Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se na jejich střední škole začnou dít strašidelné věci, studenti z Herrington High učiní děsivý objev, který potvrdí jejich nejhorší obavy - místní učitelé pocházejí z jiné planety. Když se paraziti, kteří se zmocňují mysli člověka, začnou rychle šířit z učitelského sboru a napadat i těla studentů, osud lidstva leží v rukou těch, kteří zůstali nedotčeni. Nesourodá směsice samotářů, vůdčích osobností, počítačových maniaků a sportovců teď musí zachránit svět před mimozemskou nadvládou. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (457)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ukázka postmoderní vyprázdněnosti kdysi tak produktivní kategorie "ukradených těl". Fakulta se nezmůže než na upocené a nedůsledné citace (ve Invazi zlodějů lidských těl přeci nešlo o cizopasení, ale o nevratnou krádež identity), na neškodné konspirace, které naprosto likvidují existenční neklid původní verze a rozuzlení, které mimozemskou invazi v tupém slova smyslu redukuje na možnost zrodit se dokonalejší a dosáhnout ukojení (všechny postavy se nakonec napárují podle svých představ). Ideologický guláš, v němž se motiv ukradeného těla mění v užitkový a efektní trik v jinak klasické "high-school" zápletce o potřebě označkovat si svoje teritorium v kolektivu, působí o to více plytce, že se odvolává na skutečné klasiky, které dokázaly něco víc než jen opisovat archetypální lidský strach z cizince v nás. Navíc je ten film ve vší pubertální tuposti nudný a afektovaný. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kdybych nevěděl že Robert Rodriguez má rád film VĚC řekl bych že Fakulta je její sprostou vykrádačkou, takhle se to při troše dobré vůle dá považovat za poctu. Střední škola jako místo útoku celkem sedí atmosféra tu taky je pár lekaček... K tomu připočteme dobré herecké výkony a hyperdobrý výkon Roberta Patricka, který si roli extrémně užívá a máme velice slušnou zábavu. Prostě jsou filmy co vás strašně chytnou napoprvé a potom už nic moc, a pak jsou filmy jako "Fakulta", na které se jde koukat pořád dokola. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní sci-fi horůrek Roberta Rodrigueze z té doby jeho tvorby, kdy jsem ho měl ještě rád. Námět je sice vykradený, trikově ti parazitující mimozemšťani taky nejsou dnes žádná bomba, ale pořád je to slušná podívaná s mrazivým napětím kdesi v zátylku či za uchem. Že by se ke mně kradl zezadu nějaký stín? Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ig9HztI9-nY ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Jediný mimozemšťan v celej škole si ty.“ Spoilery. FAKULTA ukážkovo spadá do (v roku 1996 odštartovanej) novej vlny „šikovných“ vyvražďovačiek, odpálených Vreskotom. Okrem krvavých návštev mestečka Woodsboro do nej patria ešte napr. kúsky HALLOWEEN: H20 alebo VIEM, ČO STE ROBILI MINULÉ LETO. FAKULTA sem patrí napriek tomu, že žánrovo spadá skôr do infekčného sci-fi, než do slasheru. A to do sci-fi nenápaditého, pretože s niečím podobným (rovnakým?) prišla o zopár desaťročí skôr už INVÁZIA LUPIČOV TIEL (alebo VLÁDCOVIA BÁBOK s Donaldom Sutherlandom, nevraviac o VECI). Nech má FAKULTA akékoľvek vtipné dialógy a dobré herecké obsadenie (skvelý Josh Hartnett ako drsný Zeke), zostáva priemerom, ktorý na ľahký nadpriemer vyťahujú predovšetkým tri audiovizuálne podmanivé scény (úvodné predstavenie hrdinov, pochod infikovanou školou a futbalový zápas). Svojho času bola FAKULTA vnímaná ako smutne prehajdákaná príležitosť (v tej dobe fenomenálny režisér sa spojil s kultovým scenáristom a do partie pribrali polovicu mladého Hollywoodu), ale dnes, s odstupom rokov, je to vlastne celkom fajn film. Ku koncu každopádne výrazne stráca dych, nepomáha ani plno klišé (koniec snáď ani nemohli myslieť vážne), daktorí herci sú dosť slabí, niektoré citácie slávnejších filmov pôsobí detinsky a celkovo sa na filme pomerne negatívne podpísal slabší rozpočet (čo je ale dosť zvláštne, nakoľko Rodriguez práveže patrí k režisérom, ktorí vedia slušne pracovať s peniazmi a aj slabší rozpočet vedia trojnásobne podojiť). Veľmi otázne sú aj viaceré značne kontroverzné momenty, v ktorých žiaci strieľajú do hláv svojim učiteľom a podobne. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Lehce parodický fi-ho teenagerský úletek s (přes občasné logické dírky) vcelku vypointovaným scénářem a blonďatou emzačkou s krušným koncem. Pro emzačku tedy... U tohohle horourku si raděj šlehněte něco z rourky, protože bát se u něj jistě nebudete. Tak ať vám to na tom tripu aspoň směje... Dobré. Zábavné. Nic víc. Za tři. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (34)

  • Hlavními hrdiny jsou rebel, sportovec, šprt, školní kráska a podivínka. Postavy s úplně stejnými charakterovými vlastnostmi se objevily už ve filmu Snídaňový klub (1985). (Fenk)
  • Jon Stewart hraje ve filmu postavu profesora Edwarda Furlonga. Herec Edward Furlong hrál ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování roli Johna Connora, kterého pronásleduje a chce zničit stroj T-1000. Robert Patrick neboli T-1000, zde hraje kouče Joe Willise. (Stocki)
  • Natočeno za 75 dní, vše probíhalo od 13.dubna do 26.června roku 1998. (Stocki)

Reklama

Reklama