Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

George8 

všechny recenze uživatele

Tady můžu říci, že se jedná o nedoceněný seriál, který zobrazuje osudy lidí, kteří chtěli utéct na západ před hnusným komunismem. Zajímavé téma, kvalitní herecký výkon Dejdara, Zedníčka, Fischerové, ale především Dulavy, který byl velice dobrý. Nejvíc mě tady štvala snad Vilma Cibulková. 😂.. Určitě si tento seriál mile rád někdy zopakuji. Naposledy viděno asi před rokem. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi zdařilé dílko, které se sice nevyhne slabším pasážím, ale převažují určitě klady. I po 20 letech je seriál tématicky relativně aktuální, ačkoliv pochází z doby, kdy byla Sabina Laurinová považována za hezkou a Pavel Zedníček za vtipného. V kontextu doby určitě velmi ambiciózní projekt, za který se ani dnes nemusí tvůrci stydět. Skvělý Dejdar! ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Konec velkých prázdnin zobrazuje jednu důležitou věc, kromě mnoha menších. Konkrétně tu, že ani v demokratickém Rakousku uprchlíci nedostali nic zadarmo. Nejspíš si všichni mysleli, že hned dostanou víza a budou si žít jako v ráji. Nestalo se. Několik hrdinů a několik příběhů názorně maluje fakta z růžové na všechny ostatní barvy. Nikdo na nikoho nečekal s otevřenou náručí. Ani v Rakousku ani v USA. Seriál si vzal za cíl ukázat několik druhů toho, co všechno mohlo emigranty potkat a také mnohdy potkalo. A dělají to výborně. Velmi kvalitní herci, velmi kvalitní herecké výkony i výprava. Velká orchestrální dramatická hudba. Mě se ten seriál vždycky docela líbil. ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Seriál o tom, že to v emigraci rozhodně nebylo jednoduché, jak si možná někteří z nás mohli myslet (z některých scén mě docela mrazilo, a jelikož jsem se o emigraci a problémy s ní nikdy nezajímal, přiznám se, byla pro mě spousta věcí dosud netušená). Seriál plný výborných hereckých výkonů (určitě Martin Dejdar, který už mnohokrát dokázal že není jen bavičem z Ptákovin, ale jmenoval bych i Vilmu Cibulkovou, Jaromíra Dulavu a další). Seriál, na kterém je příjemný jeden fakt - opět máme možnost poznat i poměrně neznáme slovesnké herce, přeci jen po rozdělení ČS už tolik možností nemáme a je to myslím škoda. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem několik dílů v roce 1994, kdy mi unikala podstata a nedokázal jsem pochopit pocity hlavních protagonistů. Pořád to nedokážu pochopit, ale umím si to alespoň představit. Osud několika utečenců před tehdejším režimem, setkání se se zahraniční realitou a jak se s tím srovnat? Každý po svém, někdo to nerozchodil, jinému se povedlo postavit se na cizokrajné nohy. Samotné zpracování seriálu není nijak perfektní, ale jedná se o unikátní dílo k němuž nenaleznete velkou konkurenci, proto lze hodnocení lehce nadzvednout. Sjeli jsme to s ženou během pár týdnů a jsme rádi, že jsme se v té době nenarodili a nemuseli řešit podobná dilemata. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (17)

  • Scéna, v níž prof. Buchtálek (Jaroslav Kepka) stojí před kostelem a povídá si s Tonem (Branislav Mišík), se natáčela před Dominikánským kostelem ve Vídni, Postgasse 4. [Zdroj: Filmová místa.cz] (majky19)
  • Od původního scénáře, který se přepisoval, až po realizaci uplynulo 13let. (Zdroj: kniha Lexikon českých seriálů). (M.B)

Reklama

Reklama