Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Byla až dodneška ostuda, že jsem tak legendární a známý film Tootsie ještě neviděla, ale už jsem si mezeru vyplnila a konečně se koukla. Film se mi líbil moc. Narozdíl od pár nejmenovaných filmů mě bavilo sledovat osudy hrdinů a jejich příběhy, jaksi se mi dostali pod kůži. A navíc Dustin Hoffman byl jako ženská rozkošný a roli zahrál opravdu skvěle! Zkrátka film, co musíte vidět a baví vás až do konce! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na Někdo to rád horké to zdaleka nemá, ale přesto jde o nadprůměrnou záležitost a jednu z těch nejlepších transvestity komedií, v níž dominuje vynikající Dustin Hoffman, který se sice neřadí mezi mé oblíbence, ale respekt coby herec u mě má značný. Čas u Tootsie poměrně rychle odsýpá, takže se divák nenudí a občas se může od srdce zasmát. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Převlekové komedie bývají bohužel většinou zcela postaveny na výkonu jediného herce. Tootsie je naštěstí výjimkou, protože vedle famózního Dustina Hoffmana je ještě několik výborných herců, celé je to postavené na scénáři, který má hlavu a patu, a bezchybně realizováno. Navíc je zápletka chytře využita k ironizování docela vážných problémů. A ve výsledku je to hlavně skvělá zábava. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dustie Tootsie:) Když se Dustin rozhodl stát se hercem, jeho teta i spousta ostatních lidí mu říkala, že je malý, ošklivý Žid, s velkým nosem a že se nemůže nikdy stát slavným. Že není na herce dost hezký. No, co říkáte teď? Dustin je přesně ten typ, které filmová branže potřebuje jako sůl. Hezouni jsou nuda, ti nejvýraznější a nejzajímavější herci jsou často právě ti charismatičtí, avšak ze začátku pro většinu lidí herecky "nevhodní" a ne dost "hezcí." Dokud nepřijde zlomová role, kde se o něj konečně začnou zajímat jako o charakterního a fenomenálního herce, kde právě jeho "nehollywoodský" vzhled je to, co ho odlišuje a zároveň tak vyvyšuje nad spoustu těch kvalitních, ale mnohdy nepříliš výrazných herců. Dustin je pro mě geniální herec a líbí se mi i vzhledově. Jako ženská Tootsie nemá chybu a je naprosto k zulíbání:) Jeho slovní přestřelky s Billem Murrayem jsou zničující:) Tootsie je humorná, jiskřivá, našlapaná komedie, která má rychlé tempo a úžasný scénář. Go Dusty!:) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tuhle klasiku zná určitě většina z mé generace a starší a je to jeden z mála amerických filmů, které se na československém televizním kanálu mohli objevit před revolucí. A myslím, že by se mohla líbit i těm mladším, protože je to kvalitně natočná komedie, kterou vyzdvihuje zejména herecký výkon Dustin Hoffmana. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)
  • Sám Dustin Hoffman navrhl název filmu. Tootsie totiž byla přezdívka psa Dustinovy matky. (viperblade)
  • Režisér Sydney Pollack sa počas natáčania tak často hádal s Dustinom Hoffmanom (Michael/Dorothy), že po tomto filme s ním odmietol spolupracovať. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno