Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (294)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

No nic, tentokrát spíše zklamání. A to jsem se po upoutávkách dost těšil. Očekával jsem nějakou další kouzelnou, exotickou, hřejivou a snad i trošku temnější, resp. dospělejší pohádku o záchraně rozbitého světa. Něco na způsob Moany v kombinaci s legendárním dobrodružstvím Aanga a asi i se špetkou Jak vycvičit draka. Možná jsem si to zkazil přehnanými očekáváními sám. No jedno se tvůrcům musí uznat, odvedli ve ztížených podmínkách pandemie, kdy pracovali odděleně online ze svých domovů rozhodně kus práce (jak na to poukazuje i oddíl v závěrečných titulcích. Ne, nemyslím ten o produkčních miminech, v této oblasti možná pandemie naopak pomohla :). Animace je prvotřídní, scenérie jsou čarokrásné a pohyb i mimika postav je dynamická a v rámci zvoleného stylu realistická. Jenže kromě exotiky zasazení a krásné animace jsem už nic jiného nedostal. Tedy dostal, ale v podobě polotovaru. Nedovařeného jídla. Spotřebního konzumu bez srdce i když se o to pokusili. A abych nelhal, těsně před závěrem to nějaké emoce i pocity nakonec vyvolat dokázalo. Problém ale je, že cesta k tomu nebyla vůbec dotažená, dostatečně promyšlená a vybudovaná. Celá myšlenka spojování a opravy rozbitého světa v analogii k rozbitým vztahům možná na papíře vyzněla krásně (a snad tvůrci při tvorbě příběhu mysleli i na stav našeho světa a kam se řítíme, což určitě kvituji), ale nedostala jednoduše dostatek prostoru. Místo toho zde došlo k tomu, čeho se vždy zejména u animovaných filmů (ale i jinde) bojím. K zaměření se na dětského diváka. K příklonu k bezduché, až infantilní atrakci. Horské dráze. Kolotoči akčních, hyperaktivních scén. Což o to, animačně to je super, ze začátku to baví, má to zajímavé a u západních filmů netradiční nápady, kameru a střih, ale rychle se mi to přejedlo. A pak jsem se už jen nudil, protože děj byl prakticky čtyřikrát nebo pětkrát to stejné dokola. Asi takhle nějak vypadá ztělesnění rčení "forma vítězí nad obsahem". Anglický dabing parádní včetně jisté herečky se zastřeným hlasem, která některým lidem leze na nervy :)  6/10 ()

Toren 

všechny recenze uživatele

8/10. Precizní animovaný blockbuster, který v hektickém tempu zvládá vykreslovat fantaskní svět plný audiovizuálních nápadů, solidně vystavěný ansámbl hrdinů a notnou porci slušné zábavy. Tahle "sázka na jistotu" se Disneymu prostě povedla a výsledný produkt dokáže zacílit na naprosto každého diváka. Neuvěřitelný, že se z pohádek pro děti (v moderní době) stávají produkčně a tématicky takhle opulentní velkofilmy. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Ústrednou je myšlienka obnovenia dôvery. Ničoho viac. Človek dôverujúci sa môže stokrát popáliť, ale nestratí pritom zväčša kľúč od života. Pretože okamihom nadobúdania nedôvery ku kadečomu všeličomu sa stráca zrazu všetko. Nastupuje strach, nenávisť, paranoja, koniec dialógu. A, netreba zabúdať samozrejme na to, že nedôverčivosť je síce múdrosť, to nepochybne. Ale, ako je dávno známe nedôverčivosť je múdrosť výlučne hlupákov. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

59. celovečerní Disney měl relativně smůlu. Premiéru posunula pandemie, takže nakonec na rok 21 připadly hned dvě hlavní disneyovky, což není úplně ideální stav. Přesto přijetí odborné i laické veřejnosti bylo nakonec vřelé. Stylizace inspirovaná jihovýchodní Asií je pořád populární, hlavní hrdinka, její nemesis a hlavní drak se povedly. Na příkladech jejich postav bylo možné vykreslit celou škálu odlišných přístupů k životu i povah. Klasickou Disney - roztomilost tu dostala na starosti velká parta zvířátek a dětských postav. A kupodivu to celé do sebe vcelku hezky zapadlo, i když prolog byl hodně na sílu. Určité proslovy a situace jako bych už někde viděla... ano, samozřejmě, v asijských epizodách Xeny ;) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Krásne animovaný film. Skoro sa až zdá, ako by sa Disney svojim prvým animákom reprezentujúcim juhovýchodnú Áziu chystal skôr na staršieho diváka než na najmenšie deti. Šikovne kombinuje roztomilé postavičky s vážnejšími emóciami a témami xenofóbie a straty blízkych, pričom detské i dospelejšie aspekty sympaticky a umne zvažuje. Vážnejšie momenty podáva s jemnou poetikou, aby deti nevydesil a hravejšia scéna zase nie sú prvoplánovo hlúpučká, aby dospelých nenudila. Snímka je plná akcie, farieb, ale napriek tomu zodpovedá o vzájomnej tolerancii medzi obyvateľmi roztrúseného kráľovstva a snahou jednotiť ich, dosiahnuť ich odlišnosť. V kombinácii s čiastočnými akčnými scénami s prepracovanou choreografiou i dynamikou a svižným tempom vyprávanie s dospelým doprovodom malých ratolestí určite nudiť nebude. (2.12.2021) ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Původní datum vydání filmu bylo 25. listopadu 2020, ale kvůli pandemii covid-19 byla premiéra přesunuta na 12. března 2021. (ČSFD)
  • V průběhu celé tvorby filmu se lidem z produkčního týmu narodilo celkem 42 dětí. Překvapivě ani jedno z nich nedostalo jméno Raya. (Najlvin)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama