Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (256)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Stylově asi ne dokonalé, ale přesto se tu podařilo vytvořit jednolité prostředí a perfektní úpíří parodii, při které jsem se zase až tolik nenasmál, ale skoro pořád pousmíval. Polanski má jednoduše talent pro znevážení vážných věcí. Jako herec se tu moc nepředvedl, ale zase s tím svým účesem působí docela sympaticky. V tomto filmu celému světu ukázal svoji krásnou Sharon Tate a někde v tom světě si na ni asi někdo začal brousit nejen zuby. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Z téhle komedie vůbec rozesmátý nejsem, naopak mě uvrhla do menší deprese. Vtípků je sice dost, ale vyruší je mrazivá atmosféra celého snímku. Ne že by vyzněly trapně, to kupodivu vůbec. Je to holt zvláštní film. Roman Polanski působí jako zřejmě i ve svém skutečném životě, na pohled duchem nepřítomným, nesmělým a trochu ňoumovským dojmem. A Sharon Tate... okouzlující, nádherná - na těch pět minut co je na scéně. Nevím, ale možná právě oni dva a jejich pozdější osud jsou možná důvodem, proč to na mne celé tak smutně působí. Nicméně, jako horor průměrné (mimochodem hrabě von Krolock není špatný), jako komedie taktéž, jako celek výjimečné. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Jsem trochu zmaten. Ples upíru má být hororová parodie, komedie, ale zdaleka víc než humor se Polanskému daří děsit...nebo alespoň skvěle navozovat atmosféru starých filmových hororů. Hudba a obraz tvoří krásnou poctu Murnauovu Nosferatu. Polanski využívá každou ingredienci, která nesmí ve filmu o upírech chybět. Zatímco temnější část příběhu funguje skvělě (včetně neradostného konce), tam, kde se autor pokouší o humor, tam se mu nedaří.Hlavní dvě postavy profesor a student zmateně pobíhají ze scény do scény, a humor, o který se pokoušejí jim nesed...tedy, nesedl mně. Příjemnou nadsázku, která mi přišla skutečně vtipná do děje vnesl až charismatický upír, hrabě von Krolock. V jeho osobě se snoubí nadřazenost upírské rasy (podobná jako v japonských anime Hellsing a D:Vampirehunter) s nadsázkou. Stejně tak vtipný je jeho homosexuální syn, snažící si na věčné časy sehnat si partnera. Řekl bych že film jasně ukazuje, v čem byl v 60. letech Polanski silný, a co mu příliš nešlo... důkaz jeho schopností vyvolat v divákovi humorem nezčeřenou hrůzu měl přijít už o rok později.... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Blbější upírský film neexistuje. Nic na tom nezmění ani fenomén Tate-Polanski. A to jsem si dokázala užít i některé Hammerovky. Je už dost na tom, že se o 30 let později sám Polanski k tématu vrátil a v roce 1997 se zrodil rakouský muzikál Tanz der Vampire. V původním nastudování se hrál tři roky ve vídeňském Raimundtheater. Dnes už je to moderní klasika, která se kupodivu hraje i česky. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Formálně a výtvarně takřka dokonalý film. Obsahově celkem podařená směsice lehounkého humoru (asi z 1/3) a hororu (asi 2/3). Rozhodně to není komedie k popukání a jak trefně vyjádřil Pohrobek, vzbuzuje spíše nepatrné pousmání než výbuchy smíchu. Jinak hororem to zůstává, proto myslím, že se nejedná o parodii, ale spíše o pojetí hororového tématu z nadhledu. Polanski si s tématem vysloveně pohrává. Ovšem k tomu, aby to bylo na 5 hvězdiček, to mělo být trochu kratší... ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Jméno hostinského Shagala (Alfie Bass) bylo vybráno na počest ruského malíře židovského původu Marca Chagalla. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Jedna ze zábavných scén znázorňující trojici hrdinů, kteří jsou narozdíl od přítomných upírů vidět v zrdcadle, byla natočena za pomoci falešného zrcadla, za nímž byli stejně oblečení herci. (Terva)
  • Jelikož se natáčelo v italských Dolomitech, hodila se štábu znalost italštiny Sharon Tate (Sarah Shagal), která v Itálii vystudovala střední školu. (andrew88)

Reklama

Reklama