Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Pohádka patří do období kdy se v našich krajích tvořili nádherné a smysluplné filmy. Snímek hezkým způsobem ukazuje jak se u nás rozvíjel lyžařský sport, dále pak vidíme jak se žilo v našich dnes největších horách. Jak to vypadalo s pašováním levného zboží ze Slezka a jak celníci sváděli s pašeráky nekonečný boj. A do toho je zamíchán mysteriózní prvek strážce hor Krakonoše. Vše je pečlivě sestaveno a vybroušeno kvalitními dialogy. Herci jako Heřmánek, Havelka či Zahájský spolehlivě plní svou úlohu, umí pobavit a jsou uvěřitelní. A do toho všeho všudypřítomné děti. Jejich povyk, smích, výskot a křik. Zasněžené hory a přesvědčivé reálie. Dnes jsem se přesvědčil, že tento film mě dokázal pobavit i po tolika letech co vzniknul. Co více si přát. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jelikož si tuhle "pohádku" matka pouští o Vánocích pravidelně už snad přes deset let (ale ona ne aby na to koukla JEDNOU - v prosinci se ve videu protočí kazeta nejmíň pětkrát!), chovám k ní jistou nedefinovatelnou averzi, třebaže kvalitativně na tom není nejhůř. (edit: po odstěhování averzi střídá střídmá nostalgie) ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Úplně rozumím své ženě, křtěné Mumlavou, že Krakonoše a lyžníky bezvýhradně miluje – pro horala to musí být něco jako vzpomínka na dětství, nebo ještě spíš na dětskou představu o ideálním dětství. I chlapíkovi z údolí a plání je to pokoukání milé, ale přece jen víc vnímá různé nedotaženosti, jak ty dramat(urg)ické (viz jako vždycky precizní JC), tak ty realizační – momenty, kdy měl evidentně zajiskřit vtip či srážka pohledů, ale jiskra kvůli neuhlídanému výrazu nebo nedobře načasovanému střihu jaksi nepřeskočila. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborně vylíčený dobový život z kraje století (proutěné košíky, tkalcovství, sklářství v německých rukách, panstvo, financové, pověry) a mile dětský pohled na něj. Stejně jako důvěřivost, naivita, rivalita ale i upřímnost, přátelství a láska. Moc příjemná atmosféra vhodně dotvořená Hapkovou hudbou (funguje i na mystické rovině) a hereckým obsazením. Celkově slušné 4*. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, s retro horskou zimní estetikou situovanou do doby před sto lety, do dob, kdy se do jednotřídky jezdilo na sánkách a kdy se místní ochotníci nesměle těšili, že "'přijede delegace až z Vrchlabí a možná i z Prahy!" Vůbec nejde o pohádku, přitom Krakonoš téměř pohádkově působí, lidem se žije těžce (sociální linka nepůsobí nijak nuceně, a nakonec ani ten proslov knížete Harracha taky ne) a přitom z filmu vyzařuje optimismus a radost. Hapkova písen je příkladem výborného odhadu atmosféry filmu, herce je radost sledovat (hostinský Augusta, Heřmánek, propagároři lyžování - lyžníci Hekšus a roztomilý venkovský učitel Havelka, Vladyka a vlastně všechny dětské role). Pokud něco o Vánocích pravidelně, tak prosím, tohohle Krakonoše. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)
  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)

Reklama

Reklama