Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

cskomando 

všechny recenze uživatele

Nic nedokáže zpříjemnit Vánoční svátky jako tato pohádka, každým rokem mnou ale i tisíce lidma sledována, snad nikdy neztratí svojí krásu tohoto filmu, která se ukrývá v Krkonošských horách. Kam se hrabou dnešní moderní české filmy s těma moderníma ,,borcema' např. Jiří mádl... to je ubohost doslova a do písmene. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem měl tenhle film jen ve vzpomínkách. Krásných vzpomínkách. Dnes jsem konečně neodolal a....lepší, než jsem čekal. Plívová filmy s dětmi uměla. K tomu návrat do zašlých časů, kdy děti lehávaly na peci, v sednici se tkalo, pletly se proutěné košíky, pekly se zlatavé koláče a malí nezbedníci naslouchali se zatajeným dechem vypravěči, který je zavedl do světa pohádek a pověstí. K tomu laskavý humor, četníci padající na rychlých prknech do hlubokého sněhu, hostinský jako Krakonoš, co nejde pro ránu (ale i dobré slovo) daleko, kluci nezbedníci, koulovačka s panem učitelem...uf. Tu pátou hvězdu musím prostě přihodit! ()

Reklama

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Další z naprosto výborných dětských filmů, které - a říkejte si co kdo chcete - se uměly natáčet jen za komančů. Romantická atmosféra sklenářské hutě, sněhem pokryté kopce, to vše v idealizovaném přelomu 19. a 20. století. Augusta coby hospodský přesvědčuje o svých hereckých a komediálních kvalitách, stejně jako Heřmánek. Sympatická dvojice Havelky a Vladyky rovněž stojí za poznamenání. Prostě výborná podívaná na vánoční svátky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmová tvorba českej režisérky Věry Plívovej-Šimkovej ma nikdy neoslovila. Ani neviem prečo, ale jej filmom akosi nedokážem prísť na chuť. V roku 1980 natočila detskú rodinnú komédiu odohrávajúcu sa na počiatku dvadsiateho storočia v zasnežených krkonošských horách. Pašovanie, lyžovanie a kopec zábavy. No ja neviem. Čo na to povedať? Snímok "Krakonoš a lyžníci" som videl viacero krát, ale ani raz som sa pri ňom bohvieako nepobavil. ** ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dočkal jsem se krásných reálií začátku 20. století, kulturních tradic včetně tří králů, pletení košů, výroby skla, spousty sněhu, kterého bylo ještě na Velikonoce v Krkonoších tolik, že to vypadá spíš jako vánoční film. Krakonoš na lyžích byl také super, učitel ve staré jednotřídce také, berňáci na lyžích taktéž. Ovšem děj mě nebavil... Vizuálně dokonalé, příběhově slabé. [12191. hodnocení, 252. komentář, 75%] ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Po smrti Lohniského se štáb rozdělil na dva tábory, jeden chtěl v natáčení pokračovat a druhý z důvodu piety navrhoval natáčení ukončit. Nakonec zvítězil názor film dokončit, protože bylo natočeno dost materiálu a profinancováno hodně peněz. (Hans.)
  • Jan Kreidl, představitel malého Matěje, po letech zavzpomínal: „Během natáčení nás nutili jíst místní pochoutku, krkonošské kyselo. A to pro nás jako děti nebylo nic moc lákavého. Také si pamatuji na tu strašlivou zimu, jak jsme byli pořád promoklí, takže se vždycky udělal kotel čaje. Dospěláci do něj lili rum, aby víc zahřál.“ (sator)
  • Zdeněk Troška, který na filmu dělal asistenta režie, vzpomíná, že díky zkušenostem tří měsíců na sněhu během tohoto natáčení nikdy v životě nerežíroval žádný film v zimě. Odmítl kvůli tomu i scénář Anděla Páně (2005). Troškovu averzi též posílila i smrt Václava Lohniského, který Zdeňku Troškovi dle jeho slov umřel v náručí. (Nach)

Reklama

Reklama