Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Úplně rozumím své ženě, křtěné Mumlavou, že Krakonoše a lyžníky bezvýhradně miluje – pro horala to musí být něco jako vzpomínka na dětství, nebo ještě spíš na dětskou představu o ideálním dětství. I chlapíkovi z údolí a plání je to pokoukání milé, ale přece jen víc vnímá různé nedotaženosti, jak ty dramat(urg)ické (viz jako vždycky precizní JC), tak ty realizační – momenty, kdy měl evidentně zajiskřit vtip či srážka pohledů, ale jiskra kvůli neuhlídanému výrazu nebo nedobře načasovanému střihu jaksi nepřeskočila. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmová tvorba českej režisérky Věry Plívovej-Šimkovej ma nikdy neoslovila. Ani neviem prečo, ale jej filmom akosi nedokážem prísť na chuť. V roku 1980 natočila detskú rodinnú komédiu odohrávajúcu sa na počiatku dvadsiateho storočia v zasnežených krkonošských horách. Pašovanie, lyžovanie a kopec zábavy. No ja neviem. Čo na to povedať? Snímok "Krakonoš a lyžníci" som videl viacero krát, ale ani raz som sa pri ňom bohvieako nepobavil. ** ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, který jsem viděl jako malý a vůbec si jej nepamatoval. Na hodnocení a komentář jsem si jej musel pustit znovu. Musím se přiznat, že se mi Krakonoš a lyžníci vcelku líbili. Dokázali překonat můj předsudek v tom, že když jsem na něco komplet zapomněl, nestálo to za to. Tím nejlepším z celého filmu byla krásná atmosféra zimy v malé vesničce v Krkonoších. Exteriéry byly nádherné, útulné chaloupky a škola také. K tomu se podařilo vytvořit, obsadit i zahrát milé postavy v lehce naivním příběhu. Mírná naivity příběhu, kde četníci z pohraničí jsou spíše jen veselé figurky, než strach nahánějící strážci zákona, je ku prospěchu věci. Jediné, co mi vyloženě nesedlo, byla úvodní a závěrečná píseň od Petra Hapky. Pro mě to bylo utahané a vytrhlo mě to z té krásné snové atmosféry. Ke čtyřem hvězdám mnoho nechybělo a nevylučuji, že v budoucnu při případném opakování s dětmi tu čtvrtou hvězdu přihodím. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Poetická pohodovka nabízející téměř pohádkově idealizovaný svět počátku minulého století, viděný „dětskýma očima“, ať už dětí nebo dospělých, ponořených do sentimentálních vzpomínek, měnících dětství, nejen to před sto lety, v ideální, navždy ztracený svět. Královna českého dětského filmu Věra Plívová - Šimková v nejlepší formě, k tomu krásná Hapkova hudba, skvělý Havelka jako nadšený učitel, nevtíravý humor, obvyklá klukovská dobrodružství, úsměvné okouzlení vynálezem zahnutých prkýnek a samozřejmě Karel Heřmánek jako nepolapitelný pašíř. To jsou jen některé z důvodů, proč se k lyžníkům člověk rád vrací ať je zima nebo léto. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, s retro horskou zimní estetikou situovanou do doby před sto lety, do dob, kdy se do jednotřídky jezdilo na sánkách a kdy se místní ochotníci nesměle těšili, že "'přijede delegace až z Vrchlabí a možná i z Prahy!" Vůbec nejde o pohádku, přitom Krakonoš téměř pohádkově působí, lidem se žije těžce (sociální linka nepůsobí nijak nuceně, a nakonec ani ten proslov knížete Harracha taky ne) a přitom z filmu vyzařuje optimismus a radost. Hapkova písen je příkladem výborného odhadu atmosféry filmu, herce je radost sledovat (hostinský Augusta, Heřmánek, propagároři lyžování - lyžníci Hekšus a roztomilý venkovský učitel Havelka, Vladyka a vlastně všechny dětské role). Pokud něco o Vánocích pravidelně, tak prosím, tohohle Krakonoše. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Zdeněk Troška, který na filmu dělal asistenta režie, vzpomíná, že díky zkušenostem tří měsíců na sněhu během tohoto natáčení nikdy v životě nerežíroval žádný film v zimě. Odmítl kvůli tomu i scénář Anděla Páně (2005). Troškovu averzi též posílila i smrt Václava Lohniského, který Zdeňku Troškovi dle jeho slov umřel v náručí. (Nach)
  • Po smrti Lohniského se štáb rozdělil na dva tábory, jeden chtěl v natáčení pokračovat a druhý z důvodu piety navrhoval natáčení ukončit. Nakonec zvítězil názor film dokončit, protože bylo natočeno dost materiálu a profinancováno hodně peněz. (Hans.)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno