Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (438)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Knihy Josefa Nesvadbu mám rád a niekoľko z nich ostalo v mojej knižnici aj po opakovaných čistkách. Predchádzajúce nemôžem povedať o Jindřichovi Polákovi, ani o Petrovi Kostkovi. Moje sklamanie z filmu, ktorý som si opakovane pozrel iba pre potvrdenie pôvodných dvoch hviezdičiek, bolo naplnené. Považujem ho za bezvýznamný film, ktorý sa iba obtrel o tematiku sci-fi a na komédiu by musel obsahovať násobky vtipných dialógov a situácií, než v skutočnosti obsahuje. Naďalej obhajujem právo, ktoréhokoľvek užívateľa udeliť tomuto filmu ľubovoľný počet hviezdičiek, aj keď takýto počin nedokážem pochopiť. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za bonusy k filmům, co vycházejí na DVD. Díky nim se mohu mnohdy dozvědět něco ze zákulisí toho kterého filmu. Zde třeba, že P.Kostka, pro kterého byl scenář napsán, tak byl z toho tak zmatený, že v tomhle filmu nechtěl hrát. Je to herecký koncert, a rovněž ostatních, dneska už bohužel nežijících herců. A moc se mi líbá i příběh. Jen mě zaráží, že film byl natočený v letech, o kterých se říká, že byla tak tvrdě normalizační. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých komediálních sci-fi/fantasy filmů své doby, který se může hrdě vyhřívat na výsluní vedle takových klenotů, jako PANE, VY  JSTE VDOVA, ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ či ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU. Zábavný a promyšlený scénář a dokonalý herecký koncert slavného tria Sovák, Menšík, Brodský. Plus výborná dvojrole pro Petra Kostku. Polákova klasika z období zlaté éry československých komedií. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Máte poslední přání? Jo, až příští rok pojedeš na dovolenou, dej pozor ať ti nenastydnou záda, budě Tě trápit ischias..Jo, jo srandičky, srandičky - chopte se ho :-)))) Super komedie, plná záměn, zvratů ve stylu francouzských komedií s Funesem. Pár nácků přežívajících v Jižní Americe se chce vrátit prostřednictvím cestovní kanceláře z budoucnosti (CK se specializuje na lety do historie) s ukradenou americkou bombou do druhé světové války a zbraň nabídnout Hitlerovi. Bohužel, jak už tomu v komediích a chronoletů bývá, náckové se do historie vrátí, ale ne do období které chtěli.... ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Efekty 9/10/// +na svoji dobu působivé efekty, vydařená atmosféra, příběh a zápletka, herci -dal bych si poctivý český remake, nebo něco podobného, ale to je asi utopie/// Tak na tenhle film jsem se dlouho těšil. Pamatuji si ho když jsem ho viděl před mnoha lety a chtěl jsem ho vidět znovu. No a kupodivu jsem se zase dobře bavil. Možná víc nad tím jaké tehdy měli filmaři možnosti a taky nad tím jak podle tvůrců vypadala budoucnost v roce 1996 kdy už existovalo cestování do minulosti, ale přitom neexistoval mobil :-) A zřejmě by se dalo dlouze hovořit i o časových paradoxech kdy hlavní hrdina přicestuje o den dříve a potká sám sebe. Ale ať už by jsme něco našli nebo ne, tohle je nezapomenutelný film a klasika českého sci-fi./// Celkem 90%/// ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Hitlerův (František Vicena) hlavní stan, ve kterém se část příběhu odehrává, se nachází na severovýchodě Polska, nedaleko města Kętrzyn. V hlubokých lesích zde totiž během druhé světové války vyrostl komplex Vlčí doupě. V něm nacistický vůdce strávil více než 800 dní mezi lety 1941 a 1944, přežil v něm také atentát v rámci operace Valkýra. (sator)
  • Ve dvou scénách se objeví exteriér vůdcova bunkru. Ačkoliv by se mělo nejspíše jednat o slavné Vlčí doupě, architekturou více připomíná objekty československého opevnění. Pravděpodobně se ale nejedná o žádný reálný bunkr, ale o filmovou kulisu. Lze tak usuzovat z nelogicky umístěných střílen a stromu, který roste přímo před objektem a který by byl při stavbě bunkru jistě pokácen. (Kaleidoskop)
  • Pri prvom pristaní v nacistickom Nemecku povie Ing. Bauer (Vlastimil Brodský): „Už sa teším na von Brauna. O tomto sa mu ani nesnívalo“. Wernher von Braun bol nemecký raketový vedec, konštruktér prvej balistickej rakety. Po druhej svetovej vojne sa vzdal americkým vojakom a odišiel do USA, kde zohral významnú úlohu v rozvoji vesmírnych programov, ktoré vyvrcholili pristátím na Mesiaci. Zhabané nacistické rakety, ktoré navrhol, poslúžili naopak komunistickým inžinierom v rozvoji sovietskeho raketového inžinierstva. (ČSFD)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama