Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (438)

argenson 

všechny recenze uživatele

Práce s časovou smyčkou svádí k překombinovanosti a zvláště v novějších filmech se člověk často ztrácí v ději. Tady to ale funguje výborně, dějová linka je bez problémů sledovatelná - proč to šlo v 70. letech a nejde to dnes? Neotřepané téma, výborné triky a v neposlední řadě standardně skvělé herecké výkony. Jako vždy úžasná Marie Rosůlková, která z epizodní role dokáže vytěžit maximum (její překvapení, když se omylem ocitne ve Vůdcově hlavním stanu: "Jéé, Patri, podívej, to je Hitler!", nemá chybu). Ale asi mám osobní problém s Petrem Kostkou. Nepochybuji o jeho hereckých kvalitách, ale na můj vkus hraje vždy se stejnou rutinou a předvídatelností. Přestože mi úplně nesedí, nedokážu říct, jestli by dvojroli sourozenců Burešových někdo zahrál lépe. Co mě ale ruší, je moralizující závěr, který se objevuje i v jiných typově podobných filmech. Zasáhne Veřejná bezpečnost, zlo je potrestáno a všechno se vrací do poklidné socialistické reality. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Je asi trochu zvláštní, že 8 let po vzniku Zabil jsem Einsteina, pánové... šel do kin další film, v němž se cestuje do minulosti, aby se tam ovlivnila budoucnost (a v obou navíc hraje jednu z hlavních rolí Sovák), ale jinak mi oba filmy přijdou dostatečně svébytné a odlišné, aby to "ospravedlnilo" vznik tohoto Polákova "epigona". Má to výtečné obsazení, hraje tam příjemně pohodová Svobodova hudba, potěší tam vidět dobovou Prahu (rozhodnutí točit několik scén na střeše Kotvy - která je zde vydávána za terasu bytu - mi ale přijde jako bizar, jehož smysl nechápu), stejně jako krásný exemplář vozu Mercedes-Benz 220 D [W115], v němž se prohání Menšík, a udiví i výskyt telefonu v nákladním voze Škoda-Liaz 100.47, který ve filmu řídí Nárožný. Po stránce humoru mi to ale moc vtipné nepřijde, a od chvíle, kdy se Kostka/Bureš poprvé vrátí do současnosti, to sice začne být nejzajímavější, ale současně to nedává smysl, protože se tam nedodržuje princip, že změny v minulosti ovlivní budoucnost (např. Sovák/Abard je v minulosti zabit, ale přesto se v přítomnosti opět vyskytuje, a takových nesmyslů je tam víc), ty scény s Hitlerem v bunkru jsou strašně trapné (Hitler například mluví dokonale česky, ale jeho vojáci pak už mluví normálně německy), a celkově mi přijde debilní i to, že se ve filmu cestuje do minulosti stylem vesmírné turistiky, tedy tak, že raketa normálně letí ze Země do vesmíru a postavy mají na sobě skafandry, a až ve vesmíru najednou raketa zmizí do minulosti, aniž by se film jakkoli obtěžoval ten mechanismus vysvětlit. Takže když si shrnu nepůvodní námět, nevtipný humor a nelogický děj, vyjde mi z toho nakonec jen dost slabá komedie, které si osobně moc necením, a opět jsem si potvrdil můj odvěký názor, že Češi sci-fi nikdy moc neuměli. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno se mi to líbilo hodně, zpětně musím nadšení trošku snížit. Zápletka je geniální, ale mám pocit, že stálo premisu s Hitlerem trochu dohrát, a ne ji jen tak naťuknout. Stejně tak Polákova režie - hraje spíš na jistotu, ale bojí se odrazit k nějaké větší stylizaci - celý film působí spíš šedě a monoliticky - televizně? Jako by se Polák s klasicky macourkovsky crazy námětem nedokázal Vorlíčkovi a Lipskému vyrovnat... I přesto se jedná o totální klasiku, a rozhodně o jeden z nejlépe zpracovaných scifi námětů v Československu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nechapu, proc nema tenhle film vyssi hodnoceni, ja na nem vicemene nemuzu najit zadnou chybu. Film ma zajimavej a propracovanej dej, kterej je vetsinu casu dobre prehlednej a jen uplne ke konci to zacne bejt lehce zmateny. Vsichni herci jsou nejvic v pohode a nejlepsi je Sovak po otevreni kufriku u Hitlera. Vlastne ne vsichni herci, Hitler se moc nepoved. No a navic tu je prijemna hudba. Zkratka Polak dobre skloubil komedii, sci-fi a valecnej film a natocil jeden ze svejch nej filmu a film, na kterej se vzdy rad kouknu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se jedná o cestování časem a to do minulosti ...dáme vůdci vodíkovou bombu... je úvodní obraz při titulcích, promítán pozpátku. V roce 1977 natočilo Filmové studio Barrandov ( Nositel řádu Vítězného února a řádu Práce ) skoro akční sci - fi se spoustou technických vymožeností. Třeba Bio likvidátor odpadu, prášky proti stárnutí, přenosný kapesní projektor...adt. K filmování si přizvou spoustu dobrých českých herců. Třeba Petra Kostku jako Honzu a Karla ( dvoj, tří až čtyř role ) Jiřího Sováka jako Klause Abarda ( Jest -li pak při natáčení filmu Zabil jsem Einsteina, pánové tušil jakou roli si zahraje asi o osm let později ? ) Vladimíra Menšíka jako Rolfa Krause nebo Vlastimila Brodského jako Ing. Bauera. Jediné letiště pro start lodí v čase se nachází v Praze ( Američani určitě blednou závistí ) a děj filmu se odehraje 8. prosince 1944, alespoň to tak z počátku vypadá. CITÁT : Adolf Hitler ( František Vicena ) - Himmelhergott !!! Takhle se přece nedá řídit světová válka !! Podařený snímek z velice dobře zvládnutou časovou smyčkou, který vás pobaví i po tak dlouhé době. Ve filmu si taky zahrál Jíří Lábus, zatím jenom pomocného technika a Zuzana Ondrouchová jako Eva. Hudbu k filmu dělal Karel Svoboda. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Ve scéně, kdy zděšenému Hitlerovi (František Vicena) pustí dokument o prohrané nadvládě Německa, je použit střihový dokument, který doprovází sugestivní hudba. Jedná o skladbu „Ich hab' an dich gedacht“ od skladatele Hanse-Otty Borgmanna, s textem od Hanse-Fritze Beckmana. Píseň zazněla prvně ve filmu Tango Notturno (1937) a nazpívala ji Pola Negri. (sator)
  • Když se raketa při první cestě do minulosti ocitá chybou inženýra Bauera (Vlastimil Brodský) v roce 1941, zastavuje Abard (Jiří Sovák) auto s admirálem. Není možné, že zastavuje stejné auto se stejným admirálem i při druhé cestě, když ta se má odehrát tak, jak bylo původně naplánováno, o tři roky později, v roce 1944. A pokud je to náhodou opět rok 1941, je divné, že to Krausovi (Vladimír Menšík) nevadí a ještě se diví, že „takhle to nebylo!“ (swiss)
  • Scény z Hitlerova (František Vicena) generálního štábu byly natáčeny za dozoru poradce z vojenského muzea. Podle Theodora Pištěka všechny distinkce, vyznamenání a řády odpovídají realitě. Řádové stužky byly na kostýmy našity v pořadí, v jakém byly uděleny. (Dr. Hawkeye)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama