Reklama

Reklama

Zpřítomnělí

(seriál)
Trailer 2
Norsko, (2019–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 45–51 min)

Režie:

Jens Lien

Hrají:

Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

V oceánu se nevysvětlitelně začnou objevovat lidé z minulosti. O pár let později se detektiv Lars Haaland spojí s Alfhildr Enginnsdottirovou, první policistkou vikingského původu, aby společně vyřešili případ vraždy v Oslu. (HBO Europe)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (96)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to taková směs žánrů a společenský komentář. Zápletka se týká současné migrační krize a ideologie multikulturalismu. na světě se objevuji lidé z nejrůznějších historických období a to od doby kamenné do současnosti. Jsou tzv. „časoví migranti“. Mají jinou kulturu a způsoby myšlení a tak se s obyvateli měst dostávají do sporů a ti pak mají xenofobní nálady jako nyní proti ekonomickým migrantům z třetího světa. V parku číhají na drobné živočichy pralidé, na procházky chodí bojovní vikingové. Na silnicích jezdí šlechta v kočárech. Žánrově to je policejní drama, protože někdo unáší a vraždí čerstvě zpřítomnělé lidi z minulosti. Vyšetřovateli jsou cynický detektiv a vyšetřovatelka bývalá štítonoška z 11. století Alfhildr. Kromě zločinu řeší také své pracovní a osobní problémy a vztah k sobě navzájem. Svět seriálu se všude vyznačuje zvláštnostmi. Postavy mají multikulturní problémy. Kolegové nevěří nové vyšetřovatelce. Kamenem hází skvěle , ale má podivný vztah k tělesnosti. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako fanoušek krimi a vikingů, jsem strašně rád, že jsem na tuhle sérii úplnou náhodou narazil. Každý večer se ve vodě objeví několik lidí z různých období, viking, pračlověk. No a sledujeme jak se s tím současná společnost popere. Vůbec mi ani nevadí,že je ten seriál vlastně odrazem dnešní doby (imigrantů). Je velice dobře, že tvůrci to odlehčili a nešetřili fórkama, který jsou originální a rád bych si je zapsal do deníčku!! Rozhodně, čím méně o příběhu víte, tím lépe. Já ani trailer neviděl, a musím říct, že rád někam přispěji, aby byla další série.. 8/10! ()

Reklama

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Hm, hodnocení zde spíše smíšené, malinký nadprůměr. Za mě? Pecka jako prase. Perfektní volba dvou hlavních obličejů. Severská tvorba čpí z každého druhého záběru. A ten nápad!! Skvělý nápad. Hlavně se mi líbí brzký skok dopředu, abychom se nebabrali úplně v tom, jak to začalo, ale v tom, co s tím... za mě pecka jako blázen a hrozně se těším na další díly! ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Někdy se vyplatí nic od ničeho neočekávat. Byl jsem do tohoto seriálu vtažen naprostou náhodou, bez nějaké větší přípravy a sondáže do tajů myslí "hate" recenzentů. Což jsem rád, protože přece jenom na mě hodnocení má do jisté míry vliv, ačkoliv se jedná o zdejší recenze, které často nekorespondují s opravdovostí a spíše se slepě kopírují a vytvářejí mainstream názor na film či seriál. Seriál nemá žádný rozjezd, jede pořád ve svých kolejích v pomalejším tempu. Postupně se odkrývá několik linek - odkud se vzali, nejsou všichni se současnosti a nějakou anomálií se dostali do minulosti?, osobní linky a mnoho dalšího. Jedná se o originální seriál jeho námět nenudí. Lze vidět jisté narážky na současnou společnost. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Tak ale toto je zlaté. Vikingové, neandrtálci a viktoriánští puritáni se propadnou časem do současnosti a snaží se integrovat do běžného života v moderním Norsku - přičemž ta integrace místy vypadá podobně jak blogující upíři ve filmu Co děláme v temnotách, ale zároveň je i správně seversky drsná a neotesaná. A svým způsobem jde chápat i jako komentář k migrační krizi. Ten obraz společnosti není propracovaný úplně do detailu, ale načrtnutý je neskutečně zábavně a dost funkčně na to, aby v něm fungoval detektivní sci-fi příběh, vyšetřování tajemné vraždy a její napojení na společenské špičky. S hlavní hrdinkou policistkou, co před nějakým tísícem let bývala nařachanou shield-maiden brodící se krví nepřátel, a teď má vést civilizované vyšetřování... zatímco se snaží pochopit že drn mechu prý není nejlepší možná forma vložky při menstruaci na světě, a co je to sakra za monstrum ten gluten kterého se lidé kolem ní bojí. A má to jen šest dílů, takže se ta první řada dá slupnout za chvíli. /// Druhá řada je stejně dobrá jako ta první - novum světa s časovými migranty už trochu vyprchalo, ale pořád je hodně zábavný, a příběh s honem na Jacka Rozparovače je zajímavější než detektivní linka první sezoně. A hlavně finální mindfuck epizoda hodně přitlačí na sci-fi prvcích a posune to celé až někam do sféry Dark. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (5)

  • V čase 18:01 je na tiskové konferenci na stole mikrofon České televize. (stani)
  • Ve 2. minutě je vidět, jak kočár začne brzdit smykem zadní nápravy, přestože nikdo na kozlíku po celý záběr netočí klikou brzdy a na konci záběru je vidět, že kočárová brzda ani nemá brzdové špalky. (mikulin)
  • Finská herečka Krista Kosonen (Alfhildr Enginnsdottir) vůbec neumí norsky. Starou norštinu, kterou její postava mluví, se naučila jen kvůli roli. (Milan25)

Reklama

Reklama