Reklama

Reklama

Carnivale

(seriál)
  • USA Carnivàle
Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2003–2005), 20 h 17 min (Minutáž: 44–56 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Michael J. Anderson, Nick Stahl, Adrienne Barbeau, Patrick Bauchau, Debra Christofferson, Tim DeKay, Cynthia Ettinger, John Fleck, Carla Gallo, Toby Huss (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Strhující drama odehrávající se ve 30. letech v poušti Velkých rovin.  1934. Pouštní kraj Velkých rovin v Oklahomě. Tohle je poslední velký magický věk. V čase obrovských písečných bouří, děsivého sucha, záplav a epidemií – znamení božího hněvu a předpovědí Apokalypsy – začíná konečné účtování mezi dobrem a zlem. Bitva se odehrává v samém srdci říše zvaná Amerika. A až skončí, lidstvo navždy pochopí, proč se stal zázrak. Dvanáct dílů tohoto dramatického seriálu se odehrává při putování cirkusu pouštní krajinou v Oklahomě a sleduje osudy tajemného osmnáctiletého uprchlíka se skrytými schopnostmi a charismatického misionáře, jejichž cesty se zkříží. Je to doba, kdy je zlo na vzestupu po celém světě, protože velká ekonomická i sociální krize napáchala nenapravitelné škody. Po matčině smrti se Ben Hawkinson, který utekl od gangu, hledaného pro vraždu, přidá k cirkusu. Vede jej tajemný impresário zvaný „Šéf“. Ve společnosti vyděděnců Hawkins náhodou objeví své nadpřirozené schopnosti. Mezitím je metodista Justin Crowe, pastor v kalifornském městečku Mitern, sužován apokalyptickými sny a vizemi. On sám také vládne dlouho potlačovanými mimořádnými schopnostmi. Ben a bratr Justin, oba vytrženi ze svých životů, zjišťují, že svět, který znali, je znovu uvržen do pradávného konfliktu mezi Světlem a Temnotou a oni jsou v této bitvě hlavními hráči. V hlavních rolích hrají: Nick Stahl (V ložnici, Terminátor 3), Clancy Brown (Vykoupení z věznice Sahwshank), Michael J. Anderson (Twin Peaks), Adrienne Barbeau (Útěk z New Yorku), Patrick Bauchau (Cela) a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (198)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Naprostá trefa do černého a po delší době seriál, který jsem hltal od začátku do konce. HBO opět na vrcholu a naprosto jinde, než zbytek tehdejší produkce. Parádní cinematography, vypiplaný sound design, dokonale libozvučný soundtrack, precizní herecké výkony a hlavně příběh, který si diváka omotá kolem prstu svou neurčitou atmosférou (s menším vrcholem už v epizodě Babylon), kdy divák prakticky až do poslední třetiny druhé série pořádně netuší, co se tam přesně děje a k čemu to celé směřuje. A to je na Carnivàle i to nejlepší. To a postavy, na kterých mi začalo velice rychle záležet a vůbec mi nevadilo, když děj tu a tam zastavil a soustředil se čistě jen na ně. Určitě se nenechte, stejně jako já, odradit případnou averzí k cirkusu. Ten tam hraje spíše minoritní roli. Co zamrzí je paradoxně jinak perfektní finále, jež je na jednu stranu docela vypointované, ale rozhodně není ani náhodou uzavřené. Jinak ale v podstatě dokonalá filmařina. ()

Suzana 

všechny recenze uživatele

3 a půl za první sérii -obvzláště se líbil mi finálový díl, tématika a prostředí ... ale.. zalichotím tvrzením, že je to směska Lynche (mystery), Gaimana (postavičky) a Barkera (sex, leckdy perverzní nádech a trošku brutalita). Někdy ovšem tajemno vyzní dost dementně, seriál nedá moc šancí přilnout k nějaké postavě. Jako plus - nic zde není vyloženě černobílé. ()

Reklama

Quint 

všechny recenze uživatele

Vizuálně opulentní a vypravěčsky spletitý Carnivale byl prvním pokusem HBO o „quality telefantasy“, který vyšlapal cestičku mnohem známějším seriálům jako True Blood nebo Game of Thrones. Seriál by se dal popsat jako kombinace Lynchova Městečka Twin Peaks, Browningových Freaks a Steinbeckových Hroznů hněvu. Zasazením fantastické zápletky plné mysticismu a okultismu do drsné reality dobově precizně vyobrazených Spojených států 30. let 20. století dokázal přesvědčivě zkombinovat nadpřirozeno s naturalismem a učinit tak fantastické scény uvěřitelnějšími. Seriál s tak propracovanou mytologií, vypiplanou dobovou výpravou a evokativními vizuály prašné atmosféry vyprahlých planin Dust Bowlu byl ve své době úplným zjevením. Carnivale byl ale i na poměry HBO příliš odvážný experiment, který vyžadoval od diváků určitou míru vzdělanosti. Podivný, provokativní, komplikovaný, pomalu rozvíjený a pro televizi velmi nákladný seriál se tak podobně jako Twin Peaks dožil pouze dvou sérií a zanechal po sobě skupinu vášnivých fanoušků, kteří po jeho zrušení rozjeli masivní kampaň na jeho záchranu a i mnoho let poté stále čekají na nějakou formu pokračování. Zatímco fanouškům Twin Peaks se to poštěstilo ve formě celovečerního filmu, fanouškům Carnivalu zatím nikoliv. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů a to nejen za poslední dobu, ale vůbec. Po stránce atmosféry a stylizace přímo ten nejlepší. Postapokalyptická (lépe řečeno pre-apokalyptická) atmosféra jakoby vypadla z oka legendární hry Fallout lehce střihnuté neméně kvalitním Arcanem. Špinavá atmosféra pouštních oblastí Spojených států ze třicátých let minulého století si sama o sobě zaslouží pět hvězdiček. Syrový příběh plný napětí a tajuplna a netypické postavy opravdu zajímavých cirkusáků jsou už jen jakoby bonus. I přesto, že seriál je po druhé sezóně přerušen dost neuzavřeným koncem a je nad Slunce jasné, že vás absence dalších dílů dožene k šílenství... Carnivale i tak za to stojí. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Carnivale. Výborný námět. Tajemno. A jak je u HBO zvykem, také kvanta vaty. První díly nadchnou a vyloženě pohltí mystickou atmosférou putování po bohem zapomenutých pustinách amerického jihozápadu a skvěle natočenými, fantazii budícími vizemi. Pak ale přijde na řadu neúměrné množství nicneříkajících dramat a vztahů. A to z převážné části ani ne tolik o těch na první pohled zajímavých "jiných" lidech a místech (antiklimatický Babylon je s prominutím vyloženě prosraná příležitost). Přesto má každý díl své momenty, a těmi jsou právě ty, které se naplno věnují stěžejnímu tématu odvěkého boje dobra a zla. Jak ale první série probíhá a končí nijak, druhá navazuje téměř bezkompromisně. Scénáristé ve spěchu za zakončením konečně vyvažují poměr nudných vztahů v striptérské rodině i mimo ni tou epickou částí alespoň půl na půl, a příběh se konečně pomalu posouvá ke kýženému finále. To sice po výborném navnazování trochu zklame, ale nelze mu upřít, že ve výsledku dává samo o sobě i vzhledem k celému tématu perfektní smysl. Celek tak kolísavě nudí a baví, nicméně když baví, tak se mu to daří královsky. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (7)

  • Vzhledem k audiokomentáři u DVD se ruský voják (Michael Massee) jmenuje Lucius Belyakov. (PußyMagnet)
  • Ve třetí epizodě vyškrtne Varlyn při prohlížení pomníku mrtvých horníků všechna jména ze seznamu kromě dvou: Henry Scudder a Kenneth Requa. Kenneth je asistent post-produkce seriálu. (PußyMagnet)
  • Roku 2005 oceněn cenou Costume Designers Guild Award za Nejlepší kostýmy v TV seriálu. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama