Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1970 se v Londýně konala soutěž Miss World. Ta byla ve své době nejsledovanější televizní show světa s více než 100 miliony diváků. Moderoval ji legendární britský komik Bob Hope (Greg Kinnear). Miss World 1970 ale rozhodně neprobíhala hladce a ze soutěže se stala doslova divoká jízda. Rozhodnutí organizátorů povolit účast dvěma ženám z Jihoafrické republiky vzbudilo kontroverzi a napětí již před začátkem. Ale skutečný rozruch měl teprve přijít. Jeho epicentrem se stala feministická aktivistka Sally Alexander (Keira Knightley), členka nově vzniklého Hnutí za práva žen. Emancipované dámy prohlašovaly, že soutěže krásy dehonestují a ponižují ženy. A to se rozhodly dát najevo v přímém přenosu. Na diváky celosvětového živého vysílání tehdy čekala víc než jen jedna senzace… (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (60)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Komedie ? Ani bych neřekla - spíš odlehčené drama s několika úsměvnými momentkami, které možná spíš nežli o boji za ženská práva vyprávějí o střetu dvou světů, které mluví různými jazyky, byť se některé jejich problémy překrývají. P.S.: Je ironií osudu, že v dvaadvacátém roce osvíceného 21. století americké ženy zase o některá svá těžce vydobytá práva přicházejí, byť ve jménu vyššího dobra. Jenomže cesta do pekel bývá, jak známo, velice často dlážděna těmi nejlepšími úmysly. ()

matisse 

všechny recenze uživatele

Nakažlivě energická, nádherně nasnímaná, chytrá, dojemná (ale ne sebedojímavá) feministická jízda, která se i na poměrně bezpečném komediálním prostoru vyhýbá zjednodušujícím prohlášením a sleduje události z 2 různých úhlů - z pohledu ženských outcastů uvnitř soutěže i vně. Boží věc. Na nic si to nehraje a právě proto je to ryzí <3 ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Trošku film na zívání i když je zde příjemné retro. Přitom s hvězdou Keirou Knightley. Zapojí se do hnutí plánujícího protest při volbě Miss, jež podle radikálek snižuje hodnotu ženy na kus masa.Vzpoura proti vlastnímu pohlaví by však potřebovala více nadsázky a méně kazatelské korektnosti, sahající od rasismu k feminismu. Naštěstí se najde pár vtipných okamžiků, třeba pohrdání televizí, do níž se přitom rebelky potřebují dostat, či hledání přijatelných společenských úborů v šatnících založených na popírání ženskosti. Zajímavá je zákulisní příprava missek jako hláška „zatracená Jugoška, my vás píšeme na začátku s tvrdým Y, takže patříte až na konec řady“. Ženy jsou zde pouze uvědomělé a zneužívané a muži jen povýšení nadsamci, chlípně se třesoucí na promenádu v plavkách. Nejpřirozeněji působí matka hrdinky. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Po traileru jsem čekal hodně komedii a trochu vloupačku, ale nedostalo se mi ani jednoho. Žánrově zůstane rodinně-přátelská atmosféra a tematicky pak pár správných společenských či rasových hodnot. S těmi sice plně souzním, ale přicházejí v době, kdy je podobných filmových sdělení na každém kroku plno. Tady se ničím neodlišují, nikam nevystupují a s ústřední missí linkou se většinu času i míjejí. Je to škoda, protože ve vedlejších rolích vznešených zralých dam se objevuje čiré britské zlato. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Problémissky disponují silným námětem - na jedné straně je soutěž krásy se všemi svými pozitivy a (především) negativy, na druhé straně je revoluční hnutí za ženská práva. Proto je opravdu škoda, že je samotné zpracování překvapivě jalové a plytké. Bylo zajímavé a poučné se vrátit padesát let dozadu do zákulisí Miss World a ženských hnutí, nicméně jsem vcelku postrádal jakýkoli silný a zapamatovatelný moment. Neříkám, že bych vyžadoval nějakou hru na city, vedle toho film nabídl spoustu materiálu k přemýšlení. Měl jsem však celou dobu pocit, že tomu prostě něco (podstatného) chybělo. Jako by se jednalo spíše o hraný dokument předávající historická fakta než o hrané historické drama. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (7)

  • Vo filme sa to nikdy nespomína, ale bývalý manžel Sally Alexander bol herec John Thaw. Z jej dcéry Abi vyrástla známa herečka Abigail Thaw. (m.a.t.o.)
  • Na rozdiel od toho, čo je zobrazené vo filme, skutočné infiltrátorky plánovali začať protest, kým boli kandidátky Miss World na pódiu. Boli to však mizogýnne vtipy Boba Hopea, ktoré ich prinútili zmeniť plány a práve v tej chvíli začať hádzať svoje múčne bomby. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama