Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmová tvorba českej režisérky Věry Plívovej-Šimkovej ma nikdy neoslovila. Ani neviem prečo, ale jej filmom akosi nedokážem prísť na chuť. V roku 1980 natočila detskú rodinnú komédiu odohrávajúcu sa na počiatku dvadsiateho storočia v zasnežených krkonošských horách. Pašovanie, lyžovanie a kopec zábavy. No ja neviem. Čo na to povedať? Snímok "Krakonoš a lyžníci" som videl viacero krát, ale ani raz som sa pri ňom bohvieako nepobavil. ** ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Bezva dětský film se slušným respektem k realitě života v Sudetech na přelomu století a s dětskými herci, kterým se dá celkem věřit. Nemám moc rád Havelku, ani nevím proč, ale tady mi to zase kompenzuje Heřmánek. Doporučuju klípek s Hapkovou hudbou tady . /// Update 2021: Tak jsem to zase viděl po letech a nejzajímavější mi přišlo, že i když tady vlastně není žádný zásadní nosný příběh, bavilo mně to tou příjemnou atmosférou, která ukazuje staré mocnářství dost podobně idylicky jako Cimrmani, takže i věci jako dětská práce tu působí naprosto v pohodě a celníci (ve složení Lohniský, Lábus, Kraus) tu vypadají spíš jako roztomilí retardi než silová složka státu... A taky už jsem zjistil, čím mi tak lezl na nervy Havelka. Tím jak se tváří jako ztělesněné dobro a vzorňák. V Heřmánkovi je oproti němu něco lehce potměšilého, co člověka baví. Třeba když říká v hospodě celníkům, ať si s ním dají čertovy obrázky. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Plívová tentokrát opět točila v kruté podkrkonošské zimě se spoustou sněhu (a filmy se sněhem nemám rád). Jako téma si zvolila počátky lyžování v českých zemích (včetně pana hraběte Harracha na konci filmu) v chudém kraji, kde lidi živilo sklo, tkalcovský stav, ale v nemenší míře i pašování ze Slezska. Ta vratislavka tedy nebyla od Liberce, ale z Wroclawi, došlo mi to teprve v půli filmu... Film jistě dětem přinesl dobrou podívanou, z hlediska odrostlých je to spíše průměr, znám lepší filmy naší krajanky z Chuchelny... ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Toto je zkrátka jeden ze zlatých klenotů tvorby fenomenální Věry Plívové - Šimkové, který si naprosto získal mé srdce. Pokud jsem nucen trávit Vánoce daleko od domova, vždy mne dojme svou krásou, někdy až k slzám. Nádherná hudba Petra Hapky se vine a zdobí tento poetický a kouzelný příběh. Líbí se mi i nástin ještě neposkvrněného soužití českého a německého elementu v drsných pohraničních krajinách, který vhodně dokresluje atmosféru doby. Věra Plívová – Šimková měla vždy šťastnou ruku při výběru dětských herců, a to je také jedna z věcí, která dělá její báječné filmy tak dokonalé. Každý z výborných českých herců pěkně naplňuje svou roli, ať je to čestný, odvážný a trochu démonický Karel Heřmánek, dobrácký Karel Augusta, či hodný rozpustilý učitel Ondřej Havelka a další vynikající osobnosti našeho filmu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Krakonoš a lyžníci jsou tím druhem laskavého rodinného filmu, které zahřívá dětské duše svou radostí ze života a vřelou nenuceností. Z obrazů valící se nadšení je nakažlivé a dokáže na chvíli dospělé vracet do dětských let a nechává jim znovu pocítit tu podmanivou a upřímnou radost z klukovského dobrodružství s ryzím pohledem na spravedlnost a čest. Krkonoše v zimním období jsou drsným krajem, a přesto nikdo nepodléhá trudnomyslnosti na delší dobu. A v touze po životě je rozehrán tajuplný příběh, a to přes napětí dětského vnímání života bez předsudků, kdy dychtivá myšlenka se upne na spravedlivého vládce hor. Hlavní postavou zasněženého příběhu je malý Jenda Pelč (zajímavý Milan Padalík) s věčným podléháním dobrodružného volání kouzelných hor. Věrným stínem je jeho mladší bratr Matěj (příjemný Jan Kreidl) se stejným chvěním žaludku při chlapeckých trachtacích. Největším klukovským rivalem je Vítek Trompetr (výrazný Viktor Král), syn hospodského v nezdolném soutěžení o dětskou lásku a pozornost. Hlavní dívčí postavou je způsobná Rózička Vichrová (příjemná Vanda Krňanská s hlasem Inky Šecové) v centu pozornosti obou soupeřících hochů. Hlavní mužskou postavou je nadšený a pozorný učitel (dobrý Ondřej Havelka), otevřený novinkám a lidskosti. Nejtajuplnější postavou je pašerák Krakonoš (dobrý Karel Heřmánek) se stále veselou myslí a širokým úsměvem ve tváři. Nejzápornější postavou je vrchní financ (velmi dobrý Jiří Prýmek) ve své vynalézavé poslušnosti zákonů vrchnosti. Z dalších rolí: bezprostřední hospodský Trompetr (dobrý Karel Augusta), novým podmínkám přizpůsobivý kolář Vichr (zajímavý Václav Helšus), poctivý a prostý otec ústřední chlapecké dvojice (Jiří Žák), dobromyslný sklářský mistr (příjemný Jiří Zahajský), urozený pán oblasti hrabě Weinach (Vít Olmer), mladý zapálený lesní praktikant (Miroslav Vladyka), či starší bratr ústřední dvojice a mladý sklář Francek Pelč (Michal Dymek). i z počátku lyžování v Krkonoších lze dětským pohledem učinit nevšední závan dobrodružství. Film rozdává pohodovou náladu na potkání a nic se na tom s postupem času nezmění. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)
  • Jan Kreidl, představitel malého Matěje, po letech zavzpomínal: „Během natáčení nás nutili jíst místní pochoutku, krkonošské kyselo. A to pro nás jako děti nebylo nic moc lákavého. Také si pamatuji na tu strašlivou zimu, jak jsme byli pořád promoklí, takže se vždycky udělal kotel čaje. Dospěláci do něj lili rum, aby víc zahřál.“ (sator)
  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)

Reklama

Reklama