Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (230)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve své době veliký divácký hit. Docela napínavé, mohlo to dopadnout mnohem hůř. V normalizační éře, kdy se točily samé tendenční pitomosti, či nudné nezáživné komedie, tohle byl jeden z mála koukatelných českých filmů. Dokonce ani nevadí přítomnost nechvalně známého komunistického prominenta Zdeňka Buchvaldka v roli vyšetřovatele. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Matne sa mi marí, že Smrť stopárok som prvý raz videl ako dieťa a iba v útržkoch. Nie celé. To sa mi podarilo až v roku 2017. Šofér nákladiaku Charvát je ťažko zabudnuteľná postava. Snímka je naturalistická, relatívne „dokumentárna“ a väčšinu času snímaná z pohľadu beštiálneho vraha, pričom obete a policajti majú v podstate len cameá. V tomto Smrť stopárok veľmi pripomína podobne chladný, bezcitný a o 5 rokov starší Deň Šakala s Edwardom Foxxom. Snímka sa spolieha na realistickú atmosféru, legendárnu scénu so zabíjaním v nočnom lese a na živočíšny výkon mužného Mareka Perepeczka (takú negatívnu rolu vraj nesmel hrať žiadny český herec, lebo by mu to navždy zničilo kariéru, tak to podľa očakávaní schytal Poliak). Poteší sympaticky krátka stopáž a pár úderných scén. Ale ku koncu to jemne nudí. ()

Reklama

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Arabela, vlhký sen tehdejších náctiletých chlapců, se ukazuje v celé své kráse. Nu což, zbývá jen litovat, že se totéž nepovedlo i u Patrasové. Na filmu mě lehce vadí dost nepravděpodobný scénář - kombinace náklaďáku, autobusu, dědečka a skládky mi přijde extrémně náhodná (a teď si představte, že by tam žádný autobus nejel, hm?). A ještě trochu víc mi vadí nepřizrozený soudruh Buchvaldek v roli komisaře. Na druhou stranu byl tento film tehdy velice odvážný, dnes by byl s tímto scénářem nenatočitelný - dívčina, která se zkamarádí s násilníkem, aby si u něj vymohla nějaké protislužby, a které se to asi i líbí, by dnes opravdu neprošla. A Perepeczko? Z něho jsem byl neklidný i u sebe doma. 85% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dnes již legendární krimifilm. Ve své době šokoval drastickými scénami zavraždění stopařek a spoustu stopujících dívek jakmile uvidělo červený náklaďák Roman, utíkaly pryč. Dnes sice už tak šokující není, ale i tak je to velice dobrá a napínavá kriminálka s drsným koncem. Na syrovosti a autenticitě ještě nabírá fakt, že film je podle skutečné události. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Docela drsnej a realistickej snímek o šoférovi, co v jednom kuse znásilňuje nebohé stopařky. Celkově mi sice Smrt stopařek připadá dost průměrná, ale jedna scéna mě moc pobavila a hlavně překvapila - a to ta, když padouch znásilní jednu z holek, která celou věc bere až podezřele s klidem a po akci násilníkovi zdělí, že by od něj potřebovala vymalovat..to mě fakt dostalo.. :) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Približne v 21.minute, keď si Charvát (Marek Perepeczko) prisadol k dievčaťu (Libuše Kosová) v krčme a zapálil si cigaretu a následne si pre dievčinu príde jej priateľ (Jiří Reichert), môžeme na stene vidieť plagát 85. Výročie Sparta ČKD Praha 1893-1978 a pod ním kalendár na rok 1978. Príbeh zavraždených stopárok sa ale odohrával v roku 1976. (Raccoon.city)
  • Ve verzi uvedené televizí v roce 2008 chybí scéna s odhaleným prsem, která ve verzi filmu vysílané v roce 1987 byla. (SeanBean)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama