Reklama

Reklama

Ulice strachu – 1. část: 1994

  • USA Fear Street Part 1: 1994 (více)
Trailer 2

VOD (1)

Po sérii brutálních vražd se dospívající dívka a její přátelé postaví zlu, které jejich nechvalně proslulé město dusí už celá staletí. Vítejte v Shadyside. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (233)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem trochu na rozpacích, ale na druhou stranu slasherů v poslední době moc nevzniká, svoji zlatou éru od 70. do 90. let mají za sebou. A já mám tenhle subžánr rád. Takže omladina, potažmo celé městečko čelí kletbě čarodějnice sahající do 17. století. Masakry na sebe nedají dlouho čekat, první ochutnávka je v obchoďáku. Samozřejmě to beru jako poctu všem těm báječným Pátkům 13., Krvavým táborům, Vřískotům a maniakům. Přímé odkazy i zmiňované tituly s hororové pokladnice proto potěšily. Krví se nešetří, i když se mohlo jít více na dřeň - vše tak zachraňuje báječný kráječ na hlavu. Nejvíce mi vadily nevyváženost, kolísavé napětí a nedostatek děsu. Ale zase když padaly i postavy, u kterých se to až tak nečeká, vše se vyrovnává. Konec jsem sice čekal absolutní, tedy - nikdo to tu nepřežije, ale budiž. Radost mi udělala muzika mj. Bush, Garbage, Nine Inch Nails, Soundgarten, Radiohead, Iron Maiden, White Zombie, Portishead, Pixies, Alice Cooper, The Prodigy... z původních 3 jsem po úvaze navýšil o hvězdu. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Předloha R.L. Stine (Husí kůže...) a Leigh Janiak (Scream) nezní z hlediska jmen vůbec špatně a po dlouhé době se dostává na netflix slasher žánrovka, která poslední dobou výrazně chybí. Výsledkem je pro mě takový poměrně nevýrazný vyvražďovák, který má občas feel good scary movie vibes, jindy je to spíše pohádka o dětské partičce, jindy hláškovací komedie a někdy zase brutální horor, který nešetří krví, v druhé části ani lepším gore a dočkáme se i nějakého toho čarodějnictví. Některým tohle možná sedí, ale za mě je to trochu moc nekonzistentní, překombinované a s čistokrevnou brutální vyvražďovačkou bych byl spokojenější, ale budiž. Na jednu stranu je to (bohužel) takový teen movie, který se nedá brát úplně seriozně, ale spíše odlehčeněji, a to dělá z filmu spíše stylovou "pohádku" ( v hodně velkých uvozovkách) s hororovými prvky pro náctileté než poctivý masakrální horor pro otrlé fandy žánru. Stejně jako v jiných bratříčcích jde i zde někdy logika stranou a vrahové si běhají kde chtějí, jak chtějí a nikdo je nevidí, hlavní postavy jsou všude samy a zbytek města jakoby neexistoval, ale i to je věc, která se dá přehlídnout a výsledná neurážející trojhvězda to bude. V poslední řadě pak potěší i dostupný CZ dabing. Nijak výrazněji nadšený nejsem, čekal jsem víc a ačkoliv byly vraždy občas pěkně krvavé, není to pořád nic, co bychom už jindy neviděli. Ostatním dílům dám ale asi stejně přece jen šanci. edit: stahuju na 2* ()

Reklama

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V malom americkom meste Shadyside začne zabíjať maskovaný vrah. Partia kamarátov sa stane jeho terčom, a ak chcú prežiť, musia zistiť, prečo si za obete vybral práve nich. - Leigh Janiak je velmi šikovná a hlavne osobitá režisérka, ktorej tvorbu sledujem od úplného začiatku, takže som si musel povinne doplniť tento rest, ktorý mi unikol počas mojej niekolkoročnej hororovej prestávky. Fear Street Part 1 je zábavným počinom, ktorý sa nesie na vlne deväťdesiatkových teen slasherov, takže tematika pre mňa ako stvorená. Postavy sú velmi sympatické a ich herecké výkony pôsobia na to, že ide väčšinou o neskúsených mladých hercov, dosť vyspelo. Velký plus má Leigh Janiak za to, že sa nebojí popraviť postavy, u ktorých by to človek nečakal. Rovnako ma velmi zaujalo rozohranie príbehu pred druhým pokračovaním, takže časť prvá je u mňa za silné štyri hviezdičky. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Bohužel na můj vkus je scénář tohohle filmu až moc stupidní a logické lapsy a podivné chování hlavních charakterů každou chvíli odváděly mou pozornost od filmu k myšlence, jak fajn by to mohlo být, kdyby to napsal někdo s víc nadhledem. Protože základní myšlenka je fajn a ve filmu je i spousta cool nápadů. Prý jsou další dva díly lepší, tak uvidíme... ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě trocha nostalgie, protože který z mileniálů si k hororu poprvé nepřičuchl právě díky Ulici strachu a neblahým osudům obyvatel městečka Shadyside, kde lidé umírají násilnou smrtí skoro stejně často jako v Midsomeru. A když se k té nostalgii přidá obstojný příběh, spousta modrých a červených světel, dobrá hudba, čarodějnice, magor se sekerou, šílená holka s břitvou, trocha toho dětského dobrodružství a sem tam nějaká netuctová hláška, nemůžu se nebavit. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu se využívá chatovací program, ve kterém je nastaven font Calibri. Ten byl ale založen až v roce 2000 (6 let po ději ve filmu). (Malabar)
  • Když Josh (Benjamin Flores Jr.) na začátku chatuje s neznámu osobu, hraje při tom píseň „Fear of the Dark“ od anglické heavymetalové kapely Iron Maiden. Skladba vyšla na stejnojmenném albu v roce 1992. (rublik05)

Související novinky

Netflix plánuje pokračování Ulice strachu

Netflix plánuje pokračování Ulice strachu

19.07.2022

Horor coby žánr bude zřejmě věčný. Zaprvé se dá ohnout do jakékoli podoby a zápletky, zadruhé je levný, a zatřetí si diváky vždycky najde. Ví to hollywoodská studia, a zjišťuje to už i Netflix, který… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama