Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (638)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Samotářský detektiv s kloboukem hluboko narazeným do čela, záhadná žena pokoušející jeho smysly a dočasně zatemňující jeho úsudek, pochybnosti, nejistota, pomalý dějový spád, tíživá atmosféra; jednoduše jeden z pilířu neo-noir žánru podbarvený jednou z nejzajímavějších rolí Jacka Nicholsona. A také jeden z vrcholových filmů 70. let, který teď mohutně klepe na dveře a žádá o vstup do mé filmové top 10. Od zařazení do této elitní skupinky ho nakonec dělí jen to, že se téměř nepodíváme do čínské čtvrti, na kterou celý název odkazuje a na jejíž atmosféru jsem se tolik těšila. Poctivější pětihvězdičkový film jsem ale i tak v posledním čtvrtroce neviděla. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski natočil film, který se stal kultovním v detektivním žánru. Role detektiva Jacku Nicholsonovi padla jak ulitá a společně s krásnou Faye Dunaway vytvořili super duo. Za povšimnutí určitě stojí role pro legendárního Johna Hustona. Jeden z nejlepších filmů 70. let, který z jedenácti nominací na Oscara obdržel pouze jeden za scénář..... ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Dusná atmosféra filmu je doslova rozpálená Kalifornským vedrem a zčeřená cigaretovým kouřem. Grandiózní zápletka filmu, jehož děj se sice chvílemi předvídat dá, ale jen do chvíle než vás překvapí něčím nečekaným. A to vše okořeněné kvalitní režií Romana Polanského a brilantním výkonem Jacka Nicholsona. Jeho detektiv Gittes je elegantní, tajemný, charismatický, cynik i romantik, gentleman i hrubán v jedné osobě. Výborní jsou i ostatní, tajemná kráska Evelyn Mulwrayová (Faye Dunawayová), zlotřilý incesťák Cross (John Huston), až příliš zásadový polda Escobar (Perry Lopez) a v neposlední řadě také minirolička prcka s nožem (Roman Polanski). Jeden z nejlepších a nejstylovějších kriminálních filmů, jaké jsem měl tu čest vidět. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Za atmosféru, závěr a občas také napětí zaokrouhlím hodnocení na 4*. Zápletku si pro diváky připravil Roman Polanski zajímavou, dokázal vystihnout Ameriku 30. let, naservíroval i nějaké zvraty v ději, čímž svůj snímek výrazně okořenil a v mnohých scénách se nebál syrovosti. S blížícím se závěrem je pak Čínská čtvrt lepší a lepší. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vždycky je v tom ženská. Na polanského uchopení vynikajícího a promyšleného scénáře je radost pohledět. Spálené a vysušené L.A. je zadušené tíživou až paranoidní atmosférou, zvlášť když voda neteče. Nejsem velkým příznicem Nicholsona, ale tady je opravdu výborný a hlavnímu hrdinovi dodává potřebnou uvěřitelnost. Zdrcující finále je už jen třešnička na dortu. V 70-tých letech muselo jít téměř o filmařskou revoluci.Špatný plo tlávu. ()

Galerie (151)

Zajímavosti (50)

  • Samotné natáčení se zvrhlo v nekonečnou sérii vzteklých výbuchů. Roman Polanski předváděl ďábelské puntičkářství a sám se do role Jakea Gittese projektoval natolik, že se členové štábu záhy mezi sebou začali sázet, kdy režisér začne nutit Jacka Nicholsona mluvit s polským přízvukem. (Siriuss)
  • Scenárista Robert Towne čerpal inspiraci pro "vodní skandál" ze skutečné události, která se odehrála mezi roky 1900 a vrcholila roku 1906, kdy v období katastrofálního sucha, během něhož bylo kupříkladu zakázáno mýt auta, kropit trávníky a i záchody se směly splachovat jen párkrát za den, bylo vypouštěno do oceánu tisíce galonů pitné vody denně. To vše jen proto, aby občané dali souhlas s emisí obligací a mohl se tak vybudovat nový akvadukt. Tato kauza vešla ve známost jako "znásilnění Owensova údolí". (Nach)

Související novinky

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

03.07.2024

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Reklama

Reklama