Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie Ondřeje Trojana s Ivanem Trojanem v roli Bouráka, věčného frajera, kterému teče do baráku i do života a rodina už ho má plný zuby. Ale i srdce. Příběh se odehrává ve Šlukdorfu, imaginárním městě na severu Čech, kde po revoluci zavřeli všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a šlapky. V  jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípnul pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Odevzdaná matka a otec, který kšeftuje s vraky aut a říká si BOURÁK. Zastydlý puberťák s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprdy. A navíc jí za matkou pálí šéf, gangster místního formátu, kterému evidentně přeskočilo. Tak Kamile dojde, že musí zasáhnout a donutit mámu konečně šlápnout tátovi na ty jeho špičatý perka! Nebo všechno poletí do luftu. Komedie  o tom, co všechno může způsobit jedna letní bouřka, jedna městská vyhláška, sada golfových holí, rock and roll a jedna hodně naštvaná dcera! Možná, že se zasmějete a jestli na to máte žaludek, třeba si i zatancujete. (T.H.A. - Total Helpart)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (300)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Základním problémem recenze tohoto filmu je otázka, co recenzovat. Pokleslost na pokleslost, vylepšovaná uměleckou zdatností značné části herců. Rádobyangažovanost bez zubů, děj bez děje, jistota rozpadlosti, neumětelství a prázdnoty. Humor prostý humoru. Dost to připomíná někdejšího Steklého HROCHA; tehdy se tam, mj., znemožnila Helena Blehárová. Obdobnou páskovskou atmosféru během počátku padesátých let mnohem lépe vystihl nebožtík Josef Škvorecký. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan je pro mě doporučení, které neignoruji. Ale tentokrát jsem měl. 1)  Přemýšlím, proč film s tolika slavnými jmény před kamerou i za kamerou tak dopadl. Fakt nevím..._____ 2)  Ani zvukař se nevyznamenal, chvílemi bylo slovu špatně rozumět._____ 3)  55letému Ivanu Trojanovi (Bourák) to slušelo. 53letý Jiří Macháček (majitel herny Bingo) je prostě stále stejně milý. 37letý mladě vyhlížející Kryštof Hádek (nápadník Bourákovy dcery Kamily, řidič tahače Dejvy) je s šukmapou i bez ní stále přitažlivý. Pěkní chlapi jsou i 39letý Milan Ondrík (pasák Vladko) a 28letý Jiří Šimek (gambler Franta)._____ 4)  Věk protagonistů uvádím k roku filmování - 2019._____ 5)  Stručný, ale velmi výstižný koment: Dadel*._____ 6)  Inu, sklepácká poetika se vždy nepovede. Buď je to parádní sranda anebo parádní trapas. Tentokrát tedy to druhé, co naděláme... ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Dva talentovaní bráškové si tak vydatně hráli s různými žánrovými odnožemi, až jim z toho vylezla Bouračka. Stylizovaný retro mišmaš je v našich končinách poměrně ojedinělým kusem. Travoltovsky disponovaný Ivan Trojan, co se navždy zasekl v období rock n´rollu, seká bezelstnou kreaci na taneční merendě i podvozkem vzácného Cadillacu. Špásuje s milenkou, drží si distanc od ženy i dcery, následně končí rodinou vystěhovaný v dílně. Zjeví se mu i jeho bratr Ondřej coby vypasený Elvis. Říkají mu Bourák. Výrazný part má také Jiří Macháček, bohatý podnikatel, který celoživotně miluje Bourákovu manželku, golfovou hůl nemá jen pro sportovní účely a zaměstnává Bourákovu dceru ve své herně s barem. Šlukdorfem, fiktivním městem (severočeské) neřesti, zní zpívaná angličtina Matěje Rupperta. To byl celkem závadný a vzduch otravný, nikoliv zábavný nápad. Okaté zadní projekce při jízdách autem posléze také postrádaly své opodstatnění, přepokládám, že byly úmyslné. A naprostým selháním je zoufalý dojezd filmu, kdy už se vlastně nic zajímavého ani nestane. Můžu napsat, že film vypadá z finančního hlediska poměrně dobře. O dost horší je jeho časté žánrové neukotvení, kdy film přeskakuje od jednoho k druhému, navíc výrazně laškuje s retro americkou kulturou, která není českému divákovi blízká. Petr Jarchovský nezvládl dát svým scenáristickým přechodům z žánru do žánru celistvost a významnou obsahovost, Ondřej Trojan režijně selhával, když se pokusil mnohé přepálené sekvence nenápadně vypointovat. Na Ivana Trojana a Jiřího Macháčka je herecký spoleh, společnost jim dělaly herecké kolegyně Kristýna Boková a Veronika Marková. Výsledkem snaživých hrátek je dočista rozpačitý originální odér, co se line z uměleckých triček bratrů z Želar. 6/10 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když si u filmu mnohokrát řeknu, že si dovedu představit, že tohleto mohlo být vtipné, většinou je pod dílem podepsán špatný režisér. Takže: opravdu tento film natočil Ondřej Trojan? Nejsou tu žádné postavy, jen řada karikatur, ale zábavný mi připadal jen chvíli Jirka Macháček na golfu (než z něho scénář udělal úplného idiota, aniž by to působilo vtipně). Smysl tu nedává skoro nic, včetně kapely Matěje Rupperta. Snad jen Kamila v podání Veroniky Markové relativně působí lidsky. Skoro všechno špatně, a ještě to trvá skoro dvě hodiny (30%). ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Hrozně těžko se mi filmu, ve kterém je tolik skvělých herců, dává jedna jediná hvězdička. Přitom i téma, prostředí, všechno to znělo tak lákavě. Ani tvůrčí duo Jarchovský-Trojan beru jindy za určitou záruku kvality. Jenže Bourák působí tak, jako by ho natočila parta fandů Elvise, co mají pár měsíců od dokončení školy, a kterým se povedlo na dobrý slovo sehnat takové herce. Prostě je to hrozně trapný. Trochu mi film připomíná Wilsonov (za kterým ale Trojan ani Jarchovský nestojí). V něm se povedlo vtip a stylizaci udržet na tenké hraně mezi nudou a trapností. Bourákovi se to nepovedlo. Velká škoda. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (11)

  • „Na pět minut tanečních scén ve filmu jsem se učil tancovat půl roku,“ prohlásil herec Ivan Trojan. (Duoscop)
  • Bourák (Ivan Trojan) si dává dohromady vůz Ford Ka. Jedná se o nejmenší auto v modelové řadě automobilky Ford z roku 1996, vyrábí se ve třetí generaci dodnes. (sator)

Reklama

Reklama