Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
USA, (1978–1979), 19 h 35 min (Minutáž: 48–147 min)

Tvůrci:

Glen A. Larson

Hudba:

Stu Phillips

Hrají:

Richard Hatch, Dirk Benedict, Lorne Greene, Herbert Jefferson Jr., John Colicos, Maren Jensen, Noah Hathaway, Laurette Spang, Tony Swartz, Terry Carter (více)
(další profese)

Epizody(21)

Skupina mezigalaktických uprchlíků, včetně posledních lidí, se ve snaze uniknout zkáze před robotickými utlačovateli Cylony vydává na palubě bitevní lodi Galactica hledat poslední známé útočiště ve vesmíru: Zemi. (SkyShowtime)

Recenze uživatele noriaki k tomuto seriálu (22)

Battlestar Galactica (1978) 

Battlestar Galactica je zoufale nevyrovnaný seriál. Po skvělé úvodní epizodě a dvou solidních spadla kvalita do šedého podprůměru, kde se nějakou dobu plácala. Pro většinové publikum se to zlomilo v desátém díle - pro mě už v devátém. Laťka se zvedla na velice slušný nadprůměr a zbytek série se nad ní s přehledem udržel. Pořád je třeba myslet na to, že jde o dobové sci-fi, které trpí vším možným. Například měřítko je úplně ulítlé, takže se cestuje mezi galaxiemi a stejně se potkávají staří známí. Jedna zastrčená základna je stěžejní pro celý vesmír a všichni mluví anglicky. Dá se to v pohodě přejít, protože silná stránka seriálu leží někde jinde. Kupodivu je to v mytologii, která ukazuje, že se remake nevydal cestou metafyziky a náboženství pro nic za nic - základy byly položeny tady. Naštěstí se jen klouže po povrchu, takže se děj dá v pohodě usledovat. První polovina série je na lepší dvě hvězdičky, ta druhá na slabší čtyři. ()

Saga of a Star World (1978) (E01) 

Tahle epizoda se většinou objevuje v podobě jednoho dlouhého filmu, ale větší smysl by dávalo rozdělit ji na první třetinu a zbylé dvě slepit dohromady. Úvod ukazuje jak to všechno začalo - Cylonskou zradu, vyhlazení kolonií a začátek hledání Země - však to všichni dobře známe. Zbylé dvě části jsou typickým příběhem počátku první sezóny - brakový námět, sem tam nějaký vtípek, poté krátký boj a útěk. Žádný rozbor charakterů nebo myšlenku nehledejte. Tohle je přímočará zábava. ()

Lost Planet of the Gods: Part 1 (1978) (E02) 

V remaku jsme si na Kobol museli počkat docela dlouho, ale tady se k němu dostaneme hned ve čtvrté epizodě. Bohužel z toho takřka nic není. Zápletka s motivem "všichni ke zbraním" je super. Od začátku ale bylo jasné, jak to dopadne. ()

Lost Planet of the Gods: Part 2 (1978) (E03) 

Vrcholem epizody je pochopitelně naprosto zbytečná a samoúčelná smrt Seriny. Gaius Baltar se v nové roli překvapivě rychle zabydlel. V remaku se o jeho motivech dalo s úspěchem pochybovat, jenže tady je od první minuty proradný parchant. To že mu Adama nezakroutil krkem když měl tu možnost o něm nevypovídá nic hezkého. ()

Ztracený válečník (1978) (E04) 

V každém americkém sci-fi seriálu musí být westernová epizda. Tady to dává ještě menší smysl než jinde, ale co už. Pitomé je to vždycky. Naštěstí emoce docela fungovaly a atmosféra nebyla úplně marná. Jen nechápu, proč Galactica obyvatele městečka neposbírala. Vždyť zoufale potřebují doplnit stavy a tady si nechají ujít takovou příležitost. ()

Dlouhá hlídka (1978) (E05) 

Počet zapomenutých lidských základen rozesetých po celé galaxii - i mimo ni, je už absurdní. Tahle byla jak z blázince, protože vyrábět chlast pro válečné účely a nechat si ho stovky let hromadit ve skladech, by nikdo při smyslech nedělal. ()

Dělo na ledové planetě nula 1. část (1978) (E06) 

Tísnivá atmosféra je fajn a prostředí ledové planety je správně charismatické, jenže i tak si myslím, že šlo ze zápletky vyždímat mnohem víc - především nějaké emoce. Těch pohříchu moc není, protože konflikt co se přímo nabízel ani pořádně nezačal. ()

Dělo na ledové planetě 2. část (1978) (E07) 

Druhý díl přitlačil na napínavosti, takže dojem je trochu lepší, ale moje výtka zůstává stejná. Tady měla z postav prýštit beznaděj a ze mě adrenalin. Jenže závod s časem ve mně vzbudil jen mírný zájem. ()

Velkolepí válečníci (1978) (E08) 

Cílem asi bylo natočit oddechovou epizodu, ale vznikla z toho divná fraška, která se do ladění seriálu moc nehodí. Celá linie s nadrženou postarší dámou byla zbytečná a nevedla nikam. Bohužel přesto si budu pamatovat hlavně ji, protože ten zbylý děj byl strašně nevýrazný. ()

Mladí lordi (1978) (E09) 

Sice se tam jezdí na jednorožcích a dětští válečníci ozdobení bílými peříčky dávají na prdel cylonům, ale mě to z nějakého důvodu fakt bavilo. Možná za to mohla pohádková atmosféra, možná fakt, že jsem po minulé epizodě rezignoval na snahu hledat v těhle příbězích jakoukoliv osudovost, přesah, hloubku nebo myšlenku. ()

Živoucí legenda 1. část (1978) (E10) 

Zrovna když jsem konečně ztratil naději že bude seriál jakkoliv rozvíjet hrdiny nebo využívat psychologii postav, tak jsem dostal takový klenot. Takový scénář by se neztratil ani v remaku. To že velitel Battlestar létá na stíhačce mi ale připadalo krapet přehnané. ()

Živoucí legenda 2. část (1978) (E11) 

Tady je úplně všechno. Mohutné vesmírné bitvy, výsadek na planetu, politika, láska i zrada. Dvojdíl tak netáhne jen charismatický Lloyd Bridges - jo, přišlo mi to divné, ale je to fakt machr, ale také velkoryse pojatý děj. Konečně se seriál vrátil ke kvalitě úvodní pilotní epizody. ()

Oheň ve vesmíru (1978) (E12) 

Bál jsem se že nově zvednutá laťka klesne, ale kupodivu se to nestalo. Epizoda se obešla bez Cylonů, bez vesmírných bitev i bez záporáka, aniž se to projevilo na napětí nebo atmosféře. Všechno potřebné obstaral oheň. ()

Válka Bohů 1. část (1979) (E13) 

Líbila se mi na tom ta mysteriózně vypsychlá atmosféra, kterou je v tomhle fikčním vesmíru velmi jednoduché vytvořit. Je zvláštní že k tomu scenáristé došli až teď, ale díky za to. ()

Válka Bohů 2. část (1979) (E14) 

Zakončení dvojdílu je pádný argument, že ona vychvalovaná i zatracovaná metafyzická linie známá z remaku nevznikla jen tak ze vzduchoprázdna. Tohle dědictví si totiž seriál nese už od sedmdesátých let. Tady ovšem ještě scenář znal míru. Dokonce bych řekl, že mohl být trochu odvážnější. ()

Muž s devíti životy (1979) (E15) 

Tak trochu pochybuju, že by se Starbuck tak snadno nechal opít rohlíkem a taky mi neseděl ten přehnaně optimistický konec, ale všechno mezi tím je fakt dobré. Je to zvláštní, ale epizody bez Cylonů jsou lepší, než ty s nimi. ()

Vražda na Rising Star (1979) (E16) 

Detektivní část je velmi stylizovaná, ale omáčka kolem je velice chutná. Tyhle epizody zabývající se životem mimo Battlestar Galacticu jsou příjemné osvěžení. Je velká škoda, že seriál tuhle studnici námětů veskrze ignoroval. ()

Pozdravy ze Země (1979) (E17) 

Protože Galactica nechala Cylony daleko za sebou, musel se vynořit nový nepřítel. Stala se jím Východní aliance, jinak známá jako komunističtí nacisté. Jenže přímočará zápletka se začala zbytečně komplikovat, takže do děje přibyla odbočná linie se skupinkou uprchlíků a dva infantilní androidé, bez čehož by se příběh úplně obešel. ()

Baltarův útěk (1979) (E18) 

Epizoda se vzpourou věznů by si zasloužila mnohem hutnější atmosféry, než jaké se jí dostalo. Bitka těch lidských neandrtálců byla ovšem velice působivá. ()

Experiment Terra (1979) (E19) 

Celé mi to přišlo jako nějaká halucinace. Země směřuje k nukleární válce, ale rasa nesmrtelných přízraků, kteří všem obarvují uniformy na bílo, se tomu pokouší zabránit. Proto inkognito vyšlou Apolla, aby "nějak" domluvil mír. Jenže ten všude rozhlašuje že je z jiné galaxie, a pak potvrdí že je blázen, tím že neustále opakuje, že není blázen. Co jsem si z toho měl vzít? ()

Související novinky

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

11.04.2014

Seriálová válka lidí a Cylonů začala už v Battlestar Galactice z roku 1978, její nejpamátnější okamžiky však přišly až po roce 2003. Stejnojmenná televizní minisérie totiž nastartovala temnou… (více)

Reklama

Reklama