Reklama

Reklama

Jeskyně

  • Thajsko Nang Non (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v Thajsku v létě roku 2018. Dvanáctičlenný chlapecký fotbalový tým v čele s trenérem se tehdy vydal na procházku do jeskynního komplexu Tham Luang v oblasti Chiang Rai na severu země. Náhlý prudký déšť zvedl hladinu vody, která zaplavila přístupovou cestu a uvěznila všech 13 chlapců ve svých útrobách. Vysvobození se jim dostalo až po více jak dvou týdnech za pomoci početného týmu zkušených potápěčů a záchranářů z různých koutů světa. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (13)

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Je dobré spojit si fakta, obzvlášť když je ještě máte v čerstvé paměti, a vidět je před sebou v celistvém obrazu. The Cave dramatizuje loňské vysvobození týmu malých fotbalistů a jejich trenéra z thajské jeskyně. Hlavní roli přitom sehrávají i reální potápěči a záchranáři. Interakce neherců jsou roztomilé a celé je to spíš takový televizní film, ale stejně to dokáže nahnat hrůzu. Hlavně když divák vidí, jak se chlapcům dala dávka utišujících drog a svázali ruce, aby je dostali ven. (LFF 2019) Více tu: https://www.irozhlas.cz/kultura/film/film-jeskyne-thajsko-zachrana-fotbalistu-potapeci-tom-waller_1910240725_kro ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skutočná udalosť, ktorú som len nedávno videl v médiách, len nedávno som ju ako tak prežíval a celé to bolo v telke prezentované dramatickejšie, ako je tento film. A tu niečo nehrá. Nie je asi dobré, keď večerné správy prinesú z tej situácie viac vzruchu ako samotný film, ktorý má danú takmer tragédiu dopodrobna priblížiť. ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Film síce realisticky poňatý, avšak bez akýchkoľvek emócií a až príliš strojene až dokumentaristicky. Ten štýl mi vôbec nesedel a čakal by som, že Waller sa do toho trošku oprie a ponúkne nám výživné survival drama, ktoré chytí za srdce a v ktorom sa divák aspoň trochu vžije do kože tých úbohých mladých ľudí uviaznutých v jaskyni. Preto pre mňa len zbytočne premrhaný potenciál a ťažko priemerný snímok. 55 % ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události , kterou si pamatuju! ✌️ film pracuje s napětím a nenudí ani po hodině. Jak říká Libor, hranej dokument. Za mě jednoznačné doporučení a nutnost pro všechny, kteří si událost z před 2 let pamatují. Nechápu, proč v BK v kině byli s náma jen 4 lidi. A proč "náboženství" a byrokracie někde ve světě ještě stojí v cestě záchraně životů, kdy každá vteřina je drahá. Nechápu. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Nějak se na tuto událost nepamatuji, přibližně ve stejné době jsem sledoval marnou snahu o záchranu tříletého chlapce, který spadl do vrtu poblíž Málagy. Ano, film měl dokumentární formu, ale nechybělo mu to hlavní - napětí, až do konce jsem se obával, že bude konec tragický - třeba pro toho sympatického a skromného irského potápěče. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Původní jeskyně Tham Luang v době natáčení byly stále zatopené a filmaři ke vstupu sehnali povolení až po několika měsících, proto museli najít alternativní a zároveň bezpečné jeskynní komplexy, které by zafungovaly jako autentické místo pro natáčení. (MatyM)
  • K adaptaci skutečné události režiséra vedlo přesvědčení, že námět snímku má potenciál spojovat diváky napříč kontinenty. Film používá takřka reportážní filmařské postupy, Jeskyně má tak charakter dokumentu, ale se svižným tempem – navzdory tomu, že zachycuje událost, kterou si diváci stále živě pamatují a kde chybí prostor pro nečekané zvraty. (MatyM)
  • Thajská vláda sice vznik filmu nezakázala, ale ani nekvitovala – štábu např. zakázala přístup k chlapcům a jejich rodinám, jako zdroj ke scénářím tak musely posloužit zprávy z druhé ruky.  Zájem o natáčení projevilo mnoho tvůrců, díky thajské národnosti však Waller nemusel čekat na povolení a mohl se rovnou pustit do práce. (MatyM)

Reklama

Reklama