Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V dobrodružném snímku Pevnost Alamo se setkává Oscarem oceněný Billy Bob Thornton (Nejlepší převzatý scénář, Smrtící bumerang, 1996) s Dennisem Quaidem (Traffic) a Jasonem Patricem (Spáči). V tomto impozantním výpravném snímku spolu tvoří skvělý tým. Na jaře roku 1836 se ze všech sil snaží po 13 dní bránit malou texaskou pevnost. Má však méně než 200 obyčejných mužů šanci proti neuvěřitelné převaze tisíců vojáků vedených mexickým diktátorem? Tento příběh, založený na skutečné události, líčí odvážné volání po nezávislosti a hrdinský boj za svobodu! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

sharky 

všechny recenze uživatele

70%. Golfista to napsal naprosto přesně:" Američani zrovna nemilují pohledy do vlastní historie ve kterých ani tak nevlají hrdé americké vlajky, ale spíš bojují špinaví a unavení vojáci a vzbouřenci." Já to mám radši bez těch vlajek a fanfár. Na jedné straně se skvělým unaveným stárnoucím crocketem- thortonem, který se začíná bát a nadruhé straně hrůzostrašný tyranský generál santa anna (v reálu mimochodem spoluvynálezce žvýkačky), který vraždí ženy i děti. Ti dva jsou skvělí a drží film nad hladinou průměru - nízko - ale drží. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

První půlhodinu to kvůli pomalému tempu vypadá na spíše průměrnou podívanou, jenže pak ten film má ty pravé grády a konají se velmi solidní bitvy. Navíc tu hrajou velmi slušní herci (Dennis Quaid a Billy Bob Thornton) a celkově je to prostě dobrý film. Nicméně kdyby byl zbaven o dobře zahranou, ale podle mě zbytečnou postavu Jasona Patricka a ještě bylo sestříháno několik minut ze začátku, bylo by to určitě lepší. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tradične patetická obhliadka históriou amerických dejín a samotného utrpenia v nej (konkrétne pevnosti a okolia Alama v polovici 19. storočia). Človek by čakal, že v následujúcom shote príde na pásmo sprievodného rozprávača ako výzva k dokumentárnej kontinuite, ale režisér sa nám silou mocou snaží prerozprávať film príbehovou normou - dlhý, epický a ničím neprekvapujúci výpravný snímok, ktorého hocijaký vznešený presah skončil pri úvodných expozíciách. Samotná technická stránka (s pribúdajúcimi rokmi) už nie je založená na westernovom style, podobne ako v Poslednom mohykánovi dbá viac na osobnejšie a "zvojnovizované" zábery, lenže k niečomu bližšiemu to vôbec nevedie. Dobré miesta striedajú slabšie a keď už vnímate nepozlátkové dialógy o skutočnej pošramotenou minulosti niektorých jedincov, v následnej bitke (alebo motivačnom predslove) všetko (dôveryhodné, čo vo svojom charaktere formovali), pochovávajú. Wayneova verzia nebola žiadnou slávou (dokonca politicky zoscarovanou), ale bola kvalitnejšia a jej záver presvedčivejší (na prvotinu slušné remeslo). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Původní snímek ze šedesátek jsem neviděl, ale určitě na něj také kouknu. Alamo už navždy zůstane symbolem odvahy a statečnosti, kdy se hrstka odvážných nevzdala mnohonásobné přesile. Zároveň je to období, kdy se kreslily hranice USA a tuhle dobu já ve filmech rád. Absolutně nechápu místní hodnocení. Tenhle film je super, má skvělou výpravu a není toho moc co by se mu dalo vytknout. Asi bych jej přirovnal k Revolution se skvělým Al Pacinem, kde se Amíci rvou pro změnu s Brity o nezávislost. Kupodivu i on neměl u zdejších filmoznalců hodnocení jaké by si dle mého soudu zasloužil. Holt historické záležitosti asi moc nebaví. Mně ale jo. Nevím co tam komu co vadilo... Málo sexu? Málo nebinárních jedinců? Neřeší se tam ekologie? Nevím... Za mně to mělo vše. S radostí jsem poznal další hereckou tvář chameleona Billyho Bob Thortona a i ostatní herecké výkony byly super. Bitvy byly opravdu masivní, nikde nebyla za komparzem žádná hluchá místa. Musela to tam být řež neskutečná. Dávám tedy za pět výstřelů proti mexické pěchotě z pevnostních děl kartáčovými střelami. * * * * ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Takový propadák. Nejen výdělky, ale i filmově jde o velmi slabý film, který těží z Americké historie. Snaha vytvořit jakýkoliv vztah diváka k postavám dopadá špatně, stejně jako celý odtažitý a studený pocit z filmu, který vám někdo pouští a vy se jen díváte. Až ho pak někdo vypne, vy o nic nepřijdete. Herecké obsazení vypadá slušně, ale kromě Billyho Boba Thortona mě nikdo nepotěšil a takový Dennis Quaid je nejen nevyužitý, ale také zbytečně drsný. Nevím, co čekalo studio od filmu o známém historickém okamžiku bez pořádné hvězdy, v režii naprostého a slabého rutinéra Johna Lee Hancocka, vždyť tu není žádný komerční potenciál a ani kvalita! Autentičnost místa nebo zbraní a obleků je ve výsledku naprosto k ničemu, když snímek jen chladně opakuje známé události bez jediné špetky originality, invence nebo s trochou dobrého pocitu. Tento film je jako studená kostka ledu, v které je krásná historická zbraň plná dobových detailů. Bohužel led neroztál. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Kedže v skutočnosti boli Pevnosť Alamo a dedina v ktorej si rozložil vojská generál Santa Anna omnoho viac vzdialené od seba a tvorcovia nechceli zvyšovať náklady ďalekými presunmi techniky, bol celý film snímaný tak, aby u diváka vznikol pocit niekoľko kilometrovej vzdialenosti objektov. (andykovac)
  • Disney pôvodne plánoval vydanie filmu na Vianoce 2003, ovšem ku dňu vydania musel verejnosti oznámiť, že režisér John Lee Hancock ešte stále na filme pracuje. (Smok)
  • Zabitie Davida Crocketta ako je znázornené aj vo filme je pripísané na účet mexického vojaka, Jose Enrique de la Pena. (Smok)

Reklama

Reklama