Reklama

Reklama

Démon zatracení

  • USA The Wretched (více)
Trailer 1

Z lesa se mezi lidi vplížilo starobylé zlo, čerstvé kytky v záhonech záhadně vadnou a umírají, místo dítěte najde matka v postýlce několik svázaných suchých větví. Tisíc let stará čarodějnice vylezla ze své skrýše v kořenech stromu. Těžko ji poznáte, může žít v kůži někoho jiného. A živí se výhradně dětmi.
Teenager Ben je po rozvodu rodičů trochu divoký a tak ho matka pošle zklidnit se na léto do malého města ke svému tátovi. Najde si brigádu, nudí se a má čas pozorovat. Všimne si proto menšího kluka ze sousedství, který si hraje v okolí, všimne si taky, když zmizí a nikdo ho nehledá, všimne si seschlých úplně čerstvých kytek v okolí, všimne si, že máma toho menšího kluka se chová hodně podivně. A nemůže si nevšimnout, že táta toho menšího kluka tvrdí, že žádného syna nemá. Vypadá to, že je jediný, kdo si kluka ze sousedství pamatuje a rozhodne se přijít věci na kloub. Ve sklepě u sousedů objeví strašlivé tajemství a od té chvíle mu půjde o život, stejně jako půjde o život dalších dětí z okolí. Tisíc let stará čarodějnice, mytický démon zapomnění a zatracení, je strašlivý protivník. Přestala se skrývat v okolních lesích a má hlad. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (167)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní atmosférický čarodějnický horor! Na Wretched jsem čekal celkem dlouho a pozitivní ohlasy z festivalů mě jen utvrdili v tom, že se jedná opravdu o fajn kousek. Příběh se zaměřuje na mladého teenejždra, který zpozoruje podivné chování své sousedky, do které se převtělila 1000 let stará čarodějnice a atmosférické old school inferno může začít. Film má velmi dobrou atmosféru, zajímavý mytologický background, perfektní masky, dostatek napětí i sympatické herce, aby si udrželo divákovou pozornost. Finále pod zemí je dost možná nejděsivější sekvencí roku So Far. Překvápko. Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 7.5/10. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Stále častěji se na mě někteří uživatelé obracejí s otázkou, zda-li je hororová odbornost odvozena od množství zhlédnutých hororů? Takovou představu považuji za neskutečně naivní. Hororový expert musí chápat širší kontext, v kterém dílo funguje, čehož nelze dosáhnout bez perfektní znalosti psychologie, literatury, mytologie, religionistiky, folkloristiky a vlastně téměř každé oblasti moderní kultury. I proto dokážu u snímku The Wretched zcela bez problému identifikovat předobraz antagonisty. Tvůrci se nepochybně inspirovali Černou Annis, čarodějnou bytostí z anglického folkloru, a také hrůznou Boo Hag, která straší příslušníky etnické skupiny Gullah na americkém pobřeží. Syntézou zmíněných entit vznikla The Wretch, postava s opravdu děsivým vzezřením, kterou jsem si okamžitě oblíbil. Režisérské dvojici se vyplatila sázka na praktické efekty a neokoukaný příběh. Její práci tak hodnotím pozitivně, a to i přesto, že se mi během snímku až nečekaně dobře dýchalo a že mám určité výhrady k poněkud kvapnému závěru. The Wretched ode mě získává čtyři slabší hvězdy. ()

Reklama

lykan9 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu něco jiného. Myslel jsem si, že Démon zatracení bude temným hororem ve stylu V zajetí démonů nebo Insidious, ale místo toho se jedná spíše o teen horor. To však není vyloženě špatně. Jedná se spíše o lehčí horor, ale v rámci srovnání s podobnými filmy, je tento povedený a přece jenom brutálnější a temnější. Chybělo opravdu málo, abych se přiklonil k vyššímu hodnocení. Herci byli fajn, zápletka byla zajímavá a samotné monstrum je opravdu děsivé. Ja jsem uvedl, tak asi ve mě v tuto chvíli převládá to zklamání z očekávání jiného druhu hororu. Musím se jednou k tomuto filmu vrátit a možná, že uznám, že si zaslouží lepší hodnocení. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

James Stewart měl celou nohu v sádře, Shia na ní měl sledovací náramek. Z těchto důvodů je jasné, že nemohli opustit dům a mohli se naplno věnovat životu nebezpečnému šmírování. Tady mi však vrtalo hlavou, proč má sádru na ruce mladík Ben? Friedkinova Chůva potkávající Disturbii sice přináší stravitelnou porci teenage křepčení na téma witch-in-the-woods a pár slušných triků s mrazivým potenciálem, nicméně na poli zábavy se i vzhledem k cílovce mohli snažit mnohem víc a po podivném twistu, vnášejícím mimochodem světlo do přítomnosti gypsu, jsem už jen očekával konec, kdy se zablitý Ben probere na podlaze koupelny vedle prázdné lékovky od Vicodinu a my zříme, že to všechno byl jen sen.. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

O lesní babizně s death metalovou vizáží, co pase po dětech, jejich opatrovníkům maže vzpomínky na ně, cizopasí pod kůží, prezentuje se (téměř) vaginální symbolikou a pohádkám z mechu a kapradí dává nový rozměr. V prvé řadě by chtělo tenhle počin od hororových bratrů triku lépe produkčně ošetřit, když už má putovat do kin. Přece jen celková úroveň zpracování inklinuje k velmi levným béčkovým produkcím, což v tomto případě působí rušivě, zvláště když je zaděláno na působivého a skutečně strašidelného démona. Babizna vypadá vizuálně nadmíru skvěle a většinu skromného rozpočtu spolkly technicky velmi obstojně vyvedené speciální efekty, kdy se z pod kůže klube na svět, případně svým cizopasením působí chátrání tělesné schránky hostitele. Film ovšem nemá nikterak závratné tempo, docela trvá, než se vyjeví typické hororové dusno. Na scéně pobývá mladík, co pobývá dočasně u táty, který už brousí čoko šťabajznu, neb rozvodové papíry na stole a nerasistické smýšlení mu to umožňuje. Kluk střídavě vypomáhá tátovi v přístavu, až jednoho dne se v sousedství začnou dít nezvyklé věci. Kupodivu tvůrci nevsadili na lepost nějaké menstruační pipiny, takže v hlavní roli je buk jménem John-Paul Howard, je překvapivě heterosexuálně orientován, neb vydatně začne kamarádit s opačným pohlavím jménem Piper Curda, které zrovna příliš velkých půvabů nepobralo. Vůbec většina žen v tomto filmu se nedá zařadit do kolonky krasavice, sice jsou zde k vidění dva pěkně tvarované a víceméně spoře zahalené zadečky, nicméně ta přitažlivost vázla. Průběh byl zpočátku pomalejší, postupně události nabíraly spád a od finálového střetu jsem si sliboval nejvíc. Závěrečná fáze obsahuje jeden menší finální dějový zvrat, lesní finále nebylo rozhodně tak třeskuté, jak jsem předpokládal. Utnout to v nejlepším rozjetí, co mělo originální rozměr, docela naštvalo, podezřívám, že možná na vině bylo předčasné vyčerpání finančních zdrojů. Takže mínusem je pro mě pomalejší rozjezd, na kino produkci je to levné až běda, neučaroval střih, škaredé herečky, urychlené finále a závěrečná béčková scéna, kdy Zlo ještě vegetuje. Druhý celovečerní režijní počin bratrů Piercových jim dává šanci, že jejich případný třetí hororový výlet bude už produkčně po všech potřebných stránkách lépe zvládnutý. Talentem a nápady disponují, tak hlavně neusnout na vavřínech. 7/10 ()

Galerie (50)

Zajímavosti (5)

  • Film se natáčel v Northport (Michigan, USA). (ČSFD)
  • Snímka sa držala 6 týždňov na čele rebríčka návštevnosti v amerických kinách. Zhodou okolností k tomu prispela koronakríza a zatvorenie kín. Film bol premietaný prevažne v autokinách, ktorých ostalo počas izolácie v USA otvorených okolo 300. (Kwaichi)
  • Ve filmu se neobjeví jeho název. (Duoscop)

Reklama

Reklama