Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Velice znepokojující a rozhodně žádná selanka. Pro příznivce Ordinace či Slunečné snad dokonce toxické (v postavách nebylo jednoduché se vyznat ani při pozorném soustředění a alespoň základní znalost oboru byla nezbytná). Člověk by měl tendenci tomu samozřejmě sebezáchovně nevěřit - kdyby to ovšem napsal nějaký poeta od stolu, který by si to vycucal z prstu, ale je za tím Václav Láska (a v titulcích se mihl i Šlachta), který se roky pohybuje v nejvyšších patrech a zákulisí rozhodně zná, takže to bude mít k realitě asi bohužel nebezpečně blízko. Krajčo mi na hlavní roli sedl, vlastně mě ani nenapadá nikdo, kdo by to zahrál líp. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zbytečně roztažená a předvídatelní historka o tom, jak je české politické prostředí zkorumpované a skrz naskrz prolezlé mafiánskými praktikami, přičemž Láskův román je už sám o sobě poněkud tendenční. Svoboda tuto tendenčnost naštěstí poněkud otupuje, ať už obsazením "babišovce" Krajča (a proč ne, jsme v demokratické zemi, že?), nebo jistou šeidvou zónou, kdy ti zlí jsou někdy i k pochopení, a není nijak násilně řečeno, koho si pod kterými jmény máme představit. Ale příběh je celkově na tři hodiny dost nuda, navíc všichni víme, jak to skončí. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Další z filmových příspěvků o tom, že česká politika je prohnilá až běda. Trvá poměrně dlouho, než se jako divák trochu zorientujete v množství jmen a motivů. Také jsem si nebyla jistá realističností některých situací - napíchnuté mobily všech postav, sledování snad úplně všech kamer v pražských ulicích atd. Oba díly jsou ale na velmi dobré technické úrovni a herci rovněž nezklamali. "Malý skok pro člověka, velký skok pro naši politiku." ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Podle mne je to politický krimithriller na úrovni těch nejlepších amerických kousků. Rozebírám tu jen řemeslo a scénář, nezajímá mne nějaké věštění z koule ohledně naší politické scény. Film je to špičkově udělaný po všech stránkách a herci i (a to i ve vedlejších rolích) tu hrají na 100%. Skvěle napsané a zrežírované. Takovou pecku jsem už od Svobody nečekal. Krajčo mne svým výkonem šokoval, a že ho fakt nemám rád. 85% ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Trochu mne znepokojují okolnosti tohoto televizního filmu, nacházející se, Donutilovským jazykem řečeno, za jevištěm. Vždy, když Česká televize v upoutávkách představovala Vysokou hru, hovořila o režisérovi jako o tvůrci Sametových vrahů. Vždy. Proč prostě naplno neřekne, že Vysokou hru natočil Jiří Svoboda, tj. předseda KSČM v letech 1990-1993? Film je masivní kritikou současné kapitalistické společnosti, kdy divák může velmi snadno nabýt dojmu, že je naprosto zkažená. Politické strany jsou sice smyšlené, ale tvůrci opravdu při tvoření fiktivních názvů kreativní nebyli (Sociální občanská strana jako hlavní zkorumpovaný partaj - jako vážně?). Proto si lze vědomě nebo i často nevědomě uvědomit, že se jedná o velkou kritiku současných politických i společenských struktur. A co proti tomu dělat? Volme nové, ještě nezkažené alternativy (ANO), nebo ty původní, se kterými se nám sice vedlo celkem špatně, ale taková korupce tak přeci nebyla (komunisté, to už jsme konečně u Svobody doma). Film není natočen podle skutečných událostí, je jen volně inspirován (což vždy ve skutečnosti znamená právě opak). Dá se říct, že zkorumpované zakázky a dotace jsou denním chlebem současné politiky (samozřejmě ne v takových řádech korun či eur), ale tady je to trošku přitažené za vlasy, kdy už se pohybujeme mimo mantinely českého prostředí, autoři se spíše s těmi vraždami inspirovali na sousedním Slovensku, kde má mafie a korupce ještě stále své nezastupitelné místo. Ačkoli tato věc mě znepokojuje, jedná se jinak o velmi kvalitní biják, u kterého jsem se bavil. Na rozdíl od Sametových vrahů drží Svoboda dějovou linku, která se dá pochopit a dává smysl, jen je třeba plné divákovy pozornosti, což může být někdy problém. A také je třeba dobré paměti, protože je film rozdělen na dva díly a i dlouhý začátek s review prvního dílu nemusí pomoci. Každopádně kriminálka filmařsky slušná, divák musí u filmu přemýšlet, což nikdy není na škodu. Jen škoda toho politickýho podtextu, jenž může do jisté míry křivit veřejné mínění. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • Prostředí terminálu se natáčelo na Letišti Pardubice. (pocket22)
  • „Natáčení pro mě bylo zajímavé v tom, že pan režisér Svoboda neustále přicházel se změněným scénářem. Povědomí o postavě, kterou si vymodelujete v hlavě dopředu, tak v přímém přenosu neustále padalo. Moje postava se totiž zničehonic chovala úplně jinak. Bylo to náročné, ale inspirativní. Najednou jsem byla nucena nepřemýšlet o postavě jako celku, ale spíš situačně,“ prohlásila o své roli Anna Fixová. (Duoscop)
  • Jako inspirace k thrillerové minisérii Vysoká hra posloužily zkušenosti reálného policisty Václava Lásky, který byl součástí elitního vyšetřovacího útvaru a na základě své praxe napsal román. [Zdroj: Extra.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama