale přehrávají role ve vlastním pojetí). Ale celek každopádně ctí předlohu a nabízí romantizující vzpomínku na časy britského kolonialismu. Kabir Bedi se dokonce díky Sandokanovi ocitl na rozcestí mezi Hollywoodem a Bollywoodem, ale čas ukázal, že bylo lépe hrát hlavní role v Indii, než štěky (nebo stereotypní záporáky) v Americe. ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

Djó, když jsem byl malej, tak každej správnej prďák musel mít tričko se Sandokanem, přes to nejel vlak. Nejzásadnější vzpomínky mám na vlezlou znělku seriálu, kterou odporně odmečel Michal David se Standou Hložkem, zatímco divák sledoval sled fotek divokých zvířat; dodnes nechápu, že takový paskvil někomu (umělecky zodpovědnému) v ČST prošel. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vedle céček, Rubikovy kostky a Holek z naší školky určitě největší hit mých let školou povinných. Kabir Bedi tu zúročil své charyzma asi nejlépe ve své kariéře (snad vyjma Černého korzára), zdařile navozená exotická atmosféra a nostalgie také dělají své, ale k čtyřhvězdičkovému hodnocení značnou měrou přispěli hlavně dajačtí lovci lebek - od dětství moje oblíbená "sandokaní " rekvizita. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

No jo, to byl hit jako blázen. Jen škoda, že už jsem se tehdy začínal zajímat o jiné věci než dobrodružné seriály. :) Uměleckou hodnotu to nemá pochopitelně žádnou, ale když ženské omdlévaly už při pouhém pohledu na charismatického Sandokana a chlapům se v noci zdálo o Marianně, perle z Labuanu, úspěch byl zaručený. Navíc v tehdejší nabídce ČST to byla skutečně pecka. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Taliansky seriál zmenil indickému hercovi Kabirovi Bedimu (Sandokan) život. V čase najväčšej slávy dokonca musel pred svojimi náruživými obdivovateľkami utekať po strechách áut. Na druhej strane sa ocitol pred problémom, že tvorcovia sa ho báli obsadiť do čohokoľvek iného. Musel teda odísť niekam, kde Sandokana nepoznajú – do Hollywoodu. (Raccoon.city)
  • Seriál bol v Československu natoľko populárny, že v Nitre po ňom pomenovali obchodné centrum alebo dokonca aj koláč - Sandokanove oči. (milhouse86)
  • Dle historických pramenů James Brooke (Adolfo Celi), seriálový úhlavní nepřítel Sandokana (Kabir Bedi) a všech svobodných Asiatů, zemřel na mrtvici. (Nick321)

Reklama

Reklama