Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Docela dobre na ceskou televizi. Krajco nevadil. Ze by to byl uplne necekany a nevideny scenaristicky zazrak, to asi ne... Proste padouch ma nad sebou dalsiho a ten dalsiho a ten dalsiho...par dobrejch se ukaze jako lumpove a obracene. Proste takova klasicka variace v tomto zanru. Ale da se to odkoukat, pokud se nudite. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zbytečně roztažená a předvídatelní historka o tom, jak je české politické prostředí zkorumpované a skrz naskrz prolezlé mafiánskými praktikami, přičemž Láskův román je už sám o sobě poněkud tendenční. Svoboda tuto tendenčnost naštěstí poněkud otupuje, ať už obsazením "babišovce" Krajča (a proč ne, jsme v demokratické zemi, že?), nebo jistou šeidvou zónou, kdy ti zlí jsou někdy i k pochopení, a není nijak násilně řečeno, koho si pod kterými jmény máme představit. Ale příběh je celkově na tři hodiny dost nuda, navíc všichni víme, jak to skončí. ()

Reklama

Karp 

všechny recenze uživatele

Autorem předlohy Advokát je bývalý vyšetřovatel Úřadu finanční kriminality a ochrany státu V. Láska a v titulcích je mezi poradci jmenován bývalý ředitel ÚOOZ R. Šlachta. A i když jde o román a následný dvoudílný film určitě lze říci, že ho sepsal člověk, který měl o práci Policie ČR a o problematických kauzách určité ponětí. Román je samozřejmě něco jiného než realita, ale film byl napínavý, význam jednotlivých postav byl nakonec objasněn a herecké výkony slušné. Z uniklých reálných odposlechů v nejrůznějších politicko hospodářských kauzách víme, že v reálu je slovník dotyčných směšný až tragikomicky úsměvný, ale to bychom se spíše dostali k Ivánku, kamaráde, než k vážnějšímu politicko kriminálnímu thrilleru. Proto jsou ony cool postavy v naleštěných vozech s bodyguardy přijatelné, byť realita připomíná spíše třetí cenovou. Krajča bych už nechal spát, Agrofertu se zřekl a za ty roky tady hrál kde kdo kde komu... 3.5* ()

sorrow 

všechny recenze uživatele

Za mě celkem spokojenost, bohužel takto to asi (nejen) u nás funguje, což v reálu ukázalo hodně odhalených kauz z posledních 30 let. Nevěrohodné mně přišlo snad jen to, že jediný, kdo nebral byl Krása s novinářkou, jinak brali všichni, včetně přímého nadřízeného i kamaráda ze squashe. Nereálné mně rovněž přišlo, že nějaká slepice, která jede vyzvednout dlaždičky na tuto akci spotřebuje 5 telefonů, ale všichni ostatní se vykecávají do svého telefonu, ačkoli vědí, že mohou být odposloucháváni, protože oni druhým dělají to samé. Kamery na každém dvorku i záchodě… Pokud by jeden policista takto škodil, asi by byl odstraněn už mnohem dříve. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Výbornej námět, šťoura do světa vysoké politické špíny, úplatných policajtů a mafie, to všechno tady pořád máme a jen tak se to nezmění. Horší už je bohužel to provedení. Ani by mně nevadilo herecký obsazení, to je celkem v pohodě. Ale ta určitá dějová neutříděnost, snaha nacpat tam co nejvíc linek a propojení, která je ve výsledku spíš zmatečná, plus spousta nesmylů (kamery úplně všude, odposlechy taky) to sráží dolů a ukazuje se, že v tomto žánru máme ještě hodně co dohánět. Je to škoda, potenciál to mělo nemalej, ale chce to pevněji držet opratě. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • Jako inspirace k thrillerové minisérii Vysoká hra posloužily zkušenosti reálného policisty Václava Lásky, který byl součástí elitního vyšetřovacího útvaru a na základě své praxe napsal román. [Zdroj: Extra.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama