Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet je opravdový mistr a po jeho poirotovské kreaci jsem měl s předlohou Agathy Christie nemalé problémy. Televizní podoba je krásně "starobritsky" ponurá a šaramantní a neobyčejně sebevědomý i domýšlivý mistr šedé kůry mozkové proplouvá celým dějem s nebývalou zainteresovaností a časti i zmateností, do které ho velice komplikovaná zápletka s křivým obviněním jedné krásné dámy přivádí. Režisér David Moore nechává po anglicku vyznívat kouzlo ponurých interiérů anglického sídla v kontrastu se zelenými interiréry a dovedně (věrně předloze, dle možností) vede film snesitelným tempem k závěru. Tahle série je však především dílem skvělého Sucheta, jinak se jedná pouze io slušně natočený televizák... ()

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkně zpracovaná detektivka, spousta zajímavých osob a charakterů, neprávem obviněná mladá žena,která má ale štěstí v neštěstí,že Poirot má velký smysl pro spravedlnost a urputně jde za tím,aby byl usvědčen pravý vrah a mladou ženu zachrání před šibenicí za pět minut dvanáct. Zde šlo doslova o vteřiny. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozuzlení této detektivky je klasicky "Christieovské", tedy napsané v duchu anglických "křížovkářských" detektivek, v nichž ani tak nejde o pravděpodobnost či uvěřitelnost, ale o skládání tajenky na základě drobných nápovědí, které autorka dovedně vložila do jinak zdánlivě jasného a přehledného příběhu. Motiv i způsob vraždy jsou tudíž i zde patřičně překombinovány a ve své složitosti naprosto nepravděpodobné. Vymyšleno je to celé ovšem božsky a natočeno tak, že se složitost a překombinovanost daří skrýt za skvělé herectví a výborně vybudovanou atmosféru. David Suchet je i zde bezchybný už tradičně, kromě něj je ovšem nutné zmínit i výborný herecký výkon Elisabeth Dermot Walshové v roli Elinor Carlisle. Její, velmi plasticky a životně ztvárněné postavě, plné emocí, strachu, bolesti, ale také noblesy a velkorysosti, takřka nebylo co vytknout. Rozhodně by se takový herecký výkon neztratil ani na velkém plátně. Celkový dojem: 80% ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný cypřiš má opravdu velmi temnou atmosféru a velmi kvalitní zápletku. Nebojím se ho tedy označit jako jednoho z nejlepších Poirotů. Minimálně do 3/4 filmu jsem si poprvé myslel, že tento případ nestihne vyřešit a nebo, že opravdu nenajde jiné řešení. Nejsem si jistý, jestli to takhle dokázala schovat samotná Agáta, nebo vzniklo dokonalé dílo vymykající se těm předešlým z rukou pana režiséra. ... Nemocná teta, morfium, poprava za 5 dnů, krásná Mary, lososový sendvič. ()

e-arthworm 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný díl s nečekaným rozuzlením. Překvapilo odlišné pojetí závěrečného odhalování pachatele - obvyklé sezvání všech zúčastněných do jedné místnosti se tentokráte nekonalo. Vyzdvihl bych scénu, kde Poirot předstírá otravu, a zejména humornou "pomazánkovou" pasáž (jak trefné, tehdy i dnes) :-) "Sestra Hopkinsová má zajisté bystrý intelekt, ale v žádném případě se nevyrovná tomu mému." ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • V knižní předloze se příběh odehrává v roce 1939, kdežto v televizní adaptaci o dva roky dříve. (PhillM.)
  • Pro podtitul „Temný cypřiš“ se Agatha Christie inspirovala verši "Tak už pojď, jen pojď, smrti má / pod cypřišem temným ať spočinu" z Shakespearovy hry „Večer tříkrálový“. (PhillM.)

Reklama

Reklama