Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Němcovi ustáli velkou manželskou krizi a život v maloměstských Domažlicích je spojuje. Píše se rok 1847. Josef se stal příkladným uznávaným finančním komisařem a Božena (A. Geislerová) obávanou „zpravodajkou“ z českého venkova do Havlíčkových novin. Oba manželé žijí politikou a nadějí, že císař konečně uzná práva Čechů. Mají stejné cíle, jsou silný pár. Dokud do jejich životů a snů nezasáhne revoluce a nerozmetá je na kusy. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

Brtniik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dle očekávání to Aňa rozsvítila, ale hraný dokument - nic jiného to není, je tak nějak ukoptěný a patlá se v nepodstatnostech. Hurá, i v tomto díle sex! ___ Jaká by to byla krása vidět Božku jako snílka z hlavou v oblacích, ne se slepicemi na peršanu... Tímto prismatem se nám nemůže nejevit jako kapitální kráva. Velká škoda. ___ 4 quixote: Ticho nyní tvůrce ve všech médiích děsí - ke všemu se břinká... U klasického rádia bych to chápal - bojí se, aby při ladění v pauze nebyli přeskočeni, ale nejspíš někdo někde přečetl, že je to šik (v.č. slavné BBC), anebo, a to je pravděpodobnější, platí-li se skladatel, hudebníci či poplatky OSA, tečou peníze a lze něco odklonit. Jinak mi to nedává smysl. Těžko budeš v hospodě mluvit na spolustolovníka a u toho třískat botou o stůl, aby projev nebyl tak strohý... Kdoví, co se to děje. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čím dál horší. Přeobsadit výraznou Kameníkovou za nevýraznou a unylou Geislerovou, byl opravdu špatný nápad. Ta tam je živelnost a rozervanost Němcové, zbyl jen unavený pohled a monotónní hlas herečky, která v posledních deset let hraje všechno stejně. Jako řekněte mi třeba rozdíl mezi Boženou Němcovou Ani Geislerové a její maminkou v Občanském průkazu? Bez ohledu na herečku ovšem i zchudnul děj, byla to hodinu a půl dlouhá nuda bez konfliktů a zápletky (jediná událost se stala v úplném závěru). 1*. ()

Reklama

Aquila 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemyslím, že propad 3. dílu by byl chybou Aňi Geislerové. Postava ale jaksi není kontinuální scénáristicky/režijně. V 2. díle byla Božena vášnivá jak k mužům, tak k psaní, což Aňa ve svém rejstříku má. Ale ve 3. díle vášnivost nějak vyprchala, jak ve vztazích, tak k tvorbě, a zbyla jen unuděná manýristická postava, což však s Němcovou z 2. dílu nedává smysl. Tento díl tak sklouzl k pouhému zachycení dobové nálady, tedy k novodobé tradici ČT. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mně to vážně připomíná Jára Cimrman, ležící spící, akorát že místo otrávené Valerie Kaplanová je tu kyselá, otrávená Geislerová s věčně naštvaným výrazem, který je jednou ze dvou jejích "hereckých" poloh, které předvádí v každém filmu. Moment, teď když nad tím přemýšlím, ona žádný jiný druhý "herecký" výraz nemá - pořád vypadá, jako když ji někdo zdržuje u party v baru, kterou ona nemusí platit. Co číšníků ve Varech na Annu s "láskou" vzpomíná! Nicméně - její pojetí Boženy jako nakyslého citronu se slimákovským efektem fakt neberu. Pravda, šu.kaček ubylo, snad dokonce jen dvě, ale pořád mi to připomíná film podle údaj pouze na Wikipedii, z nichž si navíc autorky vybraly jen to, co chtěly, a ještě to předělaly po svém, aby se to hodilo do jejich emancipovaného světa. Jestli ale má emancipace vypadat tak, že se ženská nestará o prachy a teplo rodinného krbu, všechny prachy hloupě rozfofruje a jinak manželovi furt zahýbá, tak si myslím, že taková emancipace moc lidí neosloví. --- Btw, v době Boženy Němcové se Otčenáš nemodlil ani německy, ani česky, mankote, ale latinsky! ()

FuLister 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně se dělalo i něco jinýho než, že se souložilo, i když samozřejmě od toho upuštěno úplně nebylo. Samozřejmě bych tomu mohl vyčíst spoustu jiných věci (Geislerovou nemám rád a Kameníková mi teda přišla mnohem lepší atd.), ale na druhou stranu vlastně to konečně bylo víc i o psaní. To že si nějaký závazky z manželství nebere moc vážně je pravda, ale koneckonců, dneska všichni asi taky nejsou svatoušci. Hlavně když už to souložení nezabírá většinu děje. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)

Reklama

Reklama