Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (488)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka na mě působila velmi sympaticky a to i přes to, že díky hudbě docela často lítala mezi příšlišnou veselostí a klasickou pohádkou. Překvapivě kvalitní casting, protože u Evy Josefíkové jsem se bál přehrávání, ale bylo v pohodě, stejně jako zbylé postavy. Dobře si vychutnával svou postavu Jakub Prachař. Sice mě tam chybělo zlý zlo, ale rozhodně je to pohádka, která neurazí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rádoby převeselá pohádka o tom, že seno z bot jde mnohem snadněji odstranit než seno z hlavy. Hudba dost mimo, kult egonismu ani interakce mezi Honzou Thorem a ebenovým Špačkem, který svou roli pojal jak moderování Anežky, nevyužily možný potenciál. Stále platí, že nebýt Stracha, zmítá se současná česká pohádka v egónii.. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ve světě současných českých pohádkových filmů tv i ne tv, kdy stále nechápu jejich "chrlivost", národ Popelky prostě nezapře jednoduchost a stálé bavení se infantilními hloupostmi, nicméně, když pominu velký prostor české pohádky na celkovém filmovém výčtu, musím s pobavením říct, že to byl lehký nadprůměr, Marek Eben však k mé nelibosti ztratil herecké umění, je to jen ztepilý šašek, který odpovídá roli, bohužel, on už nic jiného nezahraje! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Docela sympatická pohádka - hlavně tím, že očividně neměla větší ambice než pobavit přejedené nebo právě se přejídající diváky. Je to takový standard Karla Janáka s některými sympatickými a některými otravnými herci, s několika dobrými vtipy a se stejným počtem vtipů nevtipných, které poněkud otravná a neustále znějící "komická" hudba dobrými neudělá. Eva Josefíková a Matouš Ruml jsou nicméně fajn (ač mám pocit, že jsem je v pohádkách viděl asi stokrát), Jakub Prachař je otřesný... A Marek Eben se při natáčení asi docela dobře bavil. Rád bych ho viděl hrát ve více filmech a ještě raději bych byl, kdyby si někdy svlékl ten slušňácký kabát (sedí mu, ano, ale věřím, že by bez něj dovedl překvapit). ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Když je někdo dobrým drakobijcem, nemusí být ještě dobrým chotěm princezny, budoucím králem nebo vládcem poloviny království - bez ohledu jestli je vévoda, velkovévoda, arcivévoda, kníže, velkokníže, okněžněný hrabě.  Ale i tak může být sedlák Honza lepší než Egonokracie.  Pohádka je to dobře herecký obsazená (hlavně Marek Eben) s náležitou dávkou humoru. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (22)

  • V okamžiku, kdy se cestou za princeznou občerstvují Honza (Matouš Ruml) a pan Valerián (Marek Eben) v hostinci a na dveřích si všimnou hlášení o jejich dopadení, lze vidět i další vyhlášky: „Kdo slávu vyvolávati nebude, žalář ho nemine.“, „Po desáté odtroubené hodině už ani pintu mázu pro vás.“, „Každá domácnost je povinna pěstovat egónie.“ (ajlonka)
  • Král Egon (Jakub Prachař) dá rozkaz vojákům, aby vyrazili dveře. Ve skutečnosti to ale není možné, protože dveře se otevírají směrem ven. (SONY_)
  • Přestože je celá pohádka založena na znalosti dvorní etikety, na první hradní hostině po Honzově příjezdu je jídlo neustále servírováno zprava, místo zleva. (kinoholik)

Reklama

Reklama