Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (428)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16miliónovTržby USA $30,857,814Tržby Celosvetovo $-║ Príbehovo nič nové, aspoň nič čo by mohlo zaujať a povzniesť príbeh do nejakého strhujúceho dobrodružstva, čo by ste chceli zažívať stále a teda opakovane sa k filmu potom aj vrátiť. Jedine čo vyčnieva z priemeru su svižné šermiarske súboje, ináč nič viac tak nepoteší aby bola skutočná spokojnosť, aj keď herci sa snažia svoje úlohy celkom pútavo hrať, moc to nepomáha lebo príbeh je až moc priamočiary, bez čo i len lepšieho náznaku silnejšej scénky. Dosť ma prekvapuje umiestnenie tohto filmu na imdb.com kde je k 20.10.2008 na 165.mieste, čo je na priemernú rozprávku fakt dosť sila, napríklad taká Legenda či Willov z toho obdobia je omnoho kvalitnejšia. /60%/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Za devatero útlaky a devatero nezdravými fixacemi na pomstu, žil, nežil, žil, nežil a nakonec žil... S parodií koketující pohádková fraška. V podivných kulisách, s krasoňem Elwesem a humorem pod úrovní očekávání a možného (s jednou crystalickou výjimkou). Takový Princ a pruďas s nasazeným pásem cudnosti. Vnuk paní Columbové se bavil, já moc ne. Možná to bylo Reinerem na místě předčítače.. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

No... Tedy... Musím říci, že ve srovnání s knihou mě Princezna nevěsta zklamala. Dějově je přitom víceméně totožná a dialogy a všechny "hlášky" jsou také stejné (scénář si napsal Goldman sám, tak není ani divu), ale nějak jsem postrádal to kouzlo, které mě nutilo číst dál a dál, ten vtipný vypravěčský jazyk, tu fikci s neexistujícím Morgensternem... A co hůř - většina toho, čemu jsem se v předloze smál, mi tady vtipná vůbec nepřipadala. Zčásti za to mohl třeba Cary Elwes, zčásti opravdu nehezká Knopflerova hudba a levně vypadající výprava vůbec (ano, já vím, že to nejspíše byl záměr)... Ve výsledku je to tak na tři hvězdy. Kdybych knihu nečetl, možná bych přidal. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Důvtipná pohádka s okouzlujícím Cary Elwesem (kterému nepochybně dopomohla k roli Robina Hooda v Brooksově parodii z devadesátéhotřetího), nádhernou Robin Wright Penn a maximálně sympatickým Mandy Patinkinem. Vesele se tu žongluje s pohádkovými klišé, dialogy srší vtipem, nešetří se akcí a herci jsou výborní. Malý nepříliš známý klenot, mnohem lepší než o rok mladší WILLOW Rona Howarda. Ve vedlejší roli "předkevinovský" Fred Savage. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi podarená záležitosť. Rozprávkovosť má ten správny náboj, výprava ten správny nádych a herci sú správne rozprávkovo vybraní a fantasy-postavy úplne ohromujúce. Až na tie fúziky Caryho Elwisa. Vyzeral ako debilko. Za pointou nehľadajte však nič nové, je to príbeh lásky a pomsty, ale správne natočený. Možno klasika. 85%. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Celosvětová premiéra proběhla 18. září 1987 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Je celkem úsměvné, že Fezzik (André René Roussimoff) v pohádce léčí Iniga (Mandy Patinkin) z opilosti, při pomyšlení, že André René Roussimoff byl světovým rekordmanem v pití alkoholu, během 6 hodin dokázal vypít 119 lahví piva o obsahu 12 uncí, což činí přibližně přes 42 litrů. (Nick321)
  • Ve filmu jsou zmíněny dvě vzájemně znepřátelené země – Florin a Guilder. Názvy obou zemí jsou ve skutečnosti tentýž název pro nizozemskou měnu používanou od roku 1434 až do roku 2002, kdy byla nahrazena eurem. (Nick321)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno