Reklama

Reklama

Teplouš

(festivalový název)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jižní Afrika, rok 1981. Všichni chlapci starší šestnácti let musí povinně nastoupit dvouletou vojenskou službu a výjimku nemá ani Nicholas. Ten ale brzy zjišťuje, že pro něj bezprostřední hrozbu nepředstavuje ani tak ozbrojený konflikt, jako náklonnost k jednomu z vojáků. Drama z produkce Erica Abrahama, držitele Oscarů za filmy Kolja a Ida. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (7)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Většinu filmu zabírá nesmyslná brutalita vojenského přijímače, ozvláštněná snad jen tím, že jihoafrickým brancům bylo šestnáct let. Ale pořád mi naskakovalo: v kolika filmech už jsem to viděl? Jako homosexuální romantické drama to jde označit jen stěží, protože kromě názvu se tu s tímto motivem moc nepracuje. Pro heterosexuálního diváka je to i plus: žádný explicitní sex, jen jeden opatrný polibek na rty. Celkově jen filmový střípek z jedné nesmyslné války proti komunistické Angole, se zavádějícím názvem. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Vastně jsem od toho filmu moc nečekal a představoval jsem si, že to bude tuctový film o zakázané lásce, kterých jsme viděli už desítky. Moffie je ale daleko kompexnější, vícevrstvý příběh o mladým citlivým kluovi, kterej žije v silně rasistické, homofobní společnosti, vyrovnává se s tím, že je "vadnej", a teď má ještě jít do války, ve kterou nevěří, kterou si nevybral a ve které má ve jménu té samé homofobní společnosti, která ho nepřijímá, zabíjet. Hned na začátku mě dostaly mrazivou hudbou podkreselný záběry na vlak sbírající rekruty a otevřený výjevy rasismu na nádraží. Působivý, místy silně svíravý raw drama, u kterýho mi nejednou nebylo dobře. Zásadní roli tu hraje originální soundtrack, kterej tu tíseň a vykořeněnost umocňuje na entou. Takhle použitýho Schuberta jsem ještě neslyšel. Po zhlédnutí jsem se taky hned vrhnul do hlubšího zkoumání historie Jihoafrické pohraniční války a hned potom taky do knižní předlohy, která se na rozdíl od filmu věnuje krom vojny i Nicholasově dětství, dospívání a hlavně vztahu k jeho macho otci. Byl jsem ale překvapenej, jak dobře i přes všechno zjednodušení a osekání dovedl film zachytit z knížky to podstatný. Takže i z hlediska adaptace úspěch. Každopádně knížku doporučuju všema deseti. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu relativně klasický queer film o sebepoznání a hledání sebe sama ve světě obklopeném neporozuměním a disrespektem. Na stranu druhou drsné protiválečné drama které naturalisticky reflektuje nehumánní podmínky v armádě za dob jihoafrického apartheidu. Snímek 'Moffie' zejména vyniká svým poctivým řemeslem – jmenovitě hypnotickým snímáním, líbivou estetikou, pohlcujícím vizuálem a nervydrásající hudební složkou – což v koherenci utváří neobyčejně autentický portrét sociopatický vojenský nátury, kde jsou jakékoliv stejnopohlavní sympatie tvrdě trestány. Aneb zakázané ovoce chutná nejlépe. Excelentní artovka...... [VERDIKT: toxická maskulinita epicky zničena!] [#PRIDE2022🏳️‍🌈] ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Odehrává se to ve fotogenických scenériích podobně jako Dej mi své jméno, Portrét dívky v plamenech nebo Na konci světa, narozdíl od nich v tom ale moc není prostor pro city, protože vše opanuje institucionalizovaná šikana. V tom je to ale bohužel strašlivě průhledné, protože protagonista postupně čelí repetitivní spirále nenávisti na několika frontách, takže homofobii směřem dovnitř vojenského oddílu střídá vně nasměrované burcování proti "černým divochům" a "komunistické hrozbě", aby došlo na flashback ze segregovaného bazénu a nakonec i skutečnou střelbu. Nevím, přijde mi prostě škoda, že oceňovaná queer dramata poslední doby nechávají opět zpátečnicky definovat svoje postavy pouze nepřátelským okolním prostředím, čímž je vlastně uzamykají v pohodlných, lehce definovatelných škatulkách binárních opozic. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Teplouš není pouze příběhem o přístupu k homosexualitě mezi vojáky v Jižní Africe na počátku 80. let minulého století - vedle toho nabízí autentický pohled na poměry mezi vojáky celkově, problematizuje šikanu, všudypřítomný dril a nenásilně poukazuje na nesmyslnost režimu, který utlačuje původní obyvatelstvo a nutí mladé muže, aby se na těchto nekalostech podíleli. Prostředí vojenského cvičiště netoleruje duševní, ani fyzickou slabost - oproti tomu se snaží v mladících probudit nenávist a intoleranci založenou na rasismu a homofobii. Některé scény byly vskutku drsné a nepěkné na pohled. I když vztah Nicholase a Dylana nedostal tolik prostoru, kolik jsem původně očekával, tak i přesto jsem se musel při titulkách pozastavit a opravdu se nad ním zamyslet. Jediná podstatnější výtka z mé strany směřuje k prazvláštnímu soundtracku, který mě místy celkem dost rušil a přišel mi nevhodný. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Stejně jako hlavní hrdina je i režisér Oliver Hermanus gay. Jeden z flashbacků ve filmu, umístěný u bazénu, je čerpán z jeho vlastní zkušenosti. (aporve)

Reklama

Reklama