Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (438)

RHK 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem tuto komediální - sci-fi časovku znovu po létech a musím uznat, že kvality neztrácí. "Dáme vůdci vodíkovou bombu." Hitler: "Vítězství je na dosah ruky." - Můj vůdče, přicházíme, abychom v poslední chvíli zachránili Velkoněmeckou říši." - "Před čím?" Svérázný trailer je zde: http://www.youtube.com/watch?v=y119GJndfwg Kromě výtečného Sováka a Brodského se v drobné roli zaskvěla i Marie Rosůlková: "Tedy chovat se neumíte, v tom dějiny nelhaly." ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Efekty 9/10/// +na svoji dobu působivé efekty, vydařená atmosféra, příběh a zápletka, herci -dal bych si poctivý český remake, nebo něco podobného, ale to je asi utopie/// Tak na tenhle film jsem se dlouho těšil. Pamatuji si ho když jsem ho viděl před mnoha lety a chtěl jsem ho vidět znovu. No a kupodivu jsem se zase dobře bavil. Možná víc nad tím jaké tehdy měli filmaři možnosti a taky nad tím jak podle tvůrců vypadala budoucnost v roce 1996 kdy už existovalo cestování do minulosti, ale přitom neexistoval mobil :-) A zřejmě by se dalo dlouze hovořit i o časových paradoxech kdy hlavní hrdina přicestuje o den dříve a potká sám sebe. Ale ať už by jsme něco našli nebo ne, tohle je nezapomenutelný film a klasika českého sci-fi./// Celkem 90%/// ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ve kterém sice sem tam něco zaskřípá, ale člověk se při jeho sledování rozhodně nenudí. Vedle skvělých fórů a promyšleného děje určitě stojí za pozornost propracovanost reálií: skvěle zvládnutý hlavní stan, dobře zahraný Hitler, atmosféra kosmického "letiště", nehledě ke spoustě roztomilých drobností. Vedle neodolatelných hereckých výkonů hlavních postav jsou nezapomenutelné i některé epizodní roličky, například řidič v podání Petra Nárožného... Celkový dojem: 80% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Som priaznivcom sci-fi a veľmi rád si vychutnávam príbehy vystavané na myšlienke cestovania v čase. Dokonca sa dá povedať, že obľubujem aj staršie československé filmy. No v tomto konkrétnom prípade ma to však nijak zvlášť nechytilo, aj keď to obsahuje všetky tri spomínané atribúty. Herecké obsadenie bolo na vysokej úrovni a predsa ma to nedokázalo vtiahnúť do deja. Herci boli fajn, scenár tiež nebol špatný, ale pohorelo to najmä na práci režiséra, pána Poláka. Keby to sfilmoval niekto iný, mohla to byť celkom parádna sci-fi komédia. Jindřich Polák bol dobrý tak akurát na točenie sprostostí o nemom podivínovi menom Pan Tau. ** ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tohle mi sedlo ještě o něco více než Zabil jsem Einsteina, pánové. Možná zde není až tolik humoru, ale jako sci-fi film, navíc z roku 1977, více než výborné. Napínavé, vtipné, dobře herecky obsazené (američtí turisté nebyli špatní, ale film stál jednoznačně na trojici neonacistů) a navíc cestování v čase vcelku přehledné a propracované. Skoro plný počet, ale parodování Hitlera drhlo a o trošičku víc humoru by nezaškodilo. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Když zabiják Kraus (Vladimír Menšík) vyjíždí svým mercedesem z půjčovny, je před ním na ulici zaparkován prototyp Škoda Supersport SPZ ACI-10-36. Později bylo toto auto upraveno Theodorem Pištěkem, přelakováno na černo a zahrálo si titulní roli ve filmu Upír z Feratu (1981). Poté se ještě objevilo (ve stejném provedení) ve snímku Velká filmová loupež (1986). Později bylo vystaveno v továrním muzeu v Mladé Boleslavi. (Stejšn)
  • Nezabudnuteľné bolo stvárnenie fašistického vodcu Adolfa Hitlera Františkom Vicenom„Najednou se rozlétly dveře a v nich doslova kopie Hitlera, který na nás navíc začal německy řvát a horlivě gestikulovat. Menšík se tak lekl, že zapadl pod gauč, Brodský nebyl schopný slova. Nevěřili jsme svým očím," zaspomínal Jiří Sovák (Klaus Abard) na chvíle, keď Vicena po prvýkrát vyšiel z maskérne nalíčený a učesaný ako nemecký diktátor. „Museli jsme si z toho šoku pak dát všichni panáka". (Raccoon.city)
  • V čase 43:40 říká Klaus Abard (Jiří Sovák): „V 11:27, přesně za tři minuty, bude volat generálmajor Henke z východní fronty.“ O minutu později je záběr na hodiny, kde minutová ručička ukazuje 32 (navíc hodinová ručička je přesně na 11, což okolo půl je také nesmysl). (budivoj)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama