Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

rekurseman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot a vrah? Sice to zní šíleně, ale je to tak. Vykonal vraždu pro dobro společnosti. Poslední díl plný mystiky a napětí. Poirot se tváří, že je opravdu na tom špatně, uvěří mu i jeho kolea Hastings, který dojede na panství s ním prožít poslední chvilky jeho života. Poirot však je stále schopen čistého rozumu, a i když má umělý knír a už se nepohybuje nejrychleji, rozehraje životní roli, ve které se ocitl prvně, prvně na druhé straně řeky. Kdo má rád Poirota, určitě musí zkouknout poslední díl, jistě mu vyhrkne slza.... ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky Davidu Suchetovi, díky Hugh Fraserovi, všem ostatním hercům a lidem ve štábu za všechny ty Poiroty, které za těch přibližně pětadvacet let natočili. Každý z nich byl skvělý a to stejné platí i pro poslední díl, tedy pro Oponu. A hned na úvod musím říct, že se jedná o skvělý příběh. Svým způsobem velice smutný a plný nostalgie, ale skvělý. Navíc, mnou zmiňovaný smutek tam není nijak vyumnělkovaný, žádné násilné vnucování, což je jedině plus. A vzhledem k tomu, že jsem zatím nečetl knižní předlohu, závěrečné rozuzlení mne absolutně dostalo. Dokonce bych jej označil za takový "poslední majstrštyk" Poirota. Dovolím si tvrdit, že by byla spokojena dokonce i Agatha. ()

Reklama

MáŠa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Udělané to je celkem standardně, děj už tak standardní není. Moc mě to k Poirotovi nesedělo, ale neznám knižní předlohy, z těch by to bylo třeba uvěřitelnější. Poirot z dřívějších filmů (předloh) by určitě vše dokázal vyřešit jinak. Našel jsem si ale, že je to podle knihy se stejnou zápletkou, takže scénáristy z nějaké divočiny podezírat nemůžu. Některý jiný režisér by z toho asi dokázal dostat i víc emocí a nostalgie, ale ani takto to nijak neurazilo. Z mého pohledu by ale pro zachování detektivovy legendy bylo lepší, kdyby kniha ani film podle ní nevznikli. ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oběšená sestra … Kapitán Hastings přijíždí na zámek Styles navštívit chromého Poirota na vozíčku. Tak vy jste ten slavný Hastings. Ten maličký Belgičan nemluví o nikom jiném než o Vás a máme tu navíc i Vaši dceru. Judith Hastingsová, se kterou kapitán kvůli jejím nápadníkům (Dr.Franklin a Allerton) a jejím drsným názorům hodně hádá. Avšak roztomile Poirota nazývá strýček Hercule. V jenom okamžiku jsem si myslel, že Hastings řekl překvapivě Oui, ale byl to Hercule a Hastings kýval hlavou jako oslík. Hercule Poirot cítí, že se stane vražda a co myslíte? Stala se, Barbara (Anna Madeley) a další … Zabíjela Judith (Alice Orr-Ewing)? Poirotův stav se zhoršuje a noviny napíší HERCULE POIROT IS DEAD. Hasting je standardně mimo, ale čtyři měsíce po Poirotově odchodu se vše vyjasní a finále dopisu zní takto Ah Hastings, dear friend, they were good days. Smutné … ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mňa mierne sklamanie. Už z princípu by si to síce štvrtú hviezdu zaslúžilo, ale keď uvážime, že je to posledný diel, tak to skutočne podľa mňa malo vyzerať úplne inak. Jasné, Poirot síce vždy vyšetroval zločiny súvisiace s citmi, on sám sa ale vždy snažil byť emočne nad vecou. Chladnokrvný a pragmatický. Preto dáva zmysel, že koniec jeho detektívnej misie je na tom podobne. Mne tam ale predsa len proste chýbalo srdiečko, dojatie, katarzia, ten úder na solar. Paradoxne sa mi nepozdávalo ani to, že sa v poslednej epizóde vôbec niečo vyšetruje. Hoc Poirot to zakončí tak svojrázne, že je to vskutku šokujúci twist. Keďže mám Poirota napozeraného, zvyknem sa pri ňom sem-tam trochu nudiť a tak som v minulosti vždy ocenil, keď sa v ňom zjavilo niečo, čo bolo tak brutálne nepoirotovské, že to hardcore fanúšikovia skrátka a dobre odmietli. Oceňujem geniálny moment na konci Vraždy v Orient exprese, počas ktorého odobrí vraždu, skvele ma bavilo salto, ktoré predviedol John Malkovich vo Vraždách podľa abecedy, pobavilo ma, ako „inak“ to celé poňal Kenneth Branagh a áno, strhlo ma aj „to“ v Opone. Ale to nestačí. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet). Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)
  • David Suchet se s rolí Hercula Poirota po 25 letech chtěl rozloučit jinak než Poirotovým odchodem na věčnost. Proto se díl Opona: Poirotův poslední případ točil mimo pořadí tak, aby to nebyl poslední díl, který bude Suchet natáčet. Jako poslední se natáčela Hra na vraždu (2013). (Krocka)

Reklama

Reklama