Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi už vůbec nějak moc nesedlo. Jako uznávám hodně starých, českých filmů, ale tohle patří mezi ty horší, takže za mě podprůměr. Příběh nezaujme, ani postavy moc nezaujmou. Některé scény chytnou, některé ne. Abych se během krátké stopáži (73 minut) nudil, to už je něco špatně. Za mě jen tak na 31% = ** ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

V tomto případě bohužel všeobecné nadšení z tohoto filmu nesdílím. Není to vyloženě špatný kousek, to určitě ne, ale v mém případě mě to moc neoslovilo. Jasně, pocta lyžařským průkopníkům a nadšencům je pěkná věc, stejně jako z toho udělat svým způsobem i komedii pro mladší diváky – to vše je v pořádku, jenže já se u sledování prostě místy dost nudil. Možná to bylo dáno mírou alkoholu po Silvestrovské noci…Sorry, ale v mých očích jde o průměrnou záležitost… ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborně vylíčený dobový život z kraje století (proutěné košíky, tkalcovství, sklářství v německých rukách, panstvo, financové, pověry) a mile dětský pohled na něj. Stejně jako důvěřivost, naivita, rivalita ale i upřímnost, přátelství a láska. Moc příjemná atmosféra vhodně dotvořená Hapkovou hudbou (funguje i na mystické rovině) a hereckým obsazením. Celkově slušné 4*. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolu s Pány kluky nejlepší film režisérky Plívové - Šimkové, který je v kontextu její tvorby netradičně zasazený do minulosti přelomu 19. a 20. století. Poeticky laděný snímek o minulosti kraje, kde režisérka vyrůstala, je primárně určený dětem a tomu odpovídá i volba filmové řeči a struktura vyprávění. Klukovská dobrodružství, hry a radovánky v konfrontaci s někdy ne zcela pochopitelným světem dospělých se proplétá s pověstí o vládci hor - Krakonošovi. Celkový dojem: 75 %. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Poetická pohodovka nabízející téměř pohádkově idealizovaný svět počátku minulého století, viděný „dětskýma očima“, ať už dětí nebo dospělých, ponořených do sentimentálních vzpomínek, měnících dětství, nejen to před sto lety, v ideální, navždy ztracený svět. Královna českého dětského filmu Věra Plívová - Šimková v nejlepší formě, k tomu krásná Hapkova hudba, skvělý Havelka jako nadšený učitel, nevtíravý humor, obvyklá klukovská dobrodružství, úsměvné okouzlení vynálezem zahnutých prkýnek a samozřejmě Karel Heřmánek jako nepolapitelný pašíř. To jsou jen některé z důvodů, proč se k lyžníkům člověk rád vrací ať je zima nebo léto. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)
  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)

Reklama

Reklama