Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává ve Francii 14. století a je o posledním, oficiálním, Francií posvěceném duelu mezi dvěma muži. Jean de Carrouges (Matt Damon) a Jacques Le Gris (Adam Driver) jsou přátelé, ze kterých se stanou rivalové. Středobodem jejich pře je Marguerite (Jodie Comer), žena Carrougese. Tu Le Gris dle jejích slov napadne, ona ho veřejně obviní, jenže on tvrdí, že je nevinný. Carrouges začne bránit čest své ženy a výsledkem je duel s tím nejvyšším rizikem – smrtí. V případě prokázání nevinny Le Grise navíc Marguerite hrozí ještě upálení za živa. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (709)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Ano, natočené to bylo vskutku impozantně, ale od skvělého filmu očekávám mnohem více, než bezchybnou kameru. Zejména by to chtělo komplexnější zápletku než pouhopouhý příběh o znásilnění ze tří úhlů pohledu. Přičemž vidíme 3x téměř ty samé scény s nepatrnými odchylkami. Závěrečný souboj proběhl poměrně dramaticky a nazval bych ho zlatým hřebem tohoto díla. Bohužel jsem však spíše zklamaný. Především nedokáži pochopit délku, když byl vlastně příběh takto prostý a bezpochyby bychom si vystačili pouze s jedinou verzí Matta Damona. 60% PS: Důležitým faktem navíc zůstává, že oba protagonisté byli neuvěřitelně nesympatičtí, což pro diváka činí opravdu obtížný úkol někomu z nich stranit. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Já budu rád, když si v 80 sám zajdu na hajzlík (spíš tu už dáávno nebudu), a Ridley točí moderní historické filmy, jako by právě byl v nejlepších letech. Nechápu. On a Clint asi musej být čarodějové. Nebo templáři. Nebo ufoni. Nevim. Nicméně! Dlouho budu o tomhle snímku přemýšlet, uchvácen nejen audiovizuálem a atmosférou, ale hlavně způsobem, jak napínavě podal zdánlivě banální příběh o cti, pravdě a odvaze. P.S. To je poprvé, co si v závěrečných titulcích všímám anti-covid teamu lidí, kteří se na place musejí starat o mrtě opatření a restrikcí spojených s touhle otravnou breberkou. P.P.S. Už se někde na internetech ozvali ti stejní frajeři, kteří kdysi Vávrovi s The Kingdom Come vyčítali, že ve hře není ani jeden černoch?? [CineStar Anděl] ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Povedený historický velkofilm odehrávající se ve středověké Francii v období tzv. Stoleté války. Po řemeslné stránce dokonalé (Ridley Scott je prostě zkušený matador a režisérské řemeslo má v malíku), samotný příběh z dnešního pohledu skutečně zajímavý, rozdělený do tří částí - tří různých pohledů na tutéž skutečnost, tří rastrů (lišících se jen v jemných nuancích), které originálně rozvíjí diváckou percepci (tady je zjevná inspirace klasickým snímkem Akiry Kurosawy Rašómon). Objevná je i komparace tehdejšího a dnešního právního status quo. Jediná má výtka je pak k trochu přepálené stopáži, dvě a půl hodiny je prostě moc... ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Díky bohu za Ridleyho. Žánr historických filmů je až děsivě nevyužitý a Poslední souboj plní přesně to, co od něj divák očekává. Parádní herecké výkony, skvělé kostýmy a hlavně dechberoucí kulisy Stoleté války. Sice bych trochu ,,přestavěl" určité části Marguerite, kde se to už poněkud táhlo (zejména kompromitující scéna s Le Grisem se opakuje ve druhé i třetí kapitole prakticky jedna ku jedné), ale jinak jsem nadmíru spokojený. Kdyby se někomu chtělo zabrousit podrobněji do víru samotné Stoleté války, vůbec bych se nezlobil. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Adam Driver a Matt Damon predviedli fantastické herecké divadlo. Akčných scén je pomenej, ale keď na ne príde, stoja skutočne za to. Mrzí ma ale, že v trojici pohľadoch hlavných postáv sa niektoré zábery takmer do detailu opakovali. Nazdávam sa, že v spoločných scénach mohol Ridley Scott hlavných hrdinov výraznejšie odlíšiť. S menším váhaním dávam plný počet. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (21)

  • I když se zdá, že se znásilnění bralo ve středověku jako malichernost, tak opak je pravdou. Trestem za něj byla smrt i ztráta majetku. Dokonce se mu přezdívalo „zločin zločinů“. (vyfuk)
  • Film byl natočen podle knihy „The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France“, kterou napsal Eric Jager. (SONY_)
  • Na souboj chtěl také vyzvat bratr Marguerite spolupachatele zločinu Adama Louvela (Adam Nagaitis), ale nedostal k tomu povolení. (vyfuk)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama