Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborně vylíčený dobový život z kraje století (proutěné košíky, tkalcovství, sklářství v německých rukách, panstvo, financové, pověry) a mile dětský pohled na něj. Stejně jako důvěřivost, naivita, rivalita ale i upřímnost, přátelství a láska. Moc příjemná atmosféra vhodně dotvořená Hapkovou hudbou (funguje i na mystické rovině) a hereckým obsazením. Celkově slušné 4*. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Kombinace Krkonoše a Hapkovy hudby je neodolatelná a utáhne celý film. Příběh sám je jednoduchý se silným sociálním podtextem a trochou té komunistické manipulace, kterou ovšem výše zmíněné spolu se slušným hereckým obsazením naštěstí dost utlumuje. Pro mě od dětství milovaná klasika, u které si vždy vzpomenu na pana Lohnického, který při natáčení zemřel. ()

Reklama

Zevon 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená vánoční pohodovka. Miluju to, hory, lyže, sníh, děti, dobu, kdy mi na mobil nezvonila návštěva u vchodu, že jsou tady, kdy se lidi vzájemně znali a neexistovalo tolik hajzlů, co prodávají všechno a nemají přitom nic, než holou prdel a v hlavě našrocené nesmysly multilevelových školitelů. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, který jsem viděl jako malý a vůbec si jej nepamatoval. Na hodnocení a komentář jsem si jej musel pustit znovu. Musím se přiznat, že se mi Krakonoš a lyžníci vcelku líbili. Dokázali překonat můj předsudek v tom, že když jsem na něco komplet zapomněl, nestálo to za to. Tím nejlepším z celého filmu byla krásná atmosféra zimy v malé vesničce v Krkonoších. Exteriéry byly nádherné, útulné chaloupky a škola také. K tomu se podařilo vytvořit, obsadit i zahrát milé postavy v lehce naivním příběhu. Mírná naivity příběhu, kde četníci z pohraničí jsou spíše jen veselé figurky, než strach nahánějící strážci zákona, je ku prospěchu věci. Jediné, co mi vyloženě nesedlo, byla úvodní a závěrečná píseň od Petra Hapky. Pro mě to bylo utahané a vytrhlo mě to z té krásné snové atmosféry. Ke čtyřem hvězdám mnoho nechybělo a nevylučuji, že v budoucnu při případném opakování s dětmi tu čtvrtou hvězdu přihodím. ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Přichází sám, pán hor, pán hor, sám nepoznán, pán hor, pán hor, nesnáší klam, pán hor, pán hor, spravedlivý, pán hor, pán hor". Překrásná hudba Petra Hapky a poetická režie Věry Plívové Šimkové (srovnatelná s Karlem Kachyňou) a nádherná zimní atmosféra. Tenhle snímek miluju od dětství a navždy! Netřeba více slov. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)

Reklama

Reklama