Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (639)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"L.A. IS A SMALL TOWN. PEOPLE TALK." ------------- S týmto filmom mám vážne zaujímavý vzťah. Už mnohokrát som ho stiahol, neskôr následne zmazal, potom znova stiahol, znova zmazal, znova stiahol, znova zmazal. K zhliadnutiu ma nakoniec nenamotivoval Roman Polanski ani Jack Nicholson, ale dokument Water & Power, v ktorom bol Chinatown hojne zobrazený a spomínaný. Neobyčajný príbeh, ktorý sa vo filmoch dovtedy snáď ani neobjavil, ochutený prvotriednymi hereckými menami a režisérskou legendou. Hudba v úvode mi pripomenula hru L.A. Noire a táto, tomu podobná, spanilá atmosféra vládla filmu aj po zvyšné dve hodiny. Rýdza detektívka, ktorá bez problémov konkuruje (a možno aj poráža) klasike žánru - L. A. Confidential. ------------ https://www.youtube.com/watch?v=7bW75OwVXZI ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Tak toto je setsakra ťažké. Mám na mysli nájsť spôsob, ako objektívne zhodnotiť toto nevšedné filmové dielo, ktoré posunulo hranice možností Hollywoodu tam, kde sa s nimi dnes pohrávajú tvorcovia ako súrodenci Wachowski či Christopher Nolan. Jasné, toto je trochu iná žánrová sorta, ale čo sa komplikovanosti a štruktúry premysleného scenára týka, dajú sa istotne z hľadiska vývoja postupov porovnávať. Je to trochu zvláštny film, ktorý sa dá ťažko prirovnávať k inému rukopisu ako tomu Polanskiho. Má všetky základné kamene noiru, alebo lepšie povedané neo-noiru, no pohráva sa so zápletkou a rozvíja ju do miestami až nepredstaviteľných, a vždy nečakaných krajností. Ako vravím, je ťažké to rozoberať. Vlastne by sa Čínska štvrť dala označiť za precedens inteligentnejšej časti moderného Hollywoodu. Miestami to bolo na plný počet a ďalšie zhliadnutie je nevyhnutné. 85% ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson je úžasný herec, v různých rolích opravdu působí jako odlišný člověk, dokáže své charizma přizpůsobit dané postavě a tak není divu, že i zde, jeho detektivní já vyvolává tu správnou detektivní, noir atmosféru. Má styl i šarm, ale přesto je to obyčejný člověk, který když do nečeho strká nos až příliš, má co dělat, aby o něj nepřišel a to doslova. Scénář je také výborný, divák postupně s hlavní postavou odhaluje, ze za zprvu nevinnou špehovačkou se skrývá mnohem větší a komplikovanější tajemství. A závěr? Ten vážně dokáže opařit... I když se jedná o výborný film, jako obvykle u Polanského, necítím tu potřebnou touhu udělit filmu plné hodnocení. Nemohu jednoznačně říct, že to chtělo více akce, méně rozvleklé záběry, či dynamičtější střih (i když?), protože tak jak to je, to působí "správně"... Ale já prostě nevím, Polanski, Polanski, holt my dva nějak nejsme stoprocentně kompatibilní. 8/10 ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Tenhle film je pro mě ztělesněním poctivého krimi-thrilleru. Bez zbytečné akce, bez jakýchkoli efektů, jenom kvalitní vyprávění. Vše, co se děje v Čínské čtvrti Polanskému prostě věřím. Všechno je tak nějak opravdové, a vysokokarátová Goldsmithova hudba dodává celku krásně melancholický nádech. Herecké výkony, včetně pěkného štěku samotného režiséra jsou dokonalé, a esteticky ladí s atmosférou filmu. Co dodat? Nikdy nevěř chlapovi s nožem v ruce :o) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski natočil film, který se stal kultovním v detektivním žánru. Role detektiva Jacku Nicholsonovi padla jak ulitá a společně s krásnou Faye Dunaway vytvořili super duo. Za povšimnutí určitě stojí role pro legendárního Johna Hustona. Jeden z nejlepších filmů 70. let, který z jedenácti nominací na Oscara obdržel pouze jeden za scénář..... ()

Galerie (151)

Zajímavosti (50)

  • Roman Polanski měl v určité fázi psaní scénáře potřebu dostat nějak příběh na chvíli do skutečné čínské čtvrti, a když se nápad nepodařilo ihned zpracovat, jeho posedlost postupně otrávila všechny ostatní. Scénograf Richard Sylbert na to odvětil, zdali by nestačilo, kdyby si Gittes (Jack Nicholson) v pár záběrech prostě objednal čínské jídlo. (Siriuss)

Související novinky

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

03.07.2024

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Reklama

Reklama