Reklama

Reklama

Legenda o královně Tomiris

  • Kazachstán Tomiris (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh o životě velké královny stepí – legendární Tomiris. Bylo jí souzeno stát se mocnou bojovnicí, přežít smrt své rodiny, překonat ztrátu blízkých lidí, zvítězit nad nepřítelem - perským králem Kýrem Velikým, a sjednotit kmeny Skytů a Saků pod svou vládou... Král Spargapeithes zasáhne do války mezi klany Saků a Massagetů. Svou výmluvností i mečem se je snaží sjednotit, ale bezvýsledně. Vlivní vůdci Kavaz a Kurtun nechtějí podpořit sjednocení stepních kmenů, protože by nemohli prosazovat své vlastní zájmy. Královi Spargapeitheovi se narodí dcera Tomiris. Její matka Bopay umírá při porodu a tak se král o svou dceru osobně stará, učí ji používat meč, jezdit na koni a ovládat další nomádské dovednosti. Tomiris poznává útrapy kočovného a táborového života. Lstiví vůdci Kavaz a Kurtun uzavřou tajnou dohodu s nepřátelskými Chválazmi a zavraždí krále Spargapeithesa a jeho rodinu, přičemž masakr přežije jen mladá Tomiris. Uchýlí se do lesa a přísahá, že pomstí smrt svého otce. Po několika letech pomstu vykoná, vrátí se do své vlasti, kde ji prohlásí za královnu a vdá se za svého spojence, syna náčelníka sousedního kmene. O několik let později perský král Kýros Veliký vyláká Tomirisina manžela a jednoho z jejích synů do svého domu, aby prodiskutovali politické problémy mezi Achaimenovskou říší a Massagety. Kýros si chce ve skutečnosti Massagety podmanit a učinit z nich své vazaly. Ve svém paláci Kýros zabije manžela Tomiris a jejího syna. Peršané nabídnou Massagetům mírovou smlouvu v podobě sňatku Kýra s Tomiris. Královna nabídku odmítne a varuje Kýra před jakýmkoli zasahováním do vnitřních záležitostí její země. Kýros se svým vojskem vyráží k řece Syrdarje a v roce 530 př.n. l. vypukne legendární válka Peršanů a Masagetů, kterým velí jejich královna, skvělá bojovnice Tomiris. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (31)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nejsem způsobilý k tomu, abych hodnotil, nakolik film je či není autentický, ačkoliv je víc než pravděpodobné, že ne vše bylo úplně v pořádku. Každopádně to, co jsem viděl, se mi líbilo. Předně to byl způsob života skytských kmenů, kterému tu byl věnovaný asi největší prostor. Kostýmy, rituály, vesnické exteriéry či zbraně, to všechno působilo věrohodně a pro mě jako pro laika i neotřele. Samotný příběh kopíruje řadu jiných historáků, takže i tady jsou ústředními motivy pomsta a láska, ale v tomto případě se jedná o klišé osvěžující. Co se bitek a bitev týče, tak tady to vyšlo tak napůl. Na jednu stranu se mi strašně líbil mohutný jezdecký kompars, přičemž bylo znát, že ti kluci a holky to v sedle fakt umějí. Naproti tomu samotné střety jsou nepřehledné a především mi tu chybí trochu víc naturalistické šťávy, Druhou větší výtku mám ke stopáži. Jakkoliv je výprava hezká, tak záběry na step začnou být po čase unavující. Naopak pochvalu zaslouží herci a představitelka samotné Tomiris měla něco do sebe. Spokojenost a kdybych měl podobné pocity po Jáklově Žižkovi, byol by to fajn. 75% ()

Danny88 

všechny recenze uživatele

Tak konečne tu máme prvý relatívne autentický film o Skýtoch resp. istej vetvy, kmeňa Messagetov, spadajúcich do skytského kultúrneho okruhu! Čo poteší je fakt, že tvorcovia sa snažili z časti držať historických a archeologických podkladov. Samotný dej filmu je inšpirovaný opismi, okrem iných, aj od otca histórie Hérodota (5. stor. pred Kr.)... zbrane (luky,3boké strelky, meče, dýky,...), zbroj, dobové kostýmy a najmä pohrebný rítus sú toho dôkazom. Na Kazašské pomery grandiózny veľkofilm prekonávajúci niektoré hollywoodske „výtvory“. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rozprávka o starovekej kráľovnej kdesi na stredoblízkom východe, ktorá bola múdra, pekná a šikovná, len osud jej nedoprial šťastné detstvo. No a potom to už išlo akčne, temne a bojovo a taký je tento film. Netreba sa trápiť historickými skutočnosťami, ktoré vo vykopávkach asi iba tušia aj tí najotrlejší archeológovia, ale film je to celkom pútavý, z neopozeraného obdobia a na zriedkavý kazašský film môžem zaokrúhliť aj o pol hviezdy nahor. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Jediné, co bych vytkl, byl starověký turkický jazyk (navíc není jisté, zda kmen Massagetů hovořili turkickým nebo íránským jazykem). Je výborné, že se snažili, aby byl film věrohodný, ale mám pocit, jako by jím hlavní hrdinka hovořila přiliš krátce a ještě ne zcela splynul s její osobností. Jinak velmi zajímavé a jiné. Musela se do toho vrazit spousta peněz. Velmi věrohodně zobrazený nomádský život a kultura, pouze někteří Peršané možná nemuseli mít raně středověce působící oděvy. Exteriéry i interiéry super. ■ O Tomiris na české Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tomyris ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Krutě starověce emancipované, dominantní praštěrbině zaříznou šachoví kolaboranti tátuchána, a ona, ač skythá zármutkem, vycvičí se na nejdrsnější mindžu divokého východu, nabrnkne si nejmetromongolseksuálnější parthii v okolí, samotného Sarmata Delona, ukáže všem těm parthriarchálním šovinistům, zač je toho bronzové dildo, a vyklepe pár peršanů, načež si zchladí PMS na perském kočičákovi Kýrovi, co se zrovna achamejtal kolem, a roztrhá mu vázaný výtisk Pohádek tisíce a jedné noci. Délkou kapku hostilní k prdeli, komparz vypadá, jako by je všechny s předstihem vyprcal Čingischán a Kazachwůd si nepatrně spletl Hérodota s Ezopem a Esmeraldou Villalobos, ovšem zase solidně výpravné, přinejmenším zajímavé, vcelku exotické, a navíc v době, kdy historikové náhle nade vši pochybnost prokázali, že ve skutečnosti slavný starozákonní prorok Moezzis Blmblbwschemkolemyebe snesl z Kilimandžára inkluzní Desatero, už na nějakou dějepisnou akurátnost sere okapi! ()

Galerie (27)

Zajímavosti (5)

  • Natáčanie prebiehalo na niekoľkých malebných miestach v Kazachstane, vrátane Žarkentu, Čunzhy, Borovoye a Bayanu. (MikaelSVK)
  • Almira Tursyn, psychologička, ktorá bola vybraná z 15000 ľudí, aby si zahrala rolu Tomiris, musela absolvovať odborné kurzy jazdy na koni, lukostreľby a naučila sa tiež používať meče a nože. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama