Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

paascha 

všechny recenze uživatele

Herecká kreace pana Beyvla je jedním ze zlatých momentů českého filmu. Pešek si, pravda, to všechno trochu zasloužil, protože takového vola, aby s lucernou hledali, ale od toho jsou pohádky, aby hloupé dobro bylo odměněno a ne potrestáno, a mazané zlo bylo zesměšněno a ne oslavováno. Inu, bylo nebylo... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dvě dobré scény, mlácení hostinského kouzelným obuškem a ta s imaginární jitrnicí, (ne)dělají dobrou pohádku. Pešek s Beyvlem mírně přehrávali, ale to by nebylo to nejhorší. S touhle klasikou se tak úplně nebavím. O dobré pohádce mám poněkud jiné představy, ale netřeba být zlý na klasiku české kinematografie. 60% ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednoduchým spôsobom podané morálne poučenie pre deti. Z dvojice hlavných postáv jedna predstavuje absolútne dobro, ktorá sa podelí aj s posledným kúskom chleba s neznámym a druhá ten najhorší ľudský charakter - zlomyseľného vychcaného zlodeja. Koniec je jasný hneď ako spoznáme obe osoby, navyše tá scéna s animovaným obuškom je trošku mimo... Ale ústredná melódia je fajn a pre deti dobré. Inak, Pešek mi tu svojou naivitou pripomínal bežného súčasného dôchodcu a hospodský akoby bol predskokanom šmejdov. :-) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě krása a klasika, ale hlavně nestárnoucí originální pohádka. Kromě vynikajícího Peška ale musim uřednostnit ještě lepší hereckej výkon hostinskyho v podání Josefa Beyvla - takovej hereckej koncert by si zasloužil i něco víc, než Oscara. Ten celej zážitek povyšuje na mnohem vyšší úroveň. Hlavně když se směje. Je to prostě štramák. Jinak hláškuje se tam o 106 a s písničkou jako ptáček, to je taky nezapomenutelná melodie, že. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Milá a príjemná rozprávka. Miestami poetická, inokedy zdravo poučná. Aj farby majú svoj lesk, aj umelo namontované kulisy majú svoje čaro i jednoduché, zrozumiteľné posolstvá sú ako tak úprimné. Je však cítiť umelosť, ktorou sa dotváral scenár a prítomnosť cenzorov. Priznajme si... v minulom režime mali takto zostavované rozprávky, dokázajúc druhým dychom masovo masírovať mozgy, výsostný monopol. Navyše, po čase začala súvzťažne prichádzať aj nuda. Je len dobré, že to netrvalo dlhšie. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Film natočený na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary. (contrastic)
  • Chleba „u jitrnice, jakou svět neviděl“, v jednotlivých záběrech mění svojí velikost a tvar. (Beo.wulf)
  • Ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový osel byl uvázaný v kůlně, v jejíž blízkosti byl ustájený pár koní. A to bylo špatně. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl natolik vážné zranění, že musel být druhý den utracen. (ČSFD)

Reklama

Reklama