Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (184)

honajz 

všechny recenze uživatele

Televizní klasika konce 70. let (seriál vznikl roku 1976 a vysílal se 1979) přivedla na obrazovky neohroženého vůdce tygrů z Mompracemu, kteří bojují za nezávislost svého ostrova proti britské nadvládě. Po jedné nezdařené akci je však Sandokan zraněn a zachrání jej dcera anglického guvernéra, která se do něho zamiluje, jak jinak. Ale boj je boj, povinnost volá, a lady Marion se musí rozhodnout, zda zůstane hodnou dceruškou, nebo se postaví po bok statečného bojovníka. Všechny díly seriálu vycházejí po dvou dílech na samostatném disku, a zajímavostí je, že jak titulky a zpracování obrazu, tak dabing jsou převzaty z Československé televize, tedy Sandokana mluví Viktor Preiss například. Kromě dabingu zde vlastně ani žádná jiná zvuková stopa není (tedy ani italská), nenajdeme zde žádné titulky a bonusů jen pomálu. Jsou to jednak velice hezky řešené biografie a filmografie (potažmo bibliografie) autora předlohy Emilia Salgariho, režiséra a tří hlavních herců, a druhak fotogalerie DVD obalů Sandokana z celého světa (1:25). ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Věru těžké hodnocení... Zdá se, že pobláznit děti kolem osmi, deseti let něčím ne zcela okoukaným a exoticky vyhlížejícím bylo strašně snadné. Skutečně slaboučké herecké výkony, minimum akce, v podstatě konverzačka v hezkých kulisách a s dobře zapamatovatelnou ústřední melodií. Každopádně největší záhada toho příběhu je, jak spolu všichni ti lidé mluvili. Domorodci uměli anglicky? Nebo ti evropané rozuměli jednomu z těch asi pěti jazyků, kterým se v Malajsii mluví? Prostě záhada... Celkový dojem: 55% ()

Reklama

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Velmi silná nostalgie, to ano. Když jsem byl mladší, nebyl jsem žádný velký fanoušek, mnohem raději jsem měl Černého korzára. Ale je to ten typ seriálu, který v době jeho největší slávy mladí potřebovali. Skvělý K. Bedi, těžká exotika a příjemná zápletka. Celý seriál teď chci zkouknout, takže své hodnocení ještě upravím, možná. Teď po prvním dílu se mi pouze vrací několik scén :). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem hltal Sandokanova dobrodružství a při jeho souboji s tygrem se mi tajil dech. Po letech však musím říct, že kromě charismatu (i když prkenného) Kabira Bediho, půvabu Caroly André a ústřední melodie bratří Angelisů na všem zub času notně zaúřadoval. Značně naivní (i v rámci žánru), rozvláčné a uloudané (poloviční délka by bohatě stačila). Kult s velkým K, jehož sláva pominula. Černý korzár je jiná liga. S ohledem na nostalgii útlocitných 50%. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadá jako solidná dobrodružná seriál, ale díly jsou dost nevyrovnané: 4. díl je scénáristův Dumasovský úlet (kromě tradičního prášku na předstírání smrti nechybí ani sérum pravdy), 5. díl je zpoloviny ukázkou jakhosi malajského souboru lidových písní a tanců. Dnes už mě taky irituje povrchní protikolonialistický tón (vzhůru bez bílých utlačovatelů, Zimbabwe!). Tak jedna hvězda za 1. díl, jedna za soundtrack a třetí za záporáka Brúka (jo jo, autor komentáře jako mladý jižní Moravan skutečně myslel, že Brook, to je takovej brouk). ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Na konci 6. části, kdy James Brooke (Adolfo Celi) stojí na pobřeží, ze kterého před chvíli odplul Sandokan (Kabir Bedi), jeden z mrtvých vojáků nadzvedne hlavu. (DZOUKR)
  • Seriál bol v Československu natoľko populárny, že v Nitre po ňom pomenovali obchodné centrum alebo dokonca aj koláč - Sandokanove oči. (milhouse86)
  • James Brook (Adolfo Celi) bola aj reálna postava z histórie Malajzie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama