Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tuhle klasiku zná určitě většina z mé generace a starší a je to jeden z mála amerických filmů, které se na československém televizním kanálu mohli objevit před revolucí. A myslím, že by se mohla líbit i těm mladším, protože je to kvalitně natočná komedie, kterou vyzdvihuje zejména herecký výkon Dustin Hoffmana. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Stát se to mně, tak bych ho odhalil během pěti minut. Nestačí si jen vzít paruku a šminky. Už jen ty evidentně mužské rysy, co měl Hoffman. Opravdu vzhledově hodně nepovedená ženská. Film se mně nelíbil. Měl hrozně hlemýždí rozjezd, a když už se pak Hoffman převlékl za ženskou, tak to bylo utrpení pozorovat jeho kreaci jakési otřesné mužatky s pisklavým hlasem. Kladně hodnotím nápad a Billa Murraye. Počet zasmání: 0. 40% ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rčení, že scénář, režisér a kvalita jeho souznění s herci jsou vším a technika ničím - berte je jako rozvernou nadsázku - platí v tomto případě přímo exaktně. Většině komentátorů uniklo, že TOOTSIE je skutečnou a k americké realitě až nemilosrdně kritickou komedií. Vztah americké společnosti k herecké komunitě je zjevně v mnoha ohledech víc než problematický. Skutečnost, že mimořádně nadaný herec, pohybující se v kinematografické mimokasovní sféře, musí zářit pod cizím jménem a se zapřeným pohlavím v stupidním seriálu, který teprve jeho příchodem získává na kvalitě a on na slávě, ke které se nemůže hlásit, aniž by riskoval sebezničení, je hrůzná sama o sobě. (Připomínám si v té souvislosti jiný srovnatelný - ovšem šťastnější - případ: Alana Aldu a jeho MASH.). Hoffmanovo pojetí je geniální a v dostatečně široké klaviatuře či paletě zrcadlí nesnadno uchopitelnou rozmanitost tohoto úchvatného díla. Ti kolem ovšem také nezahálejí. To, zda film vznikal ve stresu, či v pohodě, je po letech nezajímavé. A skutečnost, že TOOTSIE přes propast generací zůstává živou a přitažlivou stejně jako v době svého vzniku, mluví za vše. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Mám strach, že se za to budeš smažit v pekle." "Já na peklo nevěřím, věřím jedině na nezaměstnanost." Inteligentní komedie vysoké úrovně (Dorothin coming out mě dohnal až k slzám smíchu), skvělí herci v hlavních i vedlejších rolích, k tomu osmdesátková hudba, zkrátka klasika, na kterou se vždy ráda podívám. Co se ale týče převlekové tematiky, "Mrs. Doubtfire" bude mému srdci vždycky bližší. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

K tomu snad není co dodat. Nepřekonatelná převleková komedie, které se nemůže rovnat ani Mrs. Doubtfire - táta v sukni. Jedinečný Dustin Hoffman hraje tak přesvědčivě, že si snad myslíte, že se měl narodit jako žena :-) Jessica Lange vnáší do filmu takový zvláštní půvab a kouzlo, ale jestli byl její výkon až tak vynikající, že za něj obdržela Oscara...nevím...ale asi jo, bez ní by to nebylo ono. Jinak nevím co bych měl vytknout, když to člověk může vidět několikrát a pořád se mu zdá, jako kdyby to viděl poprvé. Zajímavé pojetí a zpracováno je to jako symfonie, všechno perfektně ladí a to se v komedie obzvláště cení. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Dustin Hoffman (Michael/Dorothy) sa inšpiroval transsexuálnou tenistkou Renée Richards, ktorá sa v 70-tych rokoch preslávila bojom za svoje práva. (classic)
  • Scénář snímku byl mnohokrát přepsán, než získal finální podobu. (S.i.d.)
  • Sám Dustin Hoffman navrhl název filmu. Tootsie totiž byla přezdívka psa Dustinovy matky. (viperblade)

Reklama

Reklama