Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (429)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překrásná fantasy pohádka. Překrásně střelená. Marně jsem ve tvůrcích hledal Terryho Pratchetta, protože jeho humor zde byl cítit na sta honů. Je tedy až fascinující, jak někdo v osmdesátých letech mohl vymyslet tak pěknou fantasy pohádku s tak vřelým, milým a neotřelým humorem. Druhý takový film pravděpodobně neexistuje. A ten 80. feeling tomu nádherně dopomáhá. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Klasika, kráse knihy se to blížit ani nemůže (byl už popsán nějaký případ, kdy se tak stalo?), ale i tak se mi filmová Princezna Nevěsta líbila. Mladá Robin Wright, jako vnouček s dědou potěšili Peter Falk a Fred Savage a i ostatní obsazení bylo fajn. Trochu nízkonákladovka, ale my Češi jsme ostatně z televizních pohádek zvyklí... 80% ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Americká pohádka... docela kuriózní záležitost sama o sobě. Tak či tak si dokážu představit, že kdybych viděl Princeznu patnáct let zpátky, byl by to film mého dětství... Takhle se sice ohlédnu, smeknu klobouk před velice svěžím humorem, který prosvítá jinak nijak zvlášť fantastickým (v obou smyslech slova) příběhem a propůjčuje mu punc výjimečnosti, krásnou Robin a charismatickými pány Elwesem a Patinkinem, ale nemůžu než nepřipomenout, že novější, žánrově podobné filmy (Stardust, Big Fish) si mé srdce získali víc. 60% ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Filmy Roba Rainera mám veľmi rád. Princezná ma však tak trochu minula a dá sa povedať, že aj sklamala. Neviem či je to mojím vekom alebo proste tou dobovou atmosférou a trikami, ktoré sa mi moc nepozdávali. Pekné, milé, ale v druhej polovici už aj nudné a presladené. Viem, viem, je to rozprávka. Ja si však z nej dva týždne po pozretí nepamätám takmer nič. A to nie je moc dobré znamenie. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pohádka z jiné, anglosaské kultury. Boj s příšerným velkým hlodavcem nebo poměrně vědecký mučící stroj z toho dělají spíše moderní fantasy, ale naštěstí film si vůbec na nic nehraje a svůj pohádkový status a jasnou cílovou skupinu dává po celý čas od začátku najevo. Nejvíc se mi stejně líbily dialogy mezi dědečkem v podání Petera Falka a vnoučkem, který od prvotního opovrhování najde ve vyprávění pohádky nakonec zalíbení. Když se místy schyluje k trochu kýčovitému líbání nebo jiným podobným scénám, reakce malého nemocného klučiny posloužily coby úsměvné odbourání atmosféry pohádkového děje (ať už romantického nebo jindy strašidelného) mě vždycky pobavily a dodaly na chvíli filmu jiný rozměr. Milé, i když jsem asi na pohádky trochu moc dospělý a zábava se u mne v druhé polovině pravidelně střídala s vyčkávaním konce. 60% (Filmová výzva 2019: Snorlax) ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Ve filmu jsou zmíněny dvě vzájemně znepřátelené země – Florin a Guilder. Názvy obou zemí jsou ve skutečnosti tentýž název pro nizozemskou měnu používanou od roku 1434 až do roku 2002, kdy byla nahrazena eurem. (Nick321)
  • Většina filmu se odehrává v Anglii. Historie hradu užitého ve filmu sahá až do roku 1065. (Kulmon)
  • Celý natáčecí den štáb stála výzva Caryho Elwese, aby ho herec, představující princova "muže na špinavou práci", nešetřil a doopravdy uhodil. Udělal to a Elwes strávil zbytek dne v nemocnici. (Epistemolog)

Reklama

Reklama