Reklama

Reklama

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

  • Slovensko Prvok, Šampón, Tečka a Karel (více)
Trailer 2
Česko, 2021, 118 min (Alternativní 112 min)

Režie:

Patrik Hartl

Předloha:

Patrik Hartl (kniha)

Scénář:

Patrik Hartl

Kamera:

Tomáš Sysel

Hrají:

Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Hofmann, Jana Kolesárová, Zuzana Norisová, Kristýna Boková, Petra Polnišová, Daniela Kolářová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu Prvoka, Šampóna, Tečky a Karla si čtyři kamarádi ve středním věku přiznají, že nežijí tak, jak si představovali. A rozhodnou se vyřešit svou krizi provokativní hrou a plněním odvážných úkolů. Jak čtyřicátník zjistí, jestli je opravdovej chlap? Jak zabrání korozi svých ideálů, rozplynutí snů a scvrkávání varlat? Prvok, Šampón, Tečka a Karel se pokusí najít v sobě odvahu udělat pořádnou kravinu jako zamlada. Nebo aspoň odvahu za všech okolností říkat to, co si opravdu myslí. Kdo splní úkol, není sráč… (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (636)

Jordan 

všechny recenze uživatele

Až prekvapivo podobné s minuloročným dánskym Druk (Chľast) – tak základnou tézou, pointou (aj keď v Hartlovom podaní zmierlivejšou a happyend-ovejšou oproti cynikovi Vinterbergovi), no predovšetkým výberom, sociálnym a vzťahovým zatriedením hlavných protagnoistov a vzťahovou architektúrou. Viem, že podobnosť s Druk nebola zámerná a zamýšľaná, no ono to vyšlo tak, že sa tomu porovnaniu P, Š, T a K nevyhne – a z tohto porovnania vyjde oproti dánskemu blížencovi trochu menejcenne (prvoplánovejšie), čo však neznamená, že v rámci českej kinematografie (obzvlášť žánrovej rodiny "českých komédií") posledných rokov viniká a jedná sa o príjemný, fungujúci, šľapúci a dobre sa pozerajúci (oddychový) film, ktorý miestami aj pobaví, miestami dojme, je veľmi príjemne nakastovaný a drží si úroveň (neskĺzava, tak ako mnoho našej produkcie, k trápnosti, alebo lacnosti). ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Čím jsem starší, tím mě tyhle rádoby rychlokvašky dojímají víc a víc. Jasně, neni to žádné přelomové dílo české kinematografie, ale za posledních x let jsem neviděl nic lepšího. Naprosto brilantní chemie všech zúčastněných, spousta mini cameo rolí celé plejády českých herců a hereček a vůbec celé je to tak zasraně feeeling pozitivní i přes všechna ta negativa, která se tam objeví. Opticky spíše slabší čtyři hvězdy, ale vzhledem k dnešnímu rozpoložení jsem film subjektivně nadhodnotil, a to výrazně. Díky! A dnes bez obligátních procent, protože by to pro zbytek mých recenzí prostě nebylo fér. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ráno jsem onanoval, abych odevzdal vzorek spermatu. Dopoledne jsem pak jako nějakej uslintanej zoufalec civěl na prsa studentkám u boxovacích pytlů. Odpoledne jsem se styděl na urologii, protože při poslední návštěvě jsem uroložku neúspěšně pozval na rande hned potom, co mi strčila prst do zadku." Z toho plyne, že by se maminky dohazovačky neměly ptát dospělejch synků, co dělali celej den, když mají zrovna den pravdomluvnosti. Vůbec ta pravdomluvnost byla skvělá a nahota byla ještě lepší. Opravdu jsem se bavil, když Prvok zpívala, Šampón souložil s přísadou do polívky, Tečka vysvětloval rukojmí stupeň svý nadrženosti a Karel ničil firmu pravdivými výroky do televize. Konec mi úplně nesedl, ale parta týpků, kteří si dokazujou, že na to pořád maj, mě hrozně bavila. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Sestava užvaněných a věčně nespokojených chlapíků, kteří by rádi, aby jim všechno a všechny spadly do klína na straně jedné. Na té druhé smutná sestava žen, které si dovolují po mužích občas něco chtít. A když vizuálně nebo očekáváním od života náhodou vybočují z řady, dobrovolně čekají v koutě nebo se rovnou doprošují. Patrik Hartl si možná píše a točí erotické nebo životní touhy a cíle, ale výsledek je tak nepříjemně toxický, že se mu raději budu vyhýbat obloukem. Autorova masová oblíbenost v balíku předložených skoro-hodnot je pro mě slušně děsivá, ale v rámci agresivních dvacátých let bohužel i mnohé vysvětlující. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

S panem Hartlem nemám žádné zkušenosti, takže mě omluvte. Knihu jsem nečetl. Na to jak mi všichni velmi film doporučovali, tak jsem čekal, že to bude aspoň čtyřhvězdičková záležitost. Což podle mě není, ale rozhodně nelituji investovaného času. Česká komedie o čtyřech kamarádech, kteří si dřív představovali život jinak. Každý bojuje se svými démony a každý hlavně bojuje jinak. Film docela hezky ukazuje jak rychlá, zmatená a divná je dnes doba. Taky o miskomunikaci, cílech, hodnotách a samozřejmě vztazích. Čekal bych více "úkolů", aby byl film více jako komedie a méně jako drama. Přesto jsem se bavil a mohu film pochválit hlavně za obsazení. Čermákovi přicházím pomalu na chuť, Švěhlík je neodolatelný jako vždy, ale nejlepší je opět Hofmann. Po Známí neznámí (2021), další fantasticky zahraná role. Hofmann začíná být jedním nejlepších českých herců současnosti. Jen ten konec je teda dost temný. Ale k vyznení filmu to asi patří. (65 %) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • Natáčelo se také v Nemocnici Na Františku a v pražském IKEMU. (Winster)
  • Premiérové uvedení na stanici ČT1 si nenechalo ujít 1,4 milionu diváků. Jednalo se tak o nejsledovanější pořad nedělního večera a také celého dne. (rublik05)
  • Námět nejdříve Patrik Hartl zpracoval jako filmový scénář. Následně ho převedl do knižní podoby. Se scénářem pomáhala dramaturgyně Iva Jestřábová. (JT19)

Související novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Reklama

Reklama