Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 6 (1994) (série)


Vánoce Hercula Poirota (S06E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Hercule Poirot's Christmas (více)

Obsahy(1)

Zasněžená Anglie oslavuje svátky lidu a míru. Bohatý stařec Simeon Lee si k sobě sezval celou rodinu, mezi hosty jsou i Hercule Poirot a inspektor Japp. Ti zde mají zvláštní poslání: pán domu je požádal, aby bedlivě sledovali vývoj vztahů a událostí, neboť se chystá změnit závěť a některé dědice z ní vyškrtnout. Všichni, koho se to týká, jsou zcela pochopitelně nervózní - jde totiž o výtěžek z jihoafrických diamantových nalezišť. Než však pan Lee stačí provést zamýšlený právní úkon, ozve se z jeho pokoje zoufalý výkřik, a když se ostatním podaří vylomit dveře, je už pozdě. Stařec je mrtev, v místnosti panuje neuvěřitelný chaos a z trezoru zmizely vzácné drahokamy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl, ve kterém je Poirot opět kouzelný. Nicméně, některé věci na mne působily poněkud nepřesvědčivě. Už samotný vstup do příběhu, kdy pokažené topení bude opraveno až po svátcích. I když Londýn je klimaticky přívětivější než naše destinace, stejně si nemyslím, že by správce (zjevně luxusního) domu byl tak klidný k faktu pokaženého kotle a neřešil situaci okamžitě - ale fajn, autorská licence. V domě se stane vražda, zavražděn je otec ....a za dva dny jeho děti téměř v klidu zdobí vánoční stromeček - ano, byl to despota, ale přesto. Zasněžené ulice a na nich žena v lodičkách...asi jsou holky v Anglii fakt otužilejší. Ale nic z toho nemůže zkazit přívětivý dojem z Poirota. Z prostředí a atmosféry, ve které se tento příběh odehrává. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Šéfinspektore, vy jste zase přemýšlel? Copak jsem vás před tím nevaroval?" --- Zkřehlý leč jako většinou skvělý Poirot ve vánočním dílu, ve kterém Vánoce nehrají žádnou roli. Jinak klasika - osamělé venkovské stavení, rodinné půtky, záhada zamčeného pokoje, důmyslná vražda. Stará dobrá detektivka. ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S06E01. Tento dil je jeden z tech velmi vyraznych, coz ma sva pro a proti. Na jednu stranu se na nej dobre diva, diky te zasnezene vanocni (a pritom velmi anglicke) atmosfere, na druhou je pachatel i zpusob vrazdy tak specificky, ze si to proste divak zapamatuje a pokazde se mu pak pointa vybavi, kdyby chtel tento dil videt znovu. Take obet je velmi vyraznym charakterem. Nejenze ma mene bezne jmeno (Simeon), ale je i mozna nejhorsi povahou v tomhle pribehu, protoze je hanebny a podly. Nenavidi svou rodinu a ti mu tyto pocity oplaceji, i kdyz je nedavaji primo najevo, jelikoz chteji uzmout neco ze starcova bohatstvi, ktere ziskal tezbou diamantu. Kdyz tedy stary Lee zemre, ma divak prehrsel podezrelych. Samotna vrazda je pak velmi podivna - je slyset rachot a kvileni. To sice dela tento dil trosku teatralnim, ale k cele te svatecni atmosfere mi ta podivnost hezky sedi. Skvely je taky Jappuv darek Poirotovi, protoze holt inspektor neni takoveho razeni, aby si na nem dal kdovijak zalezet :) No zkratka, ty rukavice byly fakt priserne, soucitim s Poirotem :) ()

vecnaAmbra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten starec bol príšerný a jeho dom vo mne budil hrôzu podobne ako v Jappovi. Inak výborná časť, dobre spracovaná a vonku stále biela obloha a okolie, aj keď inak tá atmosféra veľmi vianočná nie je a ide tu hlavne o príbeh. Na nejaké vtípky tu možno tiež nebolo až toľko priestoru, ale čas je vyplnený sledovaním jednotlivých postáv a ich konania. ()

Grellenort 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zrovna tenhle díl se mi zdá být mimořádně vyvedenou detektivkou a s klidným svědomím bych dal za 5. Tady se ale vyjádřím i ke kvalitě ostatních dílů, které na CSFD bud nejsou, a nebo je prostě nemůžu najít. Některé kousky jsou vskutku vynikající - zejména moje oblíbené ABC-murders, tedy Vraždy podle abecedy, nebo Jedna-dva-moje bota, v jiných dílech se však Herculovo "excuse-moi" a "mona-mi" a já nevím co ještě brzy oposlouchá a strašně, ale STRAŠNĚ leze na nervy. Naštěstí těch nevydařených dílů je podstatně méně než těch vydařených, takže za čtyři. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Film měl dva náhradní názvy: "Murder for Christmas" a "A Holiday for Christmas". (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo na zámku Chilham Castle, který se nachází ve vesnici Chilham mezi Ashfordem a Canterbury v hrabství Kent v Anglii. (Trajektt)

Reklama

Reklama