Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E01 - Jiný režisér, jiná kamera, jiné pojetí ... není to zrovna špatné, je to jiné. Trochu mi vadila třepající se kamera ve vzpomínkách na minulost, nedělalo mi to dobře na oči a u detektivky to rozptylovalo zbytečně moji pozornost, kterou jsem mohla víc věnovat ději. Poirot je požádán o přezkoumání zločinu, který se stal před x lety a obchází postupně všechny osoby, které byly přítomny oné vraždě, za kterou byla již jedna žena popravena, ale její dcera potřebuje vědět pravdu. Často to bylo jako v mlze nebo přes nějaký šedý filtr, naopak vzpomínky zářily nažloutle. O herectví Sucheta nemá cenu se vůbec zmiňovat, jako by se Poirotem narodil. A jako ženská musím vysmeknout uznání dámám Aimee Mullins a Rachael Stirling. Strašně jim to slušelo, nádherně je namaskovali a načesali. Ale bohužel i když byla předloha od Christie úžasná a bylo poutavé sledovat, jak každý viděl onen den z jiného úhlu, tak bohužel zpracování bylo chladné a nedýchala na mě ta dobovost jako v dosavadních dílech. ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Knížku jsem měla moc ráda a její adaptace mě v žádném případě nezklamala. Má nádhernou poetickou až melancholickou atmosféru, dokonce bych se nebála mluvit o jakémsi "zfilmovaném impresionismu". Změny ve scénáři mi nevadily, zde se totiž hodily. Rozhodně se jedná o jeden z nejlepších filmů s Poirotem. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších filmů ze Suchetovo Poirotí série. Příběh je prost jakýchkoliv humorů, které jsou sice jinde vtipné a dobře fungující, tady by ale působily převelice nevhodně a narušovali by melancholickou atmosféru, kde geniální detektiv (jehož knír už nevypadá falešně a dostal méně brilantiny, hurá, hurá) pravdu odhaluje desetiletí po té, co se odehrál čin. Výtečně! Vždycky jsem měl nerad případy podle syžetu podobného Vraždám v Midsomeru, kde musím půl hodiny sledovat vzájemné vztahy aktérů ještě před tím, než se stane vražda (Poirot je jedna z mála knižnětelevizních postav, u které mi to nevadí). Film je natočen fantasticky i technicky / filmařsky a vybíhá z běžné rutiny, která se chtě nechtě po tolika letech vysílání seriálu (jestli se tyhle pozdější díly dají za seriál vůbec považovat) objevuje. Výtečně, klatěhyml. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pravdivé jádro případu se skrývá někde v bludišti pěti subjektivních výkladů událostí, které se odehrály v několika kouzelných letních dnech před čtrnácti lety. Pravdy a lži, láska a nevěra, podivná forma lásky a podivná forma nevěry, kdy nic není tak, jak se zdá být. Najít správný konec nitky a rozplést natolik zamotané klubíčko je herculovským úkolem pro nejlepšího detektiva všech dob, který kromě šedých buněk mozkových umí použít také srdce, které ho neomylně přivede k rozuzlení. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot se tentokrát musel obejít bez inspektora Jappa a kapitána Hastingse - a bez režiséra A. Grieva. Tím také ztrácí jakési své zázemí a starosvětskou formu a šmrnc, na který jsme zvyklí. Změna ovšem nemusí být vždy na škodu, uvidíme, co na nás Unwin přichystá příště. Předloha Agathy Christie jako vždy jistí, že se nebudete nudit, a tentokrát vás možná i trochu dojme. Chválit Sucheta by bylo jen prázné tlachání. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • V celém filmu není zmíněno, proč Agatha Christie příběh nazvala Pět malých prasátek. V knize Poirot (David Suchet) připodobňuje pět hlavních postav k jedné dětské říkance a dle jeho názoru povahy zúčastněných přesně vystihují popis jednotlivých prasátek. (Robbi)
  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)

Reklama

Reklama