Reklama

Reklama

Otázky a odpovědi

Obsahy(1)

Dnes jsou televizní soutěžní pořady přísně regulovány, ale vždy tomu tak nebylo. Film vypráví příběh o diskriminaci, úplatkářství a spiknutí v zákulisí nejpopulárnější vědomostní soutěže roku 1958... Oscarový režisér Robert Redford přichází s jedním z nejprovokativnějších a nejuznávanějších filmů všech dob. Ralph Fiennes a John Turturro hrají účastníky nejpopulárnější vědomostní soutěže, kteří bojují o obrovské sumy peněz a okamžitou slávu. Když se však objeví obvinění, že je pořad zmanipulovaný a soutěžící dostávají odpovědi na otázky předem, jde o mnohem víc než jen o hru. Hráči, producenti i samotná televizní společnost se náhle ocitají ve víru stupňujícího se skandálu. Navýsost zábavný film Otázky a odpovědi, založený na skutečných událostech, které šokovaly národ, byl filmovou akademií nominován na nejlepší snímek roku 1994. (Cinemax)

(více)

Recenze (102)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemohol sa zmieriť s tým, že mu to prešlo.“ V roku 1994 som mal 13 rokov, takže som s nadšením utekal do kina na Levieho kráľa (a na entú reprízu Jurského parku) a „nejaká“ dvojhodinová civilná, komorná a dialógová dráma ma absolútne nezaujímala. Quiz Show som si pozrel až v roku 2021 a možno je to tak lepšie. Možno práve vďaka tomu som si lepšie dokázal vychutnať rozvážne (nie pomalé!) tempo rozprávania, precízne herecké výkony (nielen Ralpha Fiennesa a Johna Turturra, ale aj Davida Paymera a dokonca Martina Scorseseho), precítenú Redfordovu réžiu, dominantnú retro stránku a vyleštený scenár nútiaci k zamysleniu. Produkcia: Richard Dreyfuss. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Pravda a čisté svedomie alebo pohodlný život v blahobyte za cenu klamstva a "podvodu" - aj keď len "neškodného". Ak sa na to pozrieme z uhla pohľadu producentov, áno, ide len o manipuláciu s vedomím diváka. Podobne ako pri magických trikoch kúzelníka. Ale tam sa aspoň predpokladá, že obecenstvo sa necháva oklamať dobrovoľne s plným vedomím, že umelcovi platí za jeho triky. Každopádne, snímok perfektné vystihuje našu spoločnosť. Za prehnanú poctivosť sa platí tá najvyššia daň. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Popol a diamant fungovania nielen televíznej spoločnosti a jej sponzorov, ale aj celej spoločnosti založenej na rýchlej spotrebe, hromadeniu majetku, instantných dojmoch a pocitoch a pretvárky. 50. roky sú pre túto observáciu ako stvorené, keďže sa klasická spotrebná západná spoločnosť práve formovala, ale keďže sa Redford chopil látky o 40 rokov neskôr, tak môžete sledovať aj paralely s dobovou súčasnosťou a bezpochyby aj dnes, keď si film pozriete po štvrťstoročí. Skrátka ide o husto nadčasové umelecké dielo, ktorému (paradoxne bohužiaľ) nikdy nedôjde dych. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Hutná konverzačná dráma nahliada do zákulisia vedomostnej súťaže z čias, keď bol televízny priemysel v plienkach. A to s výborným remeslom, skvelými hercami a dobovou 50s výpravou. Signifikantný je tu nástup televízie, ktorá sa stala stredobodom pozornosti amerických rodín. A nástrojom zábavy. Ako nové médium sa akosi automaticky stala serióznym zdrojom informácií. Tento príbeh podľa skutočných udalostí tento predpoklad prirodzene vyvracia. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Redford patří k té generaci lidí, kteří se celý život programově bouřili proti zavedeným pořádkům. Vícekrát se smočil v nechutnostech 60./70. let. O dekády později dospěl a rehabilituje se chirurgickou přesností a vyvážeností v analýze. Základní paradigma ale zůstává - pořád má potřebu vyjadřovat se kriticky. Jak autentická je však jeho kritika? Redford je mediální hvězda par excellence. Zrovinka on nás bude poučovat o zlech mediální manipulace??? Vyrovnává se tak i se svými vlastními hříchy? --- Tak či tak, film je to velmi dobrý, až mistrovsky zrobený. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl natočen podle memoáru Richarda Goodwina "Remembering Amerika", který se zakládá na kvízovém skandálu z roku 1950 okolo hlavního soutěžícího Charlese Van Dorena. (Terva)
  • Paul Attanasio získal cenu BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář. (Terva)
  • V roce 2008 přiznal Charles Van Doren, že ve filmu je mnoho pravdy z doby, ve které byl uveden. Zároveň však tvrdil, že měl přítelkyni, o které se ve snímku nezmínil. (Terva)

Reklama

Reklama