Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale.... Krajčo se hodí spíše do vedlejších rolí, hlavní role pro něj nejsou, neutáhne to. Donutil s Vetchým klasicky dobří, ostatní (až na Fixovou, tu fakt nemusím) taky ušli. Celkově bylo ovšem vše předvídatelné, od začátku jsem měla jasno, jak to asi skončí a ono jo :) Jinak byly trochu úsměvné ty kamery na každém rohu, pod mosty atd., Vetchého postava byla tajemná jak hrad v Karpatech a kde nic tu nic, otec v podání Töpfera taky zmizel docela brzo.... no škoda, mohlo to být lepší. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mafiánská témata dorazila ze slunné Itálie do Čech. 1) Vše to může a nemusí být pravda. Úvaha o tom, že za vším je systém a ne muži v černém, zní zajímavě a, bohužel, i velmi věrohodně._____ 2) 43letému Richardu Krajčovi (policista Krása) to moc sluší i v pokročilejším věku._____ 3) Snímek vychází vstříc mínění velké části naší populaci o tom, že všichni kradou a kdo nekrade, tak se na to chystá. Těžko říci, jak moc je to pravda._____ 4) Navzdory tématu a oblíbeným hercům je celkový dojem poněkud rozpačitý. Není to zlé, ale druhý den už nevím, co jsem sledoval._____ 5) Za smutnou zmínku stojí i žlučovitá nenávist, kterou stříkají někteří odpadoví a jednohvězdičkoví komentátoři ať na režiséra Svobodu, herce Krajča, autora knižní předlohy Lásku či poradce režiséra Šlachtu. Hodnotit film podle sympatií či nesympatií k jeho protagonistům je opravdu ukázkou vysoké kulturní úrovně. ()

Reklama

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý, smutný a obávám se, že bude ještě hůř. Držet hubu, držet krok a do ničeho se nesrat. Už začínám chápat, proč v určitém období naší slavné demokracie, poměrně dost policistů páchalo takové zvláštní sebevraždy. A o armádních zakázkách taky něco vím, ale raději nebudu pokračovat, abych neskončil jako Krajčo, který to zahrál parádně ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Trochu mne znepokojují okolnosti tohoto televizního filmu, nacházející se, Donutilovským jazykem řečeno, za jevištěm. Vždy, když Česká televize v upoutávkách představovala Vysokou hru, hovořila o režisérovi jako o tvůrci Sametových vrahů. Vždy. Proč prostě naplno neřekne, že Vysokou hru natočil Jiří Svoboda, tj. předseda KSČM v letech 1990-1993? Film je masivní kritikou současné kapitalistické společnosti, kdy divák může velmi snadno nabýt dojmu, že je naprosto zkažená. Politické strany jsou sice smyšlené, ale tvůrci opravdu při tvoření fiktivních názvů kreativní nebyli (Sociální občanská strana jako hlavní zkorumpovaný partaj - jako vážně?). Proto si lze vědomě nebo i často nevědomě uvědomit, že se jedná o velkou kritiku současných politických i společenských struktur. A co proti tomu dělat? Volme nové, ještě nezkažené alternativy (ANO), nebo ty původní, se kterými se nám sice vedlo celkem špatně, ale taková korupce tak přeci nebyla (komunisté, to už jsme konečně u Svobody doma). Film není natočen podle skutečných událostí, je jen volně inspirován (což vždy ve skutečnosti znamená právě opak). Dá se říct, že zkorumpované zakázky a dotace jsou denním chlebem současné politiky (samozřejmě ne v takových řádech korun či eur), ale tady je to trošku přitažené za vlasy, kdy už se pohybujeme mimo mantinely českého prostředí, autoři se spíše s těmi vraždami inspirovali na sousedním Slovensku, kde má mafie a korupce ještě stále své nezastupitelné místo. Ačkoli tato věc mě znepokojuje, jedná se jinak o velmi kvalitní biják, u kterého jsem se bavil. Na rozdíl od Sametových vrahů drží Svoboda dějovou linku, která se dá pochopit a dává smysl, jen je třeba plné divákovy pozornosti, což může být někdy problém. A také je třeba dobré paměti, protože je film rozdělen na dva díly a i dlouhý začátek s review prvního dílu nemusí pomoci. Každopádně kriminálka filmařsky slušná, divák musí u filmu přemýšlet, což nikdy není na škodu. Jen škoda toho politickýho podtextu, jenž může do jisté míry křivit veřejné mínění. ()

regentor 

všechny recenze uživatele

Spravedlivá, nezávislá a demokratická Česká televize nám nabídla snímek ze současnosti na téma moci, korupce a politických intrik. Je to trošku nošení dříví do lesa ale proti gustu žádný dišputát. Příběh trochu plochý a naivní.Myšlenka, že ti kteří společnost ovládají mají své lidi pouze u Policie,tajných služeb nebo v advokacii je nebezpečná iluze. Občané si tvoří názor ,alespoň mnozí určitě, podle toho co jim sdělí média.Co se bude vysílat a jak se daná informace bude prezentovat to je úplně jiná hra o které však ve filmu není nic...Investigativní novináři a média obecně by se klidně mohli zajímat o podivné hospodaření velkých pražských firem , v jedné z nich má tuším paní redaktorka Witowská příbuzného , to by však byl jiný příběh který musí natočit jiná tv než ČT.Udělat vlastně ze všech vysokých policejních důstojníků kteří ve filmu vystupují poskoky politiků je celkem nevšední pojetí.Naopak fízlování kohokoli odposlechy,kamerami a jinými prostředky je reálný hnus všedního dne.A tak zde máme politické drama které je celkem fádní i nudné aby si dělný lid měl myslet, že se někdy dozví pravdu .Celkový dojem je takový, že zítra není proč se k něčemu podobnému vracet.Bylo natočeno, odvysíláno.Honoráře se inkasovaly a karavana jde dál... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • „Tomáš Krása je vystudovaný právník, který ale nechce stát na této straně zákona, nechce vytahovat lidi ven z vězení, ale naopak by je tam raději zavíral. Proto jde k zvláštnímu útvaru u policie a snaží se odhalovat korupci někdy i trochu na vlastní pěst. Je to takový samorost a nemyslím si, že se to všem líbí. Sám nevím, jestli bych měl na takovou práci žaludek a taky odvahu, zvlášť když víte, že vám může jít o život,“ uvedl jeho představitel Richard Krajčo. (SONY_)

Reklama

Reklama