Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (440)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Cestování v čase po česku není prosto typicky českých přístupů, které tak trochu odnášejí i cestchtiví nacističtí důstojníci (možná připomínající i někoho jiného než pouze své německé předlohy). Děj se nevyhnul některým zakolísáním a nevyrovnanostem; přesto v českém prostředí patří ke špičce žánru. Hra se zlomyslnou náhodou je ukázkou našeho černého humoru, který má údajně v zahraničí budit dost velký rozruch pro svou ojedinělost. ZÍTRA lze považovat za jakýsi nádech v určité dobové části naší kinematografie. Nádech k rozkročení a dosahování nových uměleckých vrcholů v tvorbě pozdějšího desetiletí. Zdála by na to ukazovat kontinuita určitých jmen zejména v režisérově bližším okolí. I přesto - soudě podle ohlasů v dalších komentářích - je asi záhodno stavět tento film o něco výš, než jsem si původně myslel. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Cítiť, že to Macourek nepísal sám a že to nebol Vorlíček, kto mu s tým pomohol. Nie len že je tu všetko pekne podoťahované, nechýba tomu ani riadne dramatický záver a správna pointa. Vďaka Petrovi Kostkovi to naviac celé funguje ešte o čosi lepšie. V rámci českej komédie absolútna tutovka, v rámci českých sci-fi komédií možno to vôbec najlepšie, čo bolo natočené! ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet, ktorý nebol dotiahnutý k dokonalosti, ale film sa celkom vydaril. Vždy som chcel aby vznikol veľký film na túto tému, návrat v čase, zvrátiť chod dejín práve u Hitlera... Prvá polovica filmu fajn, druhá už zbytočne prekombinovaná. Želal som si viac scén z 2. svetovej a niečo podobné ako keď Hitler vydesene sleduje osudy nemeckého národa na plátne. Tá scéna bola naj. Film 70%. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Efekty 9/10/// +na svoji dobu působivé efekty, vydařená atmosféra, příběh a zápletka, herci -dal bych si poctivý český remake, nebo něco podobného, ale to je asi utopie/// Tak na tenhle film jsem se dlouho těšil. Pamatuji si ho když jsem ho viděl před mnoha lety a chtěl jsem ho vidět znovu. No a kupodivu jsem se zase dobře bavil. Možná víc nad tím jaké tehdy měli filmaři možnosti a taky nad tím jak podle tvůrců vypadala budoucnost v roce 1996 kdy už existovalo cestování do minulosti, ale přitom neexistoval mobil :-) A zřejmě by se dalo dlouze hovořit i o časových paradoxech kdy hlavní hrdina přicestuje o den dříve a potká sám sebe. Ale ať už by jsme něco našli nebo ne, tohle je nezapomenutelný film a klasika českého sci-fi./// Celkem 90%/// ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých komediálních sci-fi/fantasy filmů své doby, který se může hrdě vyhřívat na výsluní vedle takových klenotů, jako PANE, VY  JSTE VDOVA, ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ či ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU. Zábavný a promyšlený scénář a dokonalý herecký koncert slavného tria Sovák, Menšík, Brodský. Plus výborná dvojrole pro Petra Kostku. Polákova klasika z období zlaté éry československých komedií. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Pre film vyčlenila ČSĽA 30 vojakov základnej služby, pyrotechnika, vojenského poradcu a vrtuľník. Súčasne povolila tvorcom natáčať vo vojenskom výcvikovom priestore Jince. (marlon)
  • Když si dává Patrick (Otto Šimánek) oběd v raketě, spadne mu sousto ze lžičky, ale on dělá jakoby nic a žvýká, jako by skutečně jedl. (rakovnik)
  • Admirál Karl Wolff (Štěpán Bulejko), který po zásahu hibernačního spreje zezelená a doktor (Jan Přeučil) mu ulomí nohy, byl ve skutečnosti Karl Friedrich Otto Wolff (13. května 1900–17. července 1984). Byl to německý funkcionář SS, který sloužil jako náčelník osobního štábu Reichsführer-SS a spojka SS s Adolfem Hitlerem během druhé světové války. Válku ukončil jako nejvyšší velitel SS a policie v okupované Itálii a pomohl zařídit brzkou kapitulaci sil. Unikl stíhání v Norimberském procesu, ale v roce 1962 byl odsouzen za deportaci italských Židů k 15 rokům ve vězení. Propuštěn byl v roce 1971 kvůli špatnému zdraví a zemřel o 13 let později. (sator)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama