Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Plívová tentokrát opět točila v kruté podkrkonošské zimě se spoustou sněhu (a filmy se sněhem nemám rád). Jako téma si zvolila počátky lyžování v českých zemích (včetně pana hraběte Harracha na konci filmu) v chudém kraji, kde lidi živilo sklo, tkalcovský stav, ale v nemenší míře i pašování ze Slezska. Ta vratislavka tedy nebyla od Liberce, ale z Wroclawi, došlo mi to teprve v půli filmu... Film jistě dětem přinesl dobrou podívanou, z hlediska odrostlých je to spíše průměr, znám lepší filmy naší krajanky z Chuchelny... ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Přichází sám, pán hor, pán hor, sám nepoznán, pán hor, pán hor, nesnáší klam, pán hor, pán hor, spravedlivý, pán hor, pán hor". Překrásná hudba Petra Hapky a poetická režie Věry Plívové Šimkové (srovnatelná s Karlem Kachyňou) a nádherná zimní atmosféra. Tenhle snímek miluju od dětství a navždy! Netřeba více slov. ()

Reklama

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodový film, který každou zimu shlédnu několikrát a nikdy mne neomrzí. Nádherné zpracování tehdejšího života v horách (i když samozřejmě malinko zidealizované), plné sněhu, dětských radovánek, krásných dobových dřevěnek a kouzelné zimní atmosvéry. Ta na člověka prakticky po celý film neustále dýchá a vtahuje jej do děje. Když člověk vidí zdejší školu, tak by do ní nejraději hned začal chodit, to samé platí se zdejší hospodou ve které se schází prakticky celá vesnice od pašeráků až po finance (celníky) a nedat si v ní tehdejší točené, nepasterizované pivečko by byl opravdu hřích. No prostě všechny interiéry (sklářká dílna, hospoda, škola či třeba tkalcovské domky) jsou zde naprosto dokonalé. To vše je doplněno úžasnou hudbou pana Hapky i skvělými výkony všech herců včetně těch dětských. Prostě jedním slovem - PARÁDA, PARÁDA, PARÁDA...:) ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Pohádka patří do období kdy se v našich krajích tvořili nádherné a smysluplné filmy. Snímek hezkým způsobem ukazuje jak se u nás rozvíjel lyžařský sport, dále pak vidíme jak se žilo v našich dnes největších horách. Jak to vypadalo s pašováním levného zboží ze Slezka a jak celníci sváděli s pašeráky nekonečný boj. A do toho je zamíchán mysteriózní prvek strážce hor Krakonoše. Vše je pečlivě sestaveno a vybroušeno kvalitními dialogy. Herci jako Heřmánek, Havelka či Zahájský spolehlivě plní svou úlohu, umí pobavit a jsou uvěřitelní. A do toho všeho všudypřítomné děti. Jejich povyk, smích, výskot a křik. Zasněžené hory a přesvědčivé reálie. Dnes jsem se přesvědčil, že tento film mě dokázal pobavit i po tolika letech co vzniknul. Co více si přát. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch nejlepších filmů Věry Plívové-Šimkové. Romantizující dětská dobovka ze starého Rakousko-Uherska plná zasněžených hor, vyprávění o Krakonošovi a prvních dřevěných lyžích. Odehrává se od třech králů do velikonoc. Skvělé obsazení: v dospělých rolích především Heřmánek, Havelka, Zahajský, Navrátil, mezi dětmi září zejména Král a Krňanská. Bohužel vzpomínka na příjemný divácký zážitek bude vždycky kalena úmrtím Lohninského. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Okolo Rokytnice nad Jizerou, kde se film natáčel, vede místní naučná stezka značená červenou barvou. Začíná u motokárové dráhy a po 3,2 km končí na Hořeních Domcích u chaty Lovčenka. Je po snímku pojmenována a na několika tabulích se seznámíme s historií lyžování na Rokytnicku. (Dvojirakri)
  • Hercům dělalo velký problém sjíždět kopce na dřevěných lyžích. Proto použili klasické sjezdovky a oblepili je dřevěnou tapetou. V těch nejnáročnějších scénách je potom nahradili členové horské služby. (Hans.)

Reklama

Reklama